De leukste bezienswaardigheden in Toulouse, Frankrijk

Wil je op citytrip naar Frankrijk, maar niet weer naar Parijs of een andere bekende Franse stad zoals Nice of Bordeaux? Denk dan eens aan een reisje naar de Zuidelijke Franse stad Toulouse! Deze “roze”stad ligt op slechts een paar uurtjes rijden van de Barcelona, en heeft hierdoor vele Spaanse invloeden. De eeuwige sneeuw op de toppen van de Pyreneeën vormen het hele jaar door het decor en er zijn tal van leuke bezienswaardigheden te vinden in Toulouse, die deze stad tot een perfecte plek maken om een lang weekendje door te brengen. Ben jij benieuwd naar de leukste Toulouse highlights? Hier komen ze!

1. Place du Capitole

Place du Capitole in Toulouse in het donker, het stadhuis verlicht en een leeg plein daarvoor.
Place du Capitole

Het centrum, en alles waar Toulouse tot leven komt, is het bruisende Place du Capitole. Dit stadsplein herbergt de klassieke architectuur van Toulouse. Het plein bevat prachtige arcades, en het beroemde 18e-eeuwse Capitole-gebouw is hier ook gevestigd.  Het Hôtel de Ville (stadhuis), staat prominent op de voorgrond met zijn acht immense zuilen van roze marmer. De  hal en andere historische kamers van het Capitole zijn elke eerste zondag van de maand open voor bezoekers.

2. Vieux Quartier (oude wijk)

Smal steegje in het historische centrum van Toulouse, geen mensen, slechts een paar fietsen langs de straatkant.
Oude centrum van Toulouse

De oude binnenstad van Toulouse werd gebouwd met roze bakstenen. Hierdoor wordt Toulouse ook wel “de roze stad” genoemd.  Wandel door de smalle, geplaveide steegjes die leiden naar de Capitole of langs de oevers van de Garonne. Door de lange geschiedenis heeft Toulouse veel gebouwen neergezet, kenmerkend in architectuur, die rondom het centrum van de stad zijn gebouwd. Je komt hier overal schattige terrasjes, restaurants en winkeltjes tegen. Lekker slenteren en neuzen dus! Overdag zijn er veel mensen te vinden in het oude centrum. ’S Avonds kun je je aansluiten bij de locals die wel van een feestje houden, in één van de vele barretjes en restaurants.

Ontdek de stad van Toulouse met deze top-beoordeelde tours en activiteiten:

3.  De wijk Saint-Cyprien

Deze wijk is populair bij de lokale bevolking: het is een perfecte doorgang tussen de wijk Patte-d’Oie – en de Arenes – en het stadscentrum. Vlakbij alle bekende bezienswaardigheden, is Saint-Cypriën een van de beroemdste, meest dynamische en aantrekkelijke wijken van de stad. Je ziet hier onder andere het Hôpital de la Grave en zijn prachtige koepel, de Rue de la République en de Rue du Pont Saint-Pierre. Dankzij de betaalbare accommodaties in deze wijk, is dit een van de beste plekken om te verblijven in Toulouse. Niet vol met toeristen maar toch bruisend en levendig.

Dit zijn de top-beoordeelde accommodatie opties in Saint-Cyprien:

4. Basilica of Saint Sernin

De heilige kerk Saint Sernin, Toulouse. Groene bomen op de voor en achtergrond. Erboven een strakblauwe lucht met een paar kleine witte wolkjes.
Saint Sernin, Toulouse

Deze grote basiliek is een van de bekendste Toulouse highlights, en is wordt vaak bestempeld als een van de grootste kerken in Frankrijk. Deze historische kerk ligt op slechts vijf minuten lopen van het stadsplein en je kunt niet heen om een bezoekje. De architectuur, interieur en de kunst zijn prachtig en je kunt hier uren naar blijven kijken. Wanneer er geen activiteiten plaatsvinden in de kerk is het mogelijk om een rondleiding te krijgen tijdens bepaalde momenten van de dag.

