Dit zijn de leukste plekken van bario Triana, Sevilla

uitzicht op de wijk Triana in Sevilla, Spanje.
Uitzicht over de wijk Triana, Sevilla

Het populaire Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, en heeft vele prachtige bezienswaardigheden. Smalle geplaveide straatjes, groene promenades, historische bouwwerken en oude paardenkoetsen domineren hier het straatbeeld en worden afgewisseld met gezellige pleintjes en bruisende wijken. Één van die wijken is Triana, gelegen aan de andere kant van de rivier. Deze typische, levendige volkswijk heeft een uitgesproken karakter, een eigen identiteit en wordt door velen beschouwd als leukste wijk van de stad. Maar wat valt er zoal te beleven? Hier volgen de leukste plekken van Triana, Sevilla!

Puente de Triana

Guadalquivir rivier en Puente de Triana, Sevilla, Spanje
Puente de Triana

Dit is de mooie brug (ook wel Puente Isabel 2 genoemd), die van het centrale gedeelte van Sevilla naar de wijk Triana loopt en waar je kunt genieten van een wandeling met prachtige uitzichten over het water en delen van de stad. Aan het begin van de brug vindt je een kleine mercado waar je een lekker hapje of drankje kunt scoren (waaronder heerlijke empanadas en andere gevulde gerechtjes uit verschillende landen). Onderweg zie je ook nog een klein churros tentje waar je lekker even kunt snacken. In de avond is de loopbrug ook nog eens prachtig verlicht. Laat het openbaar vervoer dus voor wat het is, en maak je overtocht naar Triana te voet!

Plaza del Altozano

Gebouwen aan Plaza de Altozano

Wanneer je Triana binnenkomt is dit plein het eerste wat je ziet en eigenlijk de “ingang” van de wijk. Er liggen hier verschillende lokale restaurantjes en bars, en vanuit hier begin je je ontdekkingstocht door de bruisende bario. Je kunt nog alle kanten op, dus loop gewoon je neus achterna en zie vanzelf op welke leuke plek in Triana die je brengt

Castillo San Jorge

Ook dit kasteel (wat er niet zo uit ziet op het eerste gezicht), ligt aan het einde van de Triana brug, en is voor veel Spanjaarden erg bekend omdat de beruchte Spaanse inquisitie zijn hoofdkantoor hier had van 1481 tot 1785. Begin van de 19e eeuw werd het kasteel vernietigd, en werd de eerste mercado er overheen gebouwd. Pas in 1990 werden de overblijfselen ontdekt van deze markt en het kasteel. Tegenwoordig vindt je hier een museum waar je meer te weten kunt komen over alle in’s en out’s van het leven van de inquisitie. Buiten dat het natuurlijk heel interessant is, is het Castillo San Jorge ook heel mooi om te zien!

Mercado de Triana (Triana market Sevilla)

Bord van Mercado de Triana, Sevilla.
Mercado de Triana

Dit is waarschijnlijk wel de highlight van Triana en is makkelijk te vinden aan het einde van de Puente de Triana. Deze lokale markt is super gezellig Hij bezit tal van heerlijke eetkraampjes waar je typische tapas kunt eten en sherry kunt drinken,  verschillende soorten kaas en vlees kunt kopen, groenten en fruit (met de grootste tomaten die je ooit hebt gezien), en andere ambachtelijke producten van de streek. Probeer hier het stoofgerecht met kikkererwten en spinazie, verschillende croquettas en allerlei gefrituurde vis. De Triana market in Sevilla is iedere dag geopend, zeker even een kijkje nemen dus!

Calle San Jacinto

Deze brede, mooie voetgangersstraat begint vanuit het Altozano plein, en staat vol met prachtige gebouwen uit de twintigste eeuw. Ook zul je in deze straat een super mooie Sevilliaanse patiowoning uit 1900 tegenkomen, evenals de Kapel van de Virgen de la Estrella en de San Jacinto-kerk met een  grote tempel die verbonden is aan het Dominicaanse klooster. Struin deze straat gewoon lekker op je gemak af, en stop ondertussen af en toe om alles goed in je op te nemen of om een paar winkeltjes in te gaan of een hapje te eten.

Casa Anselma

Het mooie meisje in de flamencokleding, in de populaire wijk Triana in Sevilla, Spanje.
Flamenco danseres in Triana

In heel Spanje is de flamenco dans natuurlijk enorm bekend, maar vooral in Andalusië. Zo dus ook in Sevilla! In de Triana liggen waarschijnlijk wel de meeste flamenco bars, en hoeft je niet ver te zoeken om er een tegen te komen. “La Anselma” is in de hele wijk beroemd. Deze plek heeft een huiselijke, knusse inrichting met veel kleur, tafeltjes die dicht bij elkaar staan en een klein podium. Regelmatig worden hier geweldige flamenco dansen opgevoerd waar veel locals op af komen. Het is echt een typische lokale tent, waar iedereen hutje mutje zit en waar aan het einde van de show iedereen heerlijk het podium op gaat om zelf ook een dansje te wagen. Trek je dansschoenen dus vast aan en het niet!

