10 x leuke dingen om te doen in Bari Italië, en omgeving

Stel je een azuurblauwe zee voor je met op de voorgrond oneindige olijfgaarden, oude historische stadjes, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Dat kun je verwachten in Puglia, de prachtige streek in het Zuiden van Italië gelegen aan de Adriatische zee. Één van de steden in Puglia  die je zeker moet bezoeken is het authentieke, gezellige havenstadje Bari. Je vindt hier oude geplaveide steegjes, prachtige historische gebouwen, goede restaurants en een ongedwongen Italiaanse sfeer. Ben je naar dit alles op zoek? Dan gaat jou volgende vakantie zeker naar Bari!

Overzicht van Bari, Italië. Witte gebouwen met rode daken en een azuurblauwe zee op de achtergrond.
Bari stad

Bari, Italië bezienswaardigheden

Er zijn tal van bezienswaardigheden in Bari én in de omgeving te vinden waardoor je gemakkelijk weken kunt verblijven in deze gezellige sfeervolle stad. Ook zijn er veel leuke dingen om te doen. De volgende plekken en Bari activiteiten mag je zeker niet overslaan!

De Sint Nicolaas Basiliek bezoeken

De Sint Nicolaas Basiliek in Bari. Grote, witte kerk met op de achtergrond een strakblauwe lucht.
Sint Nicolaas Basiliek Bari

Dit is waarschijnlijk de bekendste kerk van Bari en je kunt hier dan ook zeker niet omheen. Je kunt het al raden door de naam: in deze bijzonder mooie en imposante kerk ligt de enige echte Sinterklaas begraven. Nee, niet in Spanje of Turkije dus! De Sint Nicolaas Basiliek ligt midden in het historische centrum en je kunt hier gewoon naar binnen stappen. Er zijn meestal veel mensen bij zijn graf die bidden, en allerlei soorten offers brengen.

Piazza Mercantile ontdekken

Het piazza Mercantile in Bari, mensen lopen op het plein langs de omliggende terrasjes. Strakblauwe lucht op de achtergrond.
Piaza Mercantile Bari

Dit gezellige, levendige plein wordt omringd door leuke terrasjes waar je een heerlijke limoncello of andere drankjes kunt drinken, vergezeld met lekkere Italiaanse hapjes. Het plein is niet groot, maar heeft daardoor een authentieke sfeer. Loop je door de zijstraatjes ervan, vindt je nóg meer leuke plekjes om te eten en drinken, vooral in de avonduurtjes! Caffe Nero is een aanrader als je een leuke, sfeervolle bar in het centrum zoekt. Dit cafeetje ligt in een klein zijstraatje van Piazza Mercantile.

Slenteren over de Lungomare (de boulevard van Bari)

De boulevard van Bari met palmbomen aan de zijkant, de zee met vissersbootjes ernaast en gebouwen en een strakblauwe lucht op de achtergrond met enkele wolkjes.
De boulevard van Bari

Wanneer je in Bari bent, moet je natuurlijk een wandeling maken langs de zee. Dit kan in hier uitstekend! Volg gewoon je neus richting het water, dan zie je meteen de lange boulevard die je helemaal kunt aflopen. In de zomermaanden is deze boulevard gevuld met locals en toeristen die plaatsnemen op één van de vele bankjes die er staan, rondslenteren of aan het zonnen zijn op de rotsen. De zonsondergangen zijn hier vooral super mooi! Sla de lokale vismarkt ook niet over om een kijkje te nemen.

Het kasteel van Bari bewonderen

Het kasteel van Bari bij schemering. Links op de foto staat het kasteel, rechts de stad met pop de achtergrond de kathedraal. In het midden ligt een groen grasveldje.
Kasteel van Bari

Net als de Sint Nicolaas Basiliek, kun je om Castello Svevo niet heen en is er altijd wel een punt waarop je zegt: oh, we zijn weer bij het kasteel! Het is een Normandisch kasteel wat gebouwd werd rond 1100 en nog steeds in hele goede staat is. Het biedt het een heel mooi uitzicht over de stad, en je kunt door de binnenplaats en vele doorgangen lopen om de geweldige architectuur bekijken. Het Castello Svevo ligt ook midden in het historische centrum en is gemakkelijk te herkennen.

