Madagascar, een paradijs op aarde!

Madagaskar is een bijzondere vakantiebestemming. Het op drie na grootste eiland van de wereld heeft veel bijzondere natuur. Zo zijn er enorme regenwouden, watervallen en prachtige stranden. Het is nog geen hele populaire bestemming, maar het afgelegen eiland is daarom nog redelijk onontdekt en een perfecte bestemming voor avonturiers. Madagaskar is ook een goede backpack bestemming want backpacken in Madagaskar is totaal niet duur. Naast prachtige natuur zijn de mensen in Madagaskar erg vriendelijk en is het er bijna altijd heerlijk weer. In dit artikel vind je ALLES wat je moet weten over dit unieke eiland!

Algemene informatie

Madagaskar ligt voor Oost-Afrikaanse kust, ter hoogte van Mozambique en schaart zich zoals we in de introductie al schreven bij de vier grootste eilanden ter wereld. Op Madagaskar wordt Engels, Frans en Madagascar gesproken en het Afrikaanse eiland is sinds 1960 onafhankelijk van Frankrijk. De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo en  naast het hoofdeiland liggen er voor de kust ook kleinere eilanden die bij Madagaskar horen.

De hoofdstad

Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar en heeft nog duidelijke Franse invloeden. De stad wordt vaak simpelweg Tana genoemd. Bezoek eens de enorme Zoma-markt waar je makkelijk verdwaalt tussen alle verschillend kraampjes. Je kunt hier de bijzondere producten uit Madagskar proeven en kopen. Een andere bijzondere bezienswaardigheden is het paleiscomplex Rova van Antananarivo. In de zeventiende en achttiende eeuw was dit het paleis van het koningshuis van Madagaskar en inmiddels is het grotendeels gerenoveerd.

alles-over-madagaskar-2

Het klimaat

Op Madagaskar heerst een heerlijk tropisch klimaat. Dit houdt in dat de temperatuur ‘s winters niet onder de 20 graden duikt en in de zomer is het zo’n 25 a 30 graden Celsius. De zomers en winters liggen precies tegenovergesteld aan die van Nederland. Dus als het hier zomer is, is het winter in Madagaskar en andersom. Dit maakt Madagaskar ook een ideale vakantiebestemming om aan de winter te ontsnappen!

Beste reistijd

Wat is nu de beste reistijd om dit prachtige (ei)land te bezoeken? Je kunt Madagaskar het best bezoeken tijdens de winter in het land. De winter in Madagaskar loopt van April tot November. In deze periode is het koel én droog! Februari en Maart zijn de slechtste maanden om dit eiland te bezoeken. Dan regent het veel en komen er geregeld tropische stormen langs.

alles-over-madagaskar-3

Visa

Om Madagaskar als toerist te bezoeken heb je een speciaal toeristenvisum nodig. Dit visum dien je voor vertrek aan te vragen via het consulaat van Madagaskar in Rotterdam of via de ambassade in Brussel. Het toeristenvisum is 3 maanden geldig vanaf de afgiftedatum.

Het prijsniveau

In Madagaskar is het een stuk goedkoper als in Nederland. Zo liggen de prijzen gemiddeld 50% lager. In de horeca liggen de prijzen zelfs 79% lager! Ook sigaretten en het openbaar vervoer zijn hier zeer goedkoop.

De natuur

Madagaskar staat bekend om zijn bijzondere flora en fauna. In het land vind je 5% van alle diersoorten ter wereld. Veel van deze dieren komen alleen in Madagaskar voor. Madagaskar is niet voor niets een populaire filmlocatie voor natuur documentaires, maar om deze prachtige natuur in het echt te zien is uiteraard nog veel mooier. Hieronder een overzicht van de mooiste Nationale parken die Madagaskar te bieden heeft!

alles-over-madagaskar-4

Lees ook: Dit zijn de veiligste landen van Afrika!

Nationaal park Ranomafana

In dit populairste nationale park van Madagaskar woont de gouden bamboo lemuur en wel elf andere soorten lemuren. Lemuren zijn een soort apen, ze worden ook wel maki’s genoemd. Naast deze apen zijn er ook veel bijzondere vogels, gekko’s, slangen en kameleons. Het park is wel 416 vierkante kilometer groot. Er zijn vijf verschillende wandelpaden en er zijn gidsen die Engels spreken. Er zijn twee verschillende circuits waarbij je in het park zelf slaapt. In het park zijn ook enkele warmwaterbronnen.

