Lyon, een bruisende Franse stad

We kennen allemaal het romantische Parijs uit de vele films. Maar wil je graag een andere Franse stad bezoeken? Dan is Lyon een aanrader! De tweede grote stad van Frankrijk was ooit de hoofdstad van het Romeinse Gallië. Inmiddels is het een bruisende studentenstad met een prachtig historisch centrum. Het centrum van Lyon staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zin in een stedentrip naar Lyon? Dit zijn de leukste dingen om te doen en te zien in de Franse stad.

Lyon bezienswaardigheden

Place Bellecour

Dit is het mooiste plein van Lyon. Het plein is erg groot en in het midden staat een standbeeld van Lodewijk de Grote. Vanaf dit plein kan je verschillende winkelstraten bezoeken. Moe van al dat lopen? Dan is Place Bellecour ook een fijne plek om wat te drinken op een terras.

Place Bellecour

Het Gallo-Romeins museum

De Romeinen hebben Lyon velen jaren geleden gesticht. Je kunt hiervan nog steeds wat terugzien op diverse plekken in de stad. In het Gallo-Romeinse museum kan je veel leren over de Gallische-Romeinse beschaving en hun leven in Lyon. Het gebouw zelf is ook interessant om te zien. Het bijzondere gebouw is aangepast aan de helling van de heuvel van Fourvière.

Met de Lyon City Pass krijg je toegang tot het Gallo-Romeins museum en 22 andere musea in Lyon:

Theater van Lugdunum

Een andere plek waar je de invloed van de Romeinen kan zien is dit theater. Het theater komt uit de vijftiende eeuw voor christus. Toentertijd was dit dé plek van vertier in de stad. In het theater werden vooral muzikale optredens gegeven waarbij gemiddeld wel elfduizend mensen toekeken.

Theater van Lugdunum

Notre-Dame de Fourvière

Deze mooie basiliek staat op de hoge heuvel Fourvière. Het is een indrukwekkend complex dat ook wel de “omgekeerde olifant” wordt genoemd. Het gebouw is massief en de vier torens lijken net olifantenpoten die in de lucht steken. De basiliek is ontworpen door de Franse architect Pierre Bossan die de Romaanse bouwstijl met de Byzantijnse architectuur heeft gecombineerd. In de basiliek vind je ook een kunstmuseum dat is gespecialiseerd in religieuze kunst.

Lyon stedentrip

Insitut Lumière

Dit film instituut is de plek waar de film is ontdekt. De broeders Lumière waren de eersten die bewegend beeld op een doek kregen. Het gehele instituut is gewijd aan de oorsprong van de film maar ook aan andere uitvindingen van de Lumière broers.

Musée des Beaux Arts

Dit museum ligt in een voormalig Benedictijner klooster. Het museum heeft een geweldige collectie waarin allerlei kunststromingen aan bod komen. Na de musea in Parijs is dit het grootste kunstmuseum van Frankrijk. Als kunstliefhebber mag je Musée des Beaux Arts niet overslaan als je Lyon bezoekt.

De toren van Fourvière

Deze toren is net als zijn grote broer de Eiffeltoren gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. Hij lijkt ook erg op de Eiffeltoren maar is wel een stuk kleiner. Het is een televisietoren van bijna negentig meter hoog. De toren van Fourvière is tussen 1892 en 1894 gebouwd.

Op zoek naar een hotel in Lyon? Dit zijn de populairste opties:

Wat te doen in Lyon?

Wandelen door de oude binnenstad

De oude binnenstad van Lyon, oftewel “Vieux-Lyon” heeft veel mooi gebouwen uit de renaissance. De gebouwen zijn in goede staat omdat ze in de laatste decennia flink zijn gerestaureerd. Slenter door de geplaveide straten en ga terug in de tijd. Bezienswaardigheden in dit deel van de stad zijn de Saint Jean kathedraal, de Temple du Change, het Lyon historisch museum en de mooiste straat van Lyon: “Rue du Boeuf”.

Bekijk deze top-beoordeelde activiteiten in de oude binnenstad van Lyon:

Ontdek de Franse “cuisine”

Lyon is de culinaire hoofdstad van Frankrijk. Er zijn onwijs veel goede restaurants in deze stad. Of je nou naar een luxe driesterrenrestaurants gaat of naar een “bouchon” op een hoek van een van de gezellige straten. Uit eten gaan in Lyon is een onvergetelijke ervaring.

Deze culinaire tours zijn ook erg populair:

Maak een rondvaart

Lyon stedentrip

In Lyon komen twee rivieren samen, de Rhône en de Saône. Daarom kan je mooie rondvaarten maken in een van de vele rondvaartboten. Het is ook nog eens een goede manier om de stad van een andere kant te bekijken.

Dit zijn een paar van de leukste rondvaarten:

Reageren