Letselschade in het buitenland? Dit moet je doen!

Je denkt er waarschijnlijk liever niet aan. Maar als je op vakantie bent kan het best voorkomen dat er iets gebeurd waaraan je lichamelijk of geestelijke klachten overhoudt. Zo kun je worden aangereden door een auto terwijl je door Italië aan het fietsen bent, kan het gebeuren dat er in een restaurant kan er per ongeluk hete soep over je wordt heen gestoten, of je maakt een nare situatie mee waardoor je ‘s avonds niet meer over straat durft.

Dit zijn enkele voorbeelden van lichamelijke en geestelijke schade dat je kan oplopen in het buitenland, maar er zijn veel verschillende situaties mogelijk.

Wat is letselschade?

De lichamelijke of geestelijke schade aan je lichaam wordt letselschade genoemd. Door letselschade kunnen er diverse schadeposten ontstaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je door de letselschade een langere tijd niet kan werken, je je favoriete hobby niet meer kunt beoefenen of dat je hoge medische kosten hebt gemaakt. Bij letselschade kan je de veroorzaker verantwoordelijk stellen voor de schade en een schadeclaim eisen.

Wat moet je doen als je letselschade hebt opgelopen in het buitenland?

Letselschade is te verhalen op degene die schuldig is aan het veroorzaken van de schade. In de meeste gevallen heb je recht hebben op een schadevergoeding. Om aanspraak te maken op een schadevergoeding kan je het beste een gespecialiseerde jurist om hulp vragen. Niet alle Nederlandse bureaus die professionele hulp bieden bij letselschade hebben kennis over de buitenlandse wetten. De wetten op het gebied van letselschade verschillen in veel landen. Bij letselschade dat is opgedaan in het buitenland is het belangrijk om na te gaan welk recht van welk land van toepassing is. Daarom is het goed om de hulp in te schakelen van een jurist die gespecialiseerde in letselschade in het buitenland.

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk om na het ongeluk zoveel mogelijk persoonlijk gegevens te verkrijgen van de veroorzaker van de schade en van eventuele getuigen. Ook is het erg belangrijk om zo snel mogelijk langs een dokter te gaan zodat deze kan vaststellen wat het letsel is. Laat dit ook op papier zetten door de dokter. Zo kunnen dingen die je eerst niet begreep door een eventuele taalbarrière later in Nederland worden vertaald. Als je pas een paar dagen later, of pas terug in Nederland, naar de dokter gaat kan het zijn dat dit een negatief gevolg heeft jouw recht op de schadevergoeding. Het kan ook nodig zijn om naar de politie te gaan om aangifte te doen.

Reageren