Specialiteiten proeven uit Bari

Je bent niet voor niks in Italië, en dat betekend eten waar je je vingers bij af likt! Waar je maar loopt of kijkt zie je wel weer andere knusse restaurantjes of plekken waar de locals streetfood verkopen. Jum! Proef sowieso het bekende hapje “sgagliozze”; plakjes gefrituurde polenta met een beetje zout.

Of de beroemde pasta “orecchiette” die door oude vrouwtjes nog traditioneel op straat wordt gemaakt.

Smal steegje in Bari waar oude vrouwtjes aan de kant zitten om verse pasta te maken.
De “Pastastraat” in Bari

Ook mag je “panzarotti” (een soort gefrituurde oliebollendeeg met daarin verschillende vullingen), focaccia en “pulpo” (inktvis) niet overslaan. En als toetje móet je gewoon een “cannoli” (krokant koekje gevuld met zoete ricotta) nemen. Officieel bekend van Sicilië, maar ook in Bari overal te vinden. Zorg er wel voor dat je een niet al te strakke broek aantrekt tijdens je vakantie in Bari!

Groot, wit bord met daarop een hele pulpo, oftewel inktvis. Blaadje sla en een halve citroen ernaast.
Pulpo

Bari’s  nieuwe centrum bezoeken

Het nieuwe centrum van Bari. één lage brede straat met daarlangs gebouwen en palmbomen. Op de voorgrond staat een beeld van een paard. Strakblauwe lucht op de achtergrond.
Nieuwe centrum Bari

Het historische centrum van Bari is compact en heel gemakkelijk te belopen. Je hebt hier alles vrij snel gezien. Maar ook heeft Bari een modern gedeelte, waar het shop centrum ook gevestigd is. Dit gedeelte van de stad kenmerkt zich door grote, brede straten, veel winkels en restaurants en palmbomen naast de weg. Zeker de moeite waard om ook te verkennen. Denk je Bari dus helemaal gezien te hebben, vergeet dan niet om deze plek van de stad ook te gaan ontdekken. Je vakantie in Bari zal dan pas helemaal compleet zijn!

Een auto huren en er op uit trekken

Het vissersstadje Polignano a Mare, bekeken door de gaten van een hoge brug met op de achtergrond de zee en een witte zeilboot.
Polignano a Mare

Bari heeft veel bezienswaardigheden en is een super leuke en veelzijdige stad, maar in principe heb je maar een paar dagen nodig om alles gezien te hebben. Heb je langer de tijd, is het dus heel leuk om een auto te huren en lekker dag uitstapjes in de buurt te gaan maken. De omgeving rondom Bari is namelijk prachtig! Je kunt er ook voor kiezen om een rondreis vanuit Bari door de streek Puglia te gaan maken. Bezichtig sowieso de eeuwenoude “trulli” dorpjes zoals het bekende Alberobello, rijd naar kustplaatsjes zoals Polignano a Mare, Lecce, Brindisi of Monopoli en de historische bergstadjes Altamura en Matera.

Een Bari tour boeken

Vind je het nu allemaal lastig om uit te zoeken wat er allemaal precies te doen is in Bari en omgeving, dan kun je er voor kiezen om een tour te boeken in de stad, waarbij je ook dag uitstapjes gaat maken naar plekjes in de omgeving zoals hierboven beschreven, en meer. Ook in Bari zelf zijn genoeg tours te vinden die je kunt doen. Denk aan een Street food tour, een free walking tour of een fietstour door de stad met ervaren Italiaanse gids. De opties zijn eindeloos en op deze manier leer je Bari en zijn omgeving nóg beter kennen! Zorg er bij het boeken van een tour wel voor dat je er op tijd bij bent, zodat er nog genoeg plek is. Vooral in het hoogseizoen kan het namelijk snel vol zitten.

Heb jij na deze tips voor Bari zin gekregen om gewoon lekker te vertrekken? Bari is het hele jaar door prima te bezoeken, maar in de zomermaanden kan het erg heet én druk zijn. Het beste is om te reizen in het voor of najaar, maar zelfs in de wintermaanden kunnen de temperaturen nog steeds zo rond de 20 graden liggen. Geniet ervan!

Reageren