Masada, een bijzondere bestemming in de woestijn

Masada, het UNESCO werelderfgoed van Israël, is misschien een minder bekende bezienswaardigheid, maar daardoor niet minder mooi of spectaculair. Ten eerste bevindt het oude fort en paleis van koning Herodes zich in een prachtige omgeving, de Judea Woestijn. Grote, rotsachtige vlaktes in de mooiste kleuren, afhankelijk van de stand van de zon en afgewisseld met een glimp van de Dode Zee. Masada kent prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen, heeft een boeiende geschiedenis en bevindt zich midden in de natuurpracht. Kortom, een heerlijke bezienswaardigheid voor een dagje weg in Israël.

masada israel tours en tickets

Korte geschiedenis

Masada was het toevluchtsoord van koning Herodes die in 40 v. Chr vanuit Jeruzalem naar deze plek kwam. Hij had tussen 37 en 31 voor Christus al een kasteel laten bouwen en hij breidde dit daarna nog verder uit. Na deze periode is Masada voornamelijk bezet geweest door zeloten die verzet pleegden tegen de Romeinse bezetters, die rond 70 n. Chr, tijdens de grote Joodse opstand Jeruzalem hadden verwoest en tot val hadden laten brengen. Er wordt beweerd dat dit verzet het allerlaatste was wat werd geprobeerd aangezien de hoge rots veel moeilijker in te nemen was dan andere plekken in het land. Het was echter zonder succes, en ook deze laatste plek werd al snel door de Romeinen ingenomen.

masada zonsondergang israel

Tegenwoordig

Er is veel archeologisch onderzoek gedaan bij Masada, waardoor de plek meer bekendheid heeft gekregen. Het plateau heeft een lengte van 600 meter en een breedte van 240 meter. Behalve dat het een toeristische bestemming is, wordt Masada ook gebruikt als voltooiing van de basis legeropleiding van Israëliërs. Zij moeten s nachts het slangenpad belopen en worden daarna beëdigd met een fakkel vuur, met als symbool dat ‘Masada nooit meer ten val zal komen’.

Praktische informatie, tickets en tours

Georganiseerde tours

Masada is erg populair voor dagjes toerisme en de meeste bezoekers boeken hiervoor een tour vanuit hun hotel in Tel Aviv of Jeruzalem. Dit is de beste optie indien je geen auto tot je beschikking hebt. Het is tevens aan te raden, omdat je onderweg meer informatie krijgt, de tickets voor Masada alvast hebt en samen met een gids alles kunt gaan bekijken. Het is jammer om al die interessante informatie te missen.

Je wordt vanaf je hotel opgehaald en rijdt direct door naar Masada, eventueel in combinatie met de Dode Zee en het nationale park Ein Gedi. Eenmaal aangekomen neem je, afhankelijk van welke tour je boekt, de kabelbaan of ga je te voet naar de top. Je kunt er voor kiezen om een vroege ochtend tour te nemen zodat je de zonsopgang ziet, of op een later tijdstip te gaan.

kabelbaan masada israel

Vervolgens word je aan het einde van de dag weer voor je hotel deur afgezet. Gemakkelijker kan het niet.

Prijzen van de tickets voor deze tours naar Masada liggen tussen de 62 euro en 105 euro per persoon, afhankelijk van welke plaatsen je nog meer aandoet.

Zelf op pad

Mocht je toch liever zelf met de auto gaan dan kun je bij aankomst kiezen om naar de ruïne te gaan via het ‘Snake Path’, zo genoemd vanwege de kronkelweg die naar boven leidt. Dit is zeker aan te raden in de wintermaanden (november t/m april), maar daarna wordt het steeds warmer en is het beter om via de kabelbaan naar boven te gaan. Deze brengt je binnen 4 minuten naar de top. Kaartjes voor de kabelbaan kosten voor volwassen zo’n 7 euro en de openingstijden zijn van 08:00 tot 16:00 in de wintermaanden en van 08:00 tot 17:00 in de zomermaanden. Dit geldt voor 6 dagen in de week, op vrijdagen gaat het park om 15:00 dicht.

snake path masada israel

Het is aan te raden om veel zonnebrandcrème mee te nemen, een aantal flessen water en een zonnehoed. Het kan namelijk erg warm worden midden in de woestijn en het is belangrijk om veel te drinken en je te beschermen tegen de zon. Water kan ook gekocht worden in het winkeltje bij Masada zelf, maar daar zijn de prijzen vele malen hoger. Het is ook aan te raden om dus zelfs snacks mee te nemen voor onderweg.

Een impressie van de prachtige Masada en het overweldigende uitzicht

Tot slot

Ben je op zoek naar een bijzondere ervaring en wil je iets totaal anders en spectaculairs zien, dan zit je in Israël goed. Naast de bekendere highlights Tel Aviv en Jeruzalem, die beide ook weer iets totaal anders aanbieden, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tour die wordt gecombineerd met de Dode Zee, waardoor je na een ochtend vol geschiedenis en wandelen heerlijk het water in kunt gaan en ontspannen kunt drijven; twee bijzondere ervaringen op 1 dag! Sommige tours bieden ook een wandeling in Ein Gedi aan, waar je in het bronwater kunt duiken om af te koelen en kunt genieten van de prachtige natuur in dit nationale park.

Kortom; ga Masada bekijken en ontdek deze bijzondere plek in een bijzonder land zelf!

Dit zijn de populairste tours naar Masada en de dode zee!

Reageren