Lissabon, dichterbij dan je denkt

Het lijkt ver, maar met slechts twee uur vliegen ben je al op de plek van bestemming Lissabon. Portugal dus, het land van de Fado, de typische Portugese Manuelstijl en het stierenvechten. Aan alles zie dat het begrip cultuur hier een vooraanstaande betekenis heeft. Dan bedoelen we niet alleen het terugblikken op het verleden tijdens een stedentrip naar Lissabon, ook het hedendaagse Portugal wordt beïnvloed door de cultuur van het land. De diversiteit van het moderne Portugal maakt het land zo uitdagend en Lissabon in het bijzonder. Ook is het leuk om Lissabon als een local te ontdekken.

De witte stad op zeven heuvels

Olá Lisboa! Lissabon is de witte stad gebouwd op zeven heuvels. De stad, gelegen aan de Taag, kent een dynamische geschiedenis die in veel opzichten nog duidelijk zichtbaar is. Dankzij een goed functionerend openbaar vervoerssysteem is het relatief goedkoop om de leukste locaties van de stad te bezoeken. Zo is het Mosteiro dos Jerónimos, het belangrijke klooster uit de 16e eeuw eenvoudig bereikbaar met de duidelijk herkenbare gele tram (lijn 28). Hier zie je duidelijk de verwijzing naar de rijkdom van het middeleeuwse Portugal. Dankzij de grote invloed van de Katholieke Kerk worden dergelijke gebouwen goed onderhouden en blijven ze hun uitstraling behouden. Een ander mooi monumentaal gebouw is het historische kasteel Castelo de São Jorge. Dit kasteel bevindt zich op de hoogste heuvel van de stad en logischerwijs is het uitzicht hier fenomenaal. Een andere belangrijke plek voor Portugal en haar geschiedenis is Belem, een voorstad van Lissabon. Hier werd in 1759 de gehele familie Tavora, een oud aristocratisch geslacht, vermoord op verdenken van samenzwering op de toenmalige koning van Portugal te vermoorden. In Belem staat ook de beroemde Toren van Belem. Bezoek dit monument rond zonsondergang en je hebt een onvergetelijk zicht op het water van de Taag.

Toren van Belem Lissabon

Eten en drinken alsof je in Lissabon woont

Voor een stad die zo verbonden in met het water zal het geen verrassing zijn dat de inwoners van Lissabon verzot zijn op visgerechten. De stad heeft talloze restaurant, van goedkoop tot zeer exclusief, die allemaal hun eigen unieke gerechten hebben. Naar vis wordt er uiteraard ook vlees gegeten. Met name gerechten met varkensvlees en geitenvlees zijn erg populair.  Voor het echte eten moet je echter wel weten waar je moet zijn, tenzij je als een standaard toerist genoegen wilt nemen met de typische toeristenmenu’s. Op naar het historische centrum van Lissabon, Baixa. Dit centrale punt ligt tussen twee heuvels waar we ook het grote kasteel aantreffen. Hier zijn we in de wijk ‘Alfama’. De enigste wijk in heel Lissabon die niet is verwoest door de aardbeving van 1555. Aan het begin van de wijk, of liever gezegd, onderaan de heuvel is een klein, bijna onherkenbaar restaurant gevestigd met de naam Adega Victor Horta. Hier kan je genieten van originele Portugese recepten welke worden bereid in een oude steenoven. Authentiek eten dus. Ben je een echte wijnliefhebber dan is het helemaal ideaal, het restaurant heeft haar eigen wijngaard en de wijnen komen dus letterlijk uit eigen tuin.

Reageren