De lekkerste Thaise gerechten

De Thaise keuken is wereldberoemd. De gerechten zijn dan ook zeer smaakvol met veel oosterse ingrediënten als verse kruiden, zachte kokosmelk en hete pepers. Tijdens een bezoek aan Thailand zijn er een aantal gerechten die je zeker moet proeven. Dit zijn de lekkerste Thaise gerechten:

Tom Yam Goon

Dit is een pittige smaakvolle soep met de verfrissende smaken van citroengras, limoen en limoenbladen. De soep is pittig door de rode peper, galangal ( een soort gember) en sjalotjes. Hij wordt traditioneel gevuld met garnalen en champignons. Tip: Is de soep een beetje te pittig voor je? Vraag er dan rijst bij en gebruik de soep als een saus.

pad thai thais gerecht

Pad Thai

Dit is het traditionele maaltje van backpackers in Thailand. Pad Thai wordt namelijk overal op straat verkocht voor een lage prijs. Het gerecht bestaat uit rijstnoedels, tofu, gedroogde garnalen, taugé, tamarinde, bos-ui en ei. Dit alles wordt geroerbakt op hoog vuur, waarna je zelf nog vissaus, suiker, rode peper, limoen en pinda’s kan toevoegen. Een echte smaak bom dus!

Rauwe papaja salade – Som Tum

Deze salade komt uit het Noord-Oosten van Thailand, uit de staat Isaan. You either love it or hate it! De rauwe papaya salade heeft een bijzondere smaak doordat er naast knoflook en rode peper ook pinda’s, gedroogde garnalen en vissaus worden gebruikt voor de garnering. Een veelzijdige salade dus. De rest van de ingrediënten zijn groene rauwe bonen en tomaat. Alles wordt fijngesneden en in een vijzel gestampt zodat alle smaken goed mixen.

Tom Ka khai

Dit is een iets mildere soep dan de Tom Yam Goon. En dat komt allemaal door de zoete en romige kokosmelk. Khai staat voor kip. Deze soep wordt dan ook vaak geserveerd met kip.

tom ka khai thais gerecht

Groene & rode curry

Uiteraard kunnen de Thaise curry’s niet weglaten worden. Er zijn veel verschillende curry’s, waarvan de groene en rode curry’s het bekendste zijn. Het verschil tussen deze twee zit hem vooral in de hete pepers die gebruikt worden. Die zijn groen bij de groene curry en rood bij de rode curry. Bij een authentieke curry wordt de currypasta zelf gemaakt in een vijzel waarbij veel verschillende ingrediënten nodig zijn. Hierna wordt dit geroerbakt met groente en vlees of vis en er wordt een beetje kokosmelk toegevoegd om het wat milder te maken. De curry wordt geserveerd met rijst.

Mango Sticy rice

Dit is een geweldig toetje dat op straat wordt verkocht. De plakrijst wordt zoet gemaakt met een siroop van kokosmelk en daarbij worden stukken rijpe zoete mango geserveerd. Heerlijk!

Reageren