Ontdek de hipste en leukste wijken van Porto

De historische handelsstad Porto, komt steeds meer in opkomst en doet al lang niet meer onder voor de populaire hoofdstad van Portugal Lissabon. Het oude centrum van Porto staat op de Werelderfgoedlijst en dat is niet moeilijk te begrijpen wanneer je door de oude, authentieke straten loopt. Middeleeuwse muren, barokke kerken, kathedralen en compacte straten liggen voor het grijpen. Maar waar Porto óók in uitblinkt, zijn de verschillende moderne en hippe wijken die de stad rijk is. Waar je in bepaalde delen van de stad denkt terug in de tijd te gaan, waan je je in andere delen juist op een moderne, eigentijdse plek. Kunstenaars en creatievelingen kunnen hun ei hier helemaal kwijt en maken Porto tot een steeds hippere plek. Maar waar moet je nu zijn om deze vibe te kunnen proeven? Daar kom je snel genoeg achter. Hier volgen de hipste wijken van Porto!

Boavista

Oude huisjes in de wijk Boavista, Porto
De wijk Boavista, Porto

Dit “epicentrum” van Porto was vroeger de meest traditionele wijk van de stad, en wordt ook wel de leukste wijk van Porto genoemd. Het is een mix van smalle straatjes, historische gebouwen, pleintjes en lokale bewoners die hun was ophangen voor het balkon.

Boavista heeft de laatste jaren echter niet stilgestaan, en heeft ondanks dat het zijn charme heeft weten te behouden, een transformatie ondergaan. De wijk is namelijk deels meegegaan met de tijd, en is daardoor tegenwoordig één van de coolste en hipste wijken van de stad. Er zijn veel nieuwe hotspots bijgekomen waar je heerlijk kunt eten en drinken, en het is populair onder locals maar ook onder toeristen. De volgende bezienswaardigheden en activiteiten mag je zeker niet missen in Boavista:

Centra Commercial Bombarda

Dit commercieel centrum laat uitstekend de moderne en creatieve kant van Porto zien. Je vind hier de ene na de andere coole winkel van lokale merken en ontwerpers. De inwoners van Porto komen hier om ideeën op te doen en te socializen, maar zeker ook om lekker veel te shoppen.
Wanneer je in de buurt bent maak dan ook meteen een stop bij Almada 13; dit is een 5 in 1 shop waar je echt alles kunt krijgen wat je wilt. Denk aan kleding, kunst, meubels, cosmetica en voedingsmiddelen.

Vertudas Garden

Dit is dé plek waar locals naartoe komen om aan het einde van de dag de laatste zonnestralen mee te pakken en biertjes te drinken voor amper 2 euro per glas. De tuin geeft een schitterend uitzicht over de stad en arrabida brug en is de perfecte plek om de dag af te sluiten. Nog niet te spreken over de oogverblindende zonsondergangen die je hier zult zien…

Ceidofeita

Jardins do Palacio de Cristal in de wijk Ceidofeita, Porto
Jardins do Palacio de Cristal in de wijk Ceidofeita

Deze hippe wijk in Porto is amper te vergelijken met Boavista, en heeft weer een totaal andere vibe. Het is één van de meest moderne wijken in de stad en heeft door zijn kunstzinnige look ook de bijnaam Bario das Artes (wijk van de kunst). De buurt trekt tal van creatievelingen en nieuwsgierige toeristen aan die hun ogen uitkijken in de vele pop up winkels, kunstgalerijen en alternatieve boekhandels. Leuke bezienswaardigheden in Ceidofeita zijn:

Jardins do Palacio de Cristal

Dit groene park is de place to be voor locals en bezoekers die lekker willen ontspannen, en de drukte van de stad even willen ontsnappen. Het park bied een mooi uitzicht over de rivier op bepaalde plekken en het is een komen en gaan van mensen die hardlopen, een boek lezen in het gras, kletsen met vrienden etc.

Luis I brug

Deze metalen brug loopt over de rivier de Douro, en is de grootste en hoogste brug van Portugal. Het is heerlijk om hier overheen te lopen en het prachtige uitzicht van het water en de stad aan beide kanten te kunnen zien.