5. Pont Neuf en de Garonne

De bekende pont neuf in Toulouse, met de rivier Garonne op de voorgrond. Achter de brug rijzen de gebouwen van de stad op. Op de brug staan enkele groene bomen.
Pont Neuf aan de Garonne

De “nieuwe brug” over de rivier de Garonne in Toulouse is de oudste originele brug. De Pont Neuf wordt in de avond prachtig verlicht onder de bogen en geeft de stad een magische aanblik. Pont Neuf wordt ook wel gezien als het symbool van Toulouse, en je vind deze brug dan ook terug op veel ansichtkaarten. Ook de rivier de Garonne hoort echt bij het visiteplaatje van de stad en bij de top 10 van Toulouse tips van locals. In de zomermaanden kun je een bootje huren en onder het genot van een verkoelend drankje de stad bekijken vanaf het water.

6. Couvent des Jacobins

Beroemde klooster Couvent des Jacobins, in Toulouse, groene cipressen rechts in beeld, strakblauwe lucht erboven.
Couvent des Jacobins

De ‘Jacobijnen’ is een Dominicaans klooster dat gebouwd is in 1229. Het is een uniek voorbeeld van Zuidelijk gotische architectuur. Je zult niet veel plekken in Toulouse tegenkomen zoals deze. de mysterieuze uitstraling en de rust die er hangt trekt vele mensen aan, zelfs als het in eerste instantie niet op je lijstje stond! Dit middeleeuwse klooster is een must-see, of je nu religieus bent of niet.

7. Quai de la Daurade

Uitzicht bij Quai de la Daurade in Toulouse met de rivier de Garonne op de voorgrond, de bekende brug en historische gebouwen op de achtergrond. Wit/grijze wolken in de lucht met hier en daar wat blauw.
Quai de la Daurade

Dit is de place to be in Toulouse, vooral in de zomermaanden. Deze oever aan de rivier is bij veel locals geliefd.  Zij ploffen hier aan het einde van de dag neer op een kleedje met hapjes en drankjes, en genieten van de ondergaande zon die de historische gebouwen verlicht en een prachtige gouden gloed geven. Strijk neer in het gras of op een van de bankjes, of maak een lange wandeling langs de oevers, uitkijkend over het water en genietend van alles om je heen.

8. Stichting Bemberg

Stichting Bemberg is een privémuseum met een permanente collectie schilderijen, bronzen en kunstvoorwerpen uit de Renaissance en de moderne Franse school. Voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur mag deze plek niet ontbreken! Het museum staat vol met kunst van Franse kunstenaars en je kunt hier gemakkelijk een paar uur doorbrengen, je ogen uitkijkend naar de prachtige bouwstijlen en kunstwerken.

8. Jardin Japonais

De Japanse tuinen in Toulouse, met de bekende rode brug over het water, groen grasveldje daarachter en bomen op de achtergrond. Blauwe lucht met enkele wolkjes.
Jardin Japonais

Neem een vrije dag en geniet van de pracht en de rust van Jardin Japonais. Deze botanische Japanse tuinen bieden een relaxte en groene omgeving, waar je lekker kunt uitrusten en even kunt wegvluchten van  het drukke stadsleven. Je kunt een gratis rondleiding krijgen door de tuinen en de Japanse Zen-rotstuin, boeddhistische beelden, het  prachtige blauw meer en de rode brug bekijken. In het park staat ook een klein huis, dat is omgebouwd tot een museum om bezoekers meer te leren over Japan. Dit is de perfecte plek om te genieten van een dagje uit met je geliefde, vrienden of heel het gezin. In de herfst zijn de botanische tuinen extra mooi!

10. Victor Hugo mark

Houd je van lekker en lokaal eten en specialiteiten? Bezoek dan sowieso de Victor Hugo markt, in het centrum van Toulouse. Deze overdekte markt staat  vol met lokale producenten die druk bezig zijn met het verkopen van heerlijke kaas, vlees, verse pasta en tal van andere soorten hapjes. Denk aan sushi, curry, gebakjes, gevulde broodwaren, salades etc. Ga de kraampjes af en koop lekkernijen in voor de picknick in het park, of plof neer in een van de kleine  (goedkope) restaurants op de 1e verdieping. Zorg ervoor dat je net voor de lunchtijd komt, om je te verzekeren van een plekje!

Buiten al deze leuke Toulouse tips, zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die Toulouse, Frankrijk tot een super leuke stad maken voor een citytrip. Dit moet je toch echt allemaal zelf gaan ontdekken! Je vliegt tegenwoordig goedkoop naar Toulouse, vanaf Amsterdam Schiphol, in slechts 2 uurtjes. Met de Toulouse Citycard maak je jouw verblijf nóg specialer. Enjoy!

Reageren