Mae Hong Son Loop

In het noorden van Thailand bevindt zich de befaamde Mae Hong Son Loop. Als je een roadtrip in Thailand wil maken, dan is deze route een must! De route brengt je door de prachtigste landschappen, langs rijst- en zonnebloemvelden, watervallen, hotsprings en nog veel meer leuke stops onderweg.

De route is erg populair onder backpackers. Het is namelijk een bijzonder mooie route om op de motorbike te doen. Een andere optie is per lokaal vervoer. Groot nadeel van deze twee opties is dat ze niet bekend staan als de meest veilige opties. De route heeft namelijk wel 1864 bochten over een totale afstand van 650 km en de meeste buschauffeurs rijden gehaast en onverantwoord. Een veiligere optie is met een privé chauffeur, hij kent de weg en rijdt rustig wanneer je dit via een gerenommeerde reisorganisatie regelt.

Je kunt de route met de klok mee of tegen de klok in rijden en je hebt minimaal 4 dagen voor nodig. Hieronder beschrijven we de korte versie, waarbij we in Chiang Mai beginnen en eerst richting Pai rijden.

Bangkok – Chiang Mai – Pai

De kleurrijke markt in Pai

Vanaf Bangkok vliegen we in ongeveer een uurtje naar Chiang Mai. Hier staat de chauffeur met privé auto ons al op te wachten. Ons avontuur kan beginnen!

Na ruim een uur rijden, stoppen we onverwachts bij een waterval. Ongeveer 350 meter lopen vanaf de parkeerplaats ligt de Mok Fa of Mork Fa(h) Waterval. We zijn de enige toeristen, waardoor het een aangename verrassing is. De waterval is 40 tot 60 meter hoog, niet enorm, maar de jungle-achtige setting is zeker een stop waard!
Daarna rijden we weer verder. Voordat we Pai inrijden stoppen we nog twee keer. Als eerst lopen we over de ijzeren Memorial Bridge. Zoals de Bridge on the River Kwai, is deze brug tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de Japanners. Zo konden er wapens en goederen van Thailand naar Myanmar worden vervoerd.
Onze laatste stop voordat we Pai inrijden is de Pai Canyon. Een bijzonder landschap! Het doet ons denken aan de kleinere versie van de Grand Canyon. Tijdens de zonsondergang is dit helemaal een fotogenieke plek.

Is Pai echt zo relaxed en hippie-achtig als ze zeggen? Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. We slapen tussen de rijstvelden, dat geeft dus al een zeer ontspannen en aangenaam gevoel! Het is er zo rustig… ’s Avonds lopen we over de ‘Walking Street’, een leuke markt. Dit is inderdaad erg gezellig en ook zeer rustig vergeleken met de ‘Walking Street’ in Chiang Mai. Er zijn leuke souvenirs en heerlijk eten te vinden. Pai bevalt ons wel, ook als gezin is het dus een zeer aangename plek!

Pai – Mae Hong Song

Tham Lod Cave

Helaas kunnen we hier niet langer blijven, onze volgende bestemming staat te wachten, de Tham Lod Cave. Dit is één van de meest indrukwekkende grotten in Thailand. Het grottenstelsel heeft een lengte van 1.666 meter. Samen met de gids en haar olielampje gaan we de grot in. Zonder haar zien we daadwerkelijk niets en is het pikkedonker. Ze laat ons indrukwekkende rotsformaties en enorme stalagmieten en stalactieten zien. Helemaal bijzonder is dat je een deel met een bamboe vlot af kunt leggen en onderweg de enorme vissen kunt voeren. Onze kleine man van drie jaar vindt dit natuurlijk helemaal het einde. Er zijn ook duizenden vleermuizen te horen. Als we richting de uitgang varen, maakt de lichtinval het een zeer magische plek. Onze chauffeur staat buiten weer op ons te wachten. Tijd om weer verder te rijden richting Mae Hong Son. De weg er naar toe is werkelijk prachtig, we rijden van het ene adembenemende uitzicht naar het andere.