Keramiekmuseum

weergave van karakteristieke keramische souvenirs in een winkel in Triana, een wijk van Sevilla
Keramiek tegeltjes in Triana

Sevilla, en met name de wijk Triana, staat bekend om zijn beroemde keramiek en aardewerk. In de buurt van Plaza de Oliver (de aaneengrenzende straten), liggen de beste keramiekwinkelsvan de stad. Struin deze ze lekker af, en ga op zoek naar prachtige handgemaakte servies, beeldjes etc.

Ook zie je tal van gebouwen (kerken, huizen, winkels en restaurants), die betegeld zijn met keramiek in de mooiste kleuren en met verschillende patronen. In de straat Antillano Campos ligt zelfs het keramiekmuseum, waar je nog oude Arabische ovens kunt bewonderen en het productieproces van handgemaakt aardewerk kunt aanschouwen. Kijk dus zeker goed rond wanneer je in Triana rondloopt en koop een mooi souvenir voor thuis!

Restaurant Maria Trifulca

De oude Triana-vuurtoren en de kleurrijke huizen van de rivieroever van de Guadalquivir in Sevilla, Spanje
Restaurant Maria Trifulca in de vuurtoren

Dit geweldige restaurant is gevestigd in een oude vuurtoren en vanuit hier heb je een super mooi uitzicht over Sevilla. Het restaurant ligt aan het einde van Puente de Triana, je kunt het bijna niet missen! Er is een mooi terras waar je heerlijk in het zonnetje kunt zitten  genietend van een drankje, en een wereld van smaken te ontdekken.

Maria Trifulca serveert gerechten met een combinatie van een moderne gastronomie maar met een authentiek tintje. Er wordt alleen gewerkt met producten van topkwaliteit en vooral vis is hier erg populair. In dit restaurant wordt gewerkt met shifts, en reserveren is noodzakelijk. Dus zie je jezelf hier wel zitten? Bel dan even van tevoren zodat je zeker weet dat deze bijzondere ervaring niet aan je neus voorbij gaat.

Dulcería Manu Jara

Dit is een Franse patisserie waar je echt de allerlekkerste gebakjes kunt proeven die je ooit hebt gegeten. Manu Jara wordt zelfs een van de beste bakkerijen van Andalusië genoemd! Niet alleen de goddelijke hapjes zijn de moeite waard te proberen, ook het traditioneel houten en met keramiek betegelde interieur is fantastisch. Probeer sowieso de populaire milohajas (soort van Tompoes) met chantilly cream, maar eigenlijk is alles hier gewoon super lekker. Zorg dus dat je niet teveel eet voordat je hier binnenkomt, en go for it!

Calle Betis

Betis-straat in Sevilla, gelegen aan de oevers van de rivier de Guadalquivir, aan de overkant van het stadscentrum.
Betis straat, Sevilla

Deze straat loopt parallel aan de rivier, en je kunt hier heerlijk langs af wandelen terwijl jeaan de overkant van het water alle prachtige historische gebouwen van Sevilla kunt zien liggen zoals de Kathedraal, Toro del Oro, Giralda en de Plaza de Toros. Ook liggen er aan deze straat veel goede bars en restaurants, waar je heerlijk plek kunt nemen op hun terrasjes in het zonnetje en de vele kano’s kunt bekijken die op het water varen (en die je zelf ook kunt huren wanneer je Sevilla graag eens vanaf de andere kant wilt bekijken).

Pureza

De Santa Ana Parochie in Triana, Sevilla. Strakblauwe lucht daarboven.
Santa Ana Parochie

Dit is het hart van de wijk Triana waar je een super gezellig, knus pleintje vindt omringt door schaduwrijke bomen en goede tapas tentjes. Ook ligt hier de prachtige parochie van Santa Ana, waarvan de  bouw dateert uit 1266, de Gothic Cistercian en de Kapel van de Mariniers , uit de 18e eeuw. Slenter door de nauwe straatjes terwijl je de mooie architectuur bewonderd, drink een espresso op het terras en sluit af in een van de heerlijke Spaanse restaurantjes met een huisgemaakte vermout.

Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel genoeg inspiratie opgedaan om  zelf op pad te gaan. Dat is vast geen probleem. Zodra je in Triana aankomt zul je je thuis voelen in deze kleurrijke, levendige en cultuurrijke wijk. Veel plezier!

Reageren