Lenzen en vakantie

Als je op vakantie gaat, neem je natuurlijk je lenzen mee als je die draagt. Waar moet je aan denken als je op reis gaat en je lenzen meeneemt? Een aantal tips zodat je zonder zorgen op reis gaat met je lenzen.

Voorbereiding

Voordat je vakantie kan beginnen is het verstandig om je zicht te laten onderzoeken. Controleer of je nog voldoende lenzen en lenzenvloeistof hebt voordat je vertrekt. Een extra paar lenzen meenemen op vakantie is geen overbodige luxe. Het kan handig zijn om daglenzen aan te schaffen omdat deze zeer hygiënisch zijn. Neem ook altijd je bril mee, als je per ongeluk je lenzen verliest, heb je altijd je bril nog.

De reis naar je vakantieoord

In het vliegtuig is de lucht vaak erg droog, waardoor je sneller last krijgt van droge ogen. Mensen die lenzen dragen ervaren dit nog sneller. Belangrijk om te weten is hoeveel vloeistof je mee mag nemen in het vliegtuig. Er zijn speciale verpakkingen voor mensen die lenzen meenemen die ook meekunnen in het vliegtuig. Zo heb je altijd je lenzenvloeistof in je handbagage en kun je het gebruiken als je het nodig hebt.

Hygiëne is ook op vakantie belangrijk

Contactlenzen

In landen buiten Europa zijn de omstandigheden op het gebied van hygiëne anders dan in Nederland. Dit komt bijvoorbeeld door het kraanwater dat niet overal zo goed gezuiverd is als in Nederland. Laat je lenzen daarom in het buitenland niet onder het kraanwater komen. Schoonmaken met dit water is geen goed idee. Was wel altijd je handen, maar ook dit niet met kraanwater omdat je niet zeker weet of dit water schoon is. Kies ervoor je handen te wassen met water uit een fles.

Bescherm je ogen tegen UV

Op vakantie genieten we van de zon en het stralende weer. Dat we onze huid moeten insmeren weten we inmiddels. Ook je ogen hebben bescherming nodig voor de zon. Ook je ogen kunnen verbranden door de zon, photokeratitis genoemd. Hebben je lenzen een ingebouwde UV filter? Deze beschermt je iris, pupil maar niet je oogwit. Een zonnebril met voldoende bescherming tegen UV straling is daarom altijd verstandig om op te zetten als je op vakantie gaat naar zonnige oorden.

Bewaren van lenzenvloeistof op vakantie

Lenzenvloeistof kan niet goed tegen warmte. Bewaar het daarom op een koele, droge plek waar de warmte geen kans heeft. Een alternatief zijn daglenzen. Voor daglenzen heb je geen lenzenvloeistof nodig en ze zijn zeer hygiënisch in het gebruik.

Lenzen en zwemmen

Lenzen hebben extra zorg nodig als je op vakantie gaat zwemmen in een zwembad, zee of meer. Dit water is niet schoon en bevat ziekteverwekkers. Het is daarom aan te raden geen lenzen te dragen tijdens het zwemmen. Draag jij je lenzen wel tijdens het zwemmen? Zorgt dan voor een zwembril die goed aansluit of gebruik daglenzen die je na het zwemmen vervangt. Voordat je een nieuw paar lenzen indoet, reinig je ogen dan met een oogdruppel of saline.

Reageren