Mae Hong Song – Mae Chaem

Een rustig meer nabij Mae Hong Son

Dit dorp lijkt bijna uitgestorven vergeleken met Bangkok. Mae Hong Son ligt tussen de bergen, waardoor er vaak een soort mist hangt boven het meertje in de stad. Myanmar is niet ver en dat zie je duidelijk terug in de stijl van de tempels. Het is een heerlijk rustig dorpje.

’s Avonds heb je hier ook een leuke avondmarkt, met lekkernijen en wat souvenirs. Het is er nog een stuk gemoedelijker dan de markten in Chiang Mai of Pai. Mae Hong Song is de perfecte uitvalsbasis voor trekkingen naar afgelegen dorpen. Wij nemen een kijkje in één van deze Lisu dorpjes voordat we onze route vervolgen. Het is bijzonder om te merken dat we de enige toeristen zijn en er ook geen mensen op ons af komen stormen om ons souvenirs op te dringen. We wandelen rustig door de buurt en komen af en toe iemand tegen. We struikelen bijna over een kip en passeren een opaatje die voor zijn huisje zit te koken.

De volgende stop is de prachtige tempel, Wat Phra That Doi Kong Mu. Hij ligt op een berg, maar we kunnen er met de auto komen. De witte tempel schittert in de felle zon en kaatst af tegen de blauwe lucht, een zeer fotogeniek tafereel. Vanaf de tempel hebben we ook een fantastisch uitzicht over Mae Hong Son. Ook schrijven we een wens op een van de gouden blaadjes en offeren deze aan de tempel.

Na de tempel is het tijd voor de bamboe brug, Su Tong Pae. Een 500 meter lange brug van bamboe over de rijstvelden en de Mae Sa Nga rivier. Gebouwd door de lokale bevolking om het dorp en de tempel op de heuvel te verbinden. Monniken nemen dagelijks deze brug in de zeer vroege ochtend. De tempel op de heuvel heeft een bijzondere architectuur. Ook zeker de moeite waard is het uitzicht vanaf deze tempel op de brug en omliggende rijstvelden. Voordat je de brug trotseert kun je een kleurrijke papieren paraplu huren om jezelf tegen de felle zon te beschermen.

Mae Hong Son heeft indruk gemaakt op ons. Helaas gaat onze reis alweer verder naar Mae Chaem, maar dit is zeker een plek waar we graag nog eens terugkomen.

Mae Chaem – Chiang Mai

Doi Inthanon Nationaal Park
Doi Inthanon Nationaal Park

Vanuit Mae Chaem vertrekken we richting Doi Inthanon, met 2,565 meter boven zeeniveau is dit de hoogste berg van Thailand. Het wordt daarom ook wel ‘het dak van Thailand’ genoemd. Het is hier gedurende het hele jaar vrij koel en veel mensen komen hier om de hitte van Chiang Mai te ontsnappen. Of zoals wij doen, een paar mooie watervallen te bezoeken en te ontspannen tussen de bloemenvelden van het Royal Project Inthanon, die ooit opgezet is om de opiumteelt tegen te gaan. Je kunt hier heerlijke lokale koffie drinken tussen de meest prachtige bloemen. De watervallen Sirithan en Wachirathan zijn ook de moeite waard. Bij helder weer is het ook zeker een must om de twee Chedi’s Phra Mahathat Naphamethanidon en Nophamethanidon te bezoeken. Vanaf hier heb je dan een erg fraai uitzicht. De Stupa’s zijn een belangrijke plek voor de Thai, ze zijn namelijk gebouwd ter ere van de 60ste verjaardag van Koning Bhumibol Adulyadej en Koningin Queen Sirikit. Je kunt hier ook fantastische (korte) wandelingen maken, waar je ogen te kort komt. Het is niet voor niets het hoogste punt in Thailand en hebt hier dus echt fenomenale vergezichten! Bijkomend voordeel, het ligt dichtbij Chiang Mai. Dus zelfs als je maar een dag de tijd hebt, is dit zeker een uitstapje waard!

Reageren