Ontdek deze 8 verrassend leuke steden in Nederland

We hebben op dit moment alle tijd om ons eigen land optimaal te leren kennen. Prachtige natuurgebieden liggen voor het oprapen, schattige oer Hollandse dorpjes zijn her en der verspreid, en bruisende steden zijn ook niet ver te zoeken. De ideale periode om nieuwe dingen te ontdekken dus! Sla Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Rotterdam een keer over, en ga op ontdekkingsreis naar leuke, onbekende steden in Nederland! De volgende bestemmingen kunnen we je zeker aanraden wanneer je op zoek bent naar authentieke plekjes waar je normaal niet zo snel aan zou denken;

1. Doesburg

Uitzicht over de stad Doesburg, Nederland. Blauwe lucht.
Uitzicht over Doesburg

Doesburg behoort tot een van de Hanzesteden van het land. Dit zijn middeleeuwse steden die waren aangesloten bij het Hanzeverbond (samenwerkingsverband) in de periode van de 12e tot de 16e eeuw. De meeste Hanzesteden hebben een rijke geschiedenis en een super mooi historisch centrum.

Doesburg ligt langs de prachtige Oude IJssel in Gelderland, en was lange periode de belangrijkste vestingstad van Nederland. Dit zie je nog steeds terug in mooie gerestaureerde gebouwen, en eeuwenoude vestingwerken. Ook is een bezoek aan de Mosterd- en Azijnfabriek heel leuk wanneer je hier bent. En normaal gesproken wordt er op de eerste zondag van de maand de culturele zondag gehouden; kunstgalerijen, kunstenaars, podia en musea openen deze dag hun deuren voor cultuurliefhebbers. Super gezellig en interessant!

2. Deventer

Uitzicht over het oude stadscentrum van Deventer, aan de oever van de IJssel, Nederland.
Het oude stadscentrum van Deventer

De mooie, gezellige stad Deventer heeft ook de naam van Hanzestad, en ligt aan de oevers van de IJssel in de provincie Overijssel. Deze stad kent een lange en rijke geschiedenis, waardoor het gezegend is met prachtige monumenten, oude pleinen en musea, schattige smalle straatjes en een heerlijke sfeer.

Er hangt in Deventer een charmante mix van nieuw en oud, en dit maakt het de perfecte bestemming voor iedereen die wat cultuur wil snuiven, maar ook van winkelen en heerlijk eten en drinken houd. De stad zit namelijk vol met gezellige terrasjes, eettentjes, kroegen en leuke winkeltjes en boetiekjes. Kortom; een heerlijke stad in eigen land voor een top weekendje of dagje weg.

3. Harlingen

Haven van Harlingen. Het vertrekpunt voor de Nederlandse waddeneilanden.
De oude haven van Harlingen

In ons mooie Friesland, ten noorden van de Afsluitdijk, ligt het pittoreske stadje Harlingen. Deze plek staat wel het meest bekend om zijn mooie, oude haven van waaruit je de eilanden Terschelling en Vlieland kunt bereiken met de ferry. Maar ook door de tal van oer-Hollandse zeilschepen die hier aan wal liggen.

Harlingen heeft daarnaast een super mooi historisch centrum, die vol staat met 16e tot 18e-eeuwse huizen, uitkijkend over de mooie grachten en de haven. Vooral voor watersportliefhebbers is Harlingen de place to be. Vanuit hier kun je namelijk tal van mooie boottochtjes maken, aanmeren bij andere leuke stadjes en dorpjes, en urenlange wandelingen maken. In Harlingen ervaar je Friesland op zijn best!

4. Roermond

Haveningang naar het centrum in Roermond, Nederland.
Het centrum van Roermond aan de oever van de Roer

In het gezellige zuiden ligt deze stad aan de oevers van de Roer, en staat vooral bekend om zijn grote designer outlet, die zelfs de grootste is van de hele Benelux.
Winkelliefhebbers kunnen hier dus sowieso hun hart ophalen. Shop ‘till you drop!”.

Maar buiten urenlang winkelen kun je in Roermond nog veel meer leuke dingen doen. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige omliggende natuur, heerlijke restaurants en gezellige kroegen, behoort Roermond zeker tot de categorie “leuke onbekende steden Nederland”. Heb je even genoeg van de drukte, zoek dan het nabijgelegen Nationale Park De Meinweg op, en ga er op uit in dit mooie heuvellandschap. Vervolgens kun je in de avond dan neerstrijken op een gezellig terras in het oude centrum, met een welverdiend drankje. Wat wil je nog meer?