Rue Miguel Bombarda

Wanneer je in deze straat loopt vergeet je even helemaal dat je in Porto bent, nergens in Portugal vind je zoveel streetart en kunstgalerijen dan hier! Je vindt hier aan de andere kant ook er ook de rebellerende kant van Porto, de afzetting tegen de moderniteit. Dit kun je zien en voelen in de alternatieve kledingwinkels, de retro-coole versieringen en de biologische groenten- en fruitmarkten.

Cordoaria

Statige bomen in Cordoaria Park, een wijk in Porto
Cordoaria park, Porto

Deze hippe wijk bevindt zich ook in het centrum van Porto. Er liggen veel bezienswaardigheden in dit gebied en toeristen weten dan ook zeker hun weg te vinden. Het leuke aan Cordoaria is dat moderne en historische gebouwen elkaar afwisselen. In Galerias de Paris, vindt je de beste clubs en bars van Porto, van chique tot hip en trendy. In de avonden kan het dan ook erg druk worden in deze levendige wijk, maar dat zorgt alleen maar voor meer pret! Leuke dingen om te bezichtigen in Cordoaria zijn:

Cordoaria’s Garden

Deze mooie, openbare tuin midden in het centrum werd ontworpen door een Duitse tuinarchitect. Resultaat is een romantische tuin met een blauw meer in het midden, exotische planten en tal van standbeelden die niet uit het oog kunnen ontsnappen. Ook is er een muziektent te vinden en staan er verschillende bankjes in het park waar je heerlijk kunt relaxen.

Livraria Lello Bookstore

Hou je van lezen en boeken? Dan zit je hier goed! De Liveraria bookstore wordt namelijk gezien als één van de meest verbluffende boekwinkels van de wereld! De architectuur is werkelijk prachtig en je zult je ogen uitkijken bij al het moois wat je ziet. De bibliotheek werd opgericht door 2 intellectuele broers en daarna werd het dé ontmoetingsplek voor beroemde schrijvers.

Vila Nova de Gaia

De op de heuvels gebouwde wijk Vila Nova de Gaia, met zijn porthuizen en de Douro rivier 
op de voorgrond
Vila Nova de Gaia

Gelegen aan de andere kant van de rivier, behoort Vila Nova de Gaia technisch gezien niet tot de wijken van Porto, maar omdat zich hier zoveel leven afspeelt en zulke leuke bezienswaardigheden zijn mag je deze wijk eigenlijk echt niet overslaan wanneer je de stad van de wijn bezoekt.

Loop de brug over of neem de kabelbaan wanneer je geen zin hebt om te wandelen en haast je naar binnen van één van de vele porthuizen die hier gevestigd zijn. De adellijke families van Porto hadden hier hun villa’s en de wijk was eigenlijk alleen voor rijke mensen toegankelijk. Dat is nu wel anders. Vila Nova bruist en is hip en behoort tot één van Porto’s leukste wijken:

Strand en hippe strandtentjes

Vila Nova de Gaia loopt helemaal door tot aan de zee, en in dit gebied liggen dan ook de mooiste stranden van Porto. Aan de prachtige boulevard liggen vele gezellige, hippe strandtentjes en restaurantjes waar je je tegoed kunt doen aan heerlijk Portugees eten en een drankje. Neem je zwemspullen mee, neem een duik in het verfrissende water en aanschouw het strandleven van Porto!

Porthuizen

Dit is denk ik wel dé bezienswaardigheid van Porto. Je kunt er zeker niet omheen wanneer je door de straten van Vila Nova de Gaia struint. De grootste en bekendste porthuizen zijn hier gevestigd (denk aan bijvoorbeeld Sandeman), en je kunt hier terecht voor een uitgebreide rondleiding en uiteraard een proeverij.

Overtuigd van het feit dat Porto geweldige wijken bezit? Reis in het voorjaar of najaar om aan de drukte van het hoogseizoen te ontsnappen, terwijl het nog steeds aangenaam warm is. Trek alvast een flesje port open en begin in gedachten alvast je reis naar Porto’s leukste wijken!


Reageren