De leukste dingen om te doen in Alkmaar

Vakantie in eigen land? Alkmaar is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt, maar het is zeker een bezoekje waard. Dit zijn de leukste dingen om te zien en doen.

Alkmaar
Foto: Pixabay

Restaurants

1480 Foodbar

Bij 1480 Foodbar kun je terecht voor ontbijt, lunch, diner en borrel, maar ook voor een wijnproeverij of cocktailworkshop. De Foodbar zit in een monumentaal pand en in de open keuken worden verse vis en schaaldieren voor je ogen bereid.

Mient 16, 1811 NC Alkmaar

ECHT Alkmaar

Gezond, biologisch en huisgemaakt: dat is ECHT Alkmaar. Bij dit hippe plekje kun je terecht voor ontbijt, lunch, koffie of borrel. De uitgebreide kaart staat vol vegetarische en veganistische gerechten en maakt ECHT geschikt voor iedereen.

Marktstraat 4, 1811 LG Alkmaar

Sencha Lunchstore

Nog zo’n gezellig tentje in Alkmaar is Sencha. Het is niet alleen een lunchroom maar ook een woonwinkel: alles wat je ziet bij Sencha is te koop. Alle ontbijt- en lunchgerechten, taartjes en smoothies worden huisgemaakt en zijn van de hoogste kwaliteit. Net als bij ECHT, zit je hier als vegetariër of veganist helemaal goed.

Koorstraat 19, 1811 GM Alkmaar

Restaurant Abby’s

Abby’s is een stijlvol á la carte restaurant in de buurt van De Molen van Piet, een graanmolen. Het restaurant is geopend voor lunch en diner, maar heeft ook een uitgebreide borrelkaart. Vergeet ook niet een kijkje te nemen op de wijnkaart of zelfs een high wine te doen.

Ritsevoort 60, 1811 DP Alkmaar

Zien

Stedelijk Museum Alkmaar

Eén van de oudste musea van Nederland vind je in Alkmaar. Te zien is een collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. Er zijn altijd wisselende tentoonstellingen maar ook een aantal permanente: De Bergense School, Portret van Alkmaar, De Gouden Eeuw van Alkmaar en Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573. Toegang is 12 euro per persoon.

Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar

Doen

Maak een stadswandeling

Met een gids of individueel ontdek je de mooiste plekjes van Alkmaar. Er zijn verschillende wandelroutes: een wandeling met gids boek je bij de VVV of bij Gilde Alkmaar. Wil je individueel een stadswandeling maken, bekijk dan deze of deze route.

Maak een rondvaart

De grachten van Alkmaar zie je het best per boot. Maak daarom eens een rondvaart. Een rondvaart boeken kan hier. Je kunt ook een bootje huren en op je eigen tempo de grachten van Alkmaar ontdekken.

Bezoek de kaasmarkt

Tussen april en september is er elke vrijdagochtend kaasmarkt op het Waagplein. Kaasdragers voeren kazen af en aan. De kazen worden geproefd, gekeurd, gekocht en gewogen in en om de Waag. De prijs van de kaas wordt net als vroeger bepaald bij handslag.

Waagplein 2, 1811 JP Alkmaar

Reageren