 5. Enschede

De grote kerk van Enschede, Nederland.
De Grote Kerk in het centrum van Enschede

Enschede is de grootste stad van de provincie Overijssel en ligt vlak bij de grens van Duitsland. Het is een verrassend groene stad (zelfs ooit uitgeroepen tot groenste stad van Nederland), en wordt omgeven door mooie natuur waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen of paardrijden.

Tip: maak er een gezellige uitje van en overnacht in Deventer na je bezoek aan Museum de Waag. Check deze website voor de beste aanbiedingen in het historische centrum!

Enschede is een universiteitsstad, en dat is te merken wanneer je alle bruisende uitgaansgelegenheden, terrasjes, kroegen en winkels ziet. Maar ook heeft deze stad een grote culturele diversiteit. Bezoek het centrale van Heek plein en zijn lokale markt, wandel rond in het historische centrum, en ga terug in de tijd door de Museumfabriek te bezoeken. Ook de Oude Markt is een must-see. Hier kun je lekker plaatsnemen op een terrasje onder het genot van een drankje en een hapje. En vergeet ook niet om even lans de Grolsch Brouwerij te gaan. Proost!

6. Zutphen

De Sint Walburgiskerk kerk in Zutphen, Nederland
De Sint Walburgiskerk in Zutphen

Zutphen is wederom een Hanzestad en daardoor automatisch een van de oudste steden van Nederland, met tal van historische en culturele bezienswaardigheden (maarliefst 450 rijksmonumenten!) Voor cultuurliefhebbers is deze stad dus een walhalla. Verder staat Zutphen bekend om zijn unieke boetiek winkeltjes en oude vestingswerken.

Bovendien liggen er in de nabije omgeving super mooie wandelgebieden, met historische kastelen en schattige dorpjes. Maak een boottocht over de mooie Berkel rivier, slenter door de pittoreske binnenstad met zijn verborgen pleintjes, en geniet van de gastvrijheid van de mensen. In de zomer is het heerlijk vertoeven op een van de vele terrasjes die aan de IJssel liggen. Ben je op zoek naar een onbekende stad in Nederland die zeker de moeite waard is, dan mag je Zutphen niet overslaan.

7. Amersfoort

Gracht met oude gebouwen in het centrum van Amersfoort, Holland.
Het historische Amersfoort

In de provincie Utrecht ligt de leuke, maar ondergewaardeerde stad Amersfoort. Waar veel mensen er eerder voor kiezen om naar Utrecht zelf, of Amsterdam te gaan, is deze stad een verrassend leuk alternatief. Vooral het gebrek aan duizenden toeristen is een groot pluspunt!

De oude binnenstad van Amersfoort is sinds de middeleeuwen grotendeels bewaard gebleven, en bezit veel mooie historische gebouwen. Daarbij komen nog de idyllische grachten en de gezellige pleintjes, winkeltjes en terrasjes, en natuurlijk de relaxte sfeer die er hangt. Bezoek sowieso de mooie Onze Lieve Vrouwentoren en het oudste café van de stad; In Den Grooten Slock. Waar wacht je nog op?

8. Gorinchem

Traditionele huisjes in Gorinchem aan de gracht, Nederland.
Traditionele huisjes in Gorinchem

Het pittoreske Gorinchem is een oud vestingstadje midden in het Groene Hart van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. Het vormt samen met het dorp Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren de Vestingdriehoek die Nederland eeuwenlang tegen indringers verdedigden. Gorinchem is niet de grootste stad van het land, maar hoort zeker bij de leuke, onbekende steden Nederland. Het historische stadscentrum heeft namelijk veel karakter en straalt een en al charme uit. Tal van bewaard gebleven gebouwen, pakhuizen en herenhuizen staan hier te pronken, en wachten erop om bewonderd te worden!

Wanneer je Gorinchem gaat bezoeken is het leuk om je uitje te combineren met een dagje in de natuur. Het omliggende platteland heeft namelijk van alles te bieden. In het groene polderlandschap stikt het van de windmolens, rivieren en schattige bruggetjes. Gegarandeerd een top dagje/weekendje weg in Nederland!

Lees ook: een weekendje weg in Nederland; dit zijn de leukste bestemmingen.

Genoeg verrassend leuke, minder bekende steden om te bezoeken in eigen land dus. Ga er snel op uit, en ontdek Nederland op zijn best!

Reageren