Nationaal park Montagne d’Ambre

Dit park in het tropische noorden van Madagascar heeft prachtige watervallen en uitgestrekte meren.  Het is een vulkanisch massief  en daarom een bijzondere plek. Ook hier zijn de mooiste dieren te spotten.

Isalo Nationaal Park

Dit park is wat droger dan de andere nationale parken en heeft iets weg van het Amerikaanse wilde westen. Maar desondanks kan je hier prachtige watervallen en diepe ravijnen zien. Er zijn grillige zandsteen formaties en mysterieuze grotten. Het is een fijne plek om te ontdekken.

Nationaal park Marojejy

Dit ruige nationale park ligt in het noordoosten van Madagaskar. Het is sinds 2007 UNESCO werelderfgoed. In het park vind je veel verschillende landschappen en een bijzondere flora en fauna.

alles-over-madagaskar-5

Lees ook: Dit zijn de mooiste safari’s ter wereld!

Andringitra nationaal park

Dit nationale park is een ruig gebied met een gebergte met de hoogste bergtoppen van het land. Het park is relatief onontdekt dus het is de perfecte plek om in alle rust te genieten van de natuur. Het landschap van het park is erg gevarieerd. Van hoge bergen tot groene valleien en van watervallen tot savannes. Het bergketen staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Avenue of the Baobabs

De typische baobab boom is een kenmerk voor Madagascar. De “Avenue of the Baobabs” ligt aan de route Nationale 8. Hier staan veel hoge baobab bomen naast elkaar. en prachtig gezicht!

De stranden

Naast het indrukwekkende binnenland van dit eiland, vind je hier natuurlijk ook de mooiste stranden. Madagascar heeft onwijs veel mooie stranden en de kleinere eilanden rondom het land zijn de perfecte bestemming voor een relax vakantie. Tijdens een rondreis door Madagascar heb je genoeg keuze uit verschillende stranden. Dit zijn drie populaire strandbestemmingen:

island-alles-over-madagaskar-6

Lees ook: Garantie op zonovergoten strandvakantie: Agadir!

Ifaty

Deze kleine stad net boven de havenstad Tuléar is een fantastische plek om de onderwaterwereld rondom Madagaskar te ontdekken. De koraalriffen zijn hier geweldig mooi. Als je op de juist tijd van het jaar komt heb je ook de kans om migrerende walvissen te spotten.

Nosy Be

Dit eiland staat bekend om zijn prachtige stranden en luxe resorts. Je kunt hier goed snorkelen en duiken en in het park Réserve kan je prachtige wandelingen maken. Maar je komt vooral naar Nosy Be om te relaxen en om op het strand te liggen.

Salary

Deze baai aan de zuidkust van Madagascar is een van de mooiste van het land. Het heeft fijn zand en in de groenblauwe zee kan je kleurrijke vissen en koraal zien.

island-alles-over-madagaskar-7

Vaccinaties

En… Ben je overtuigd? Er zijn een paar dingen die je moet doen om je voor te bereiden op je reis naar Madagaskar. Zo moet je, zoals we eerder schreven, een visum aanvragen, maar ook zijn er vaccinaties die verplicht zijn en worden aanbevolen.

Voor je reis naar Madagaskar bevelen wij altijd de volgende vaccinaties aan (met tussen haakjes de prijzen):

  • DTP (€ 23,30)
  • Hepatitis A (€ 53,00)
  • Gele Koorts (€ 33,90)

Daarnaast komt er in Madagaskar ook Malaria voor. Deze infectieziekte wordt overgebracht door muggen. Het is dus belangrijk dat je jezelf hiertegen beschermt. Dit hoeft niet in de vorm van malariapillen te zijn, maar het is wel belangrijk dat je bijvoorbeeld een klamboe meeneemt en je goed insmeert met muggenspul dat DEET bevat.

De reis

Er zijn helaas geen directe vluchten vanaf Nederland naar Madagaskar. De beste verbinding is een vlucht vanaf Schiphol met een tussenstop in Parijs Charles de Gaulle. Vanaf daar zul je doorvliegen naar Madagaskar. In totaal neemt de reis zo’n 11 uur in beslag.

island-alles-over-madagaskar-8

Ben jij weleens naar Madagaskar geweest? We horen graag je ervaringen!

Reageren