Lago Atitlan; dit zijn de mooiste dorpjes

Kalm blauw meer Atitlan Guatemala bij Ochtendzonsopgang. Rustige kustdokkenmening met vulkanen op Achtergrond
Lago Atitlan

Het wordt ook wel een van de mooiste meren van de wereld genoemd, ligt op 1500 meter hoogte en wordt omringt door 12 prachtige dorpjes en 3 vulkanen: het meer van Atitlan, oftewel Lago Atitlan. Dit oogverblindende kratermeer in Guatemala ligt op ongeveer 3 uurtjes rijden vanaf Guatemala stad en zijn schoonheid zorgt ervoor dat je even alles om je heen vergeet. Dit is de perfecte plek om een aantal dagen door te brengen en te relaxen, en de vele mooie dorpjes die aan het meer liggen te bezoeken. Wil jij over deze plekjes aan het Lago Atitlan wat tips? Dan volgen hier de mooiste dorpjes!

1. Panajachel

Panajachel Town en Atitlan-meer met bergen op de achtergrond.
Panajachel

De meeste mensen die Lago Atitlan, Guatemala bezoeken komen  met de bus als eerste aan in Panajachel. “Pana” is het meest populaire, daarnaast grootste dorp in Atitlán, en perfect voor iedereen die van wel wat vertier houd. Panajachel bestaat uit een lange promenade met daarlangs toeristische restaurants, die  geserveerd en gerund worden door lokale families, souvenirs winkeltjes, hotels, hostels etc. Het is een druk dorp waar iedere avond wel wat te beleven valt. Ondanks dat het erg populair is, heeft het een charmante sfeer weten te behouden en voelt het niet te toeristisch aan. Ook is dit de plek van waaruit je bussen kunt nemen naar andere plekken in Guatemala en waar je verschillende leuke tours kunt boeken.

Bekijk ook deze leuke activiteiten in Panajachel:

2. San Pedro la Laguna

Guatemala Lake Atitlan San Pedro de la Laguna. Witte kerk op het dorpsplein.
San Pedro la Laguna kerk

Ook dit dorpje, kleiner dan Pana,  is ideaal voor backpackers die van feesten en een bruisende scene houden. Ben je alleen en wil je graag mensen leren kennen, moet je zeker hier verblijven. Met een lange hoofdstraat vol met restaurants, hotels, winkeltjes, massage tentjes en tattoo shops hoeft je je hier geen moment te vervelen!

Maar niet alles draait om feesten in San Pedro; de stad valt ook op (net als anderen in het meer) voor zijn straatkunst. Het bovenste gedeelte van het dorpje is vol met muurschilderingen, de meeste in Maya-taal over vrede of God. Ook kun je door de hoger gelegen smalle straatjes dwalen totdat je het centrale plein bereikt, met een koloniale kerk en een  standbeeld van San Pedro, die een grote toewijding heeft van alle bewoners.

Dit zijn de populairste accommodatie opties in San Pedro la Laguna:

3. Santa Cruz la Laguna

Uitzicht over daken in Santa Cruz la Laguna van Lake Atitlan, Guatemala, Midden-Amerika.
Santa Cruz de la Laguna

Dit kleine, prachtige dorpje is nog niet erg bekend onder toeristen, wat er mede voor zorgt dat hier nog een echte authentieke sfeer hangt. Wanneer je met de boot aankomt, zie je een aantal hotels liggen aan het water. Dit zijn meteen ook de enige hotels in het hele dorp, welke eigenlijk op een heuvel gelegen is.

Blijf je in Santa Cruz la Laguna overnachten? Dan kun je deze pittoreske wandeling maken:

Om het “centrum” van Santa Cruz de la Laguna te bezoeken moet je eerst een lange, steile kronkelweg volgen waarbij je een geweldig uitzicht hebt over het meer. Het historische dorpje zelf is een beetje een slaapdorp, met smalle steegjes, een mooi pleintje met een kerk en enkele kleine winkeltjes en kroegjes. Er is een restaurantje helemaal bovenin,  genaamd Sabor Cruceno, van waaruit je het hele meer en alle vulkanen als de beste kunt zien liggen.  Kom hier met zonsondergang en geniet van een verfrissende cocktail, of relax bij je Lago Atitlan hotel aan het water (de meeste hotels  hebben een eigen steiger aan het water en een restaurant waar je in de avond ook heerlijk kunt eten).

4. San Marcos la Laguna

Steegje in San Marcos la Laguna, Lago Atitlan, Guatemala. Vrouw loopt met haar rug naar de camera vooruit over het smalle stenen paadje.
San Marcos la Laguna

Wanneer je dit relaxte dorpje aan het  Lago Atitlan, Guatemala binnenkomt overvalt je meteen een gevoel van rust en een heerlijke sfeer. San Marcos wordt ook wel het hippie dorpje van het meer genoemd en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Er wordt gezegd dat het Meer van Atitlan een onweerstaanbare mystieke kracht heeft, en er zijn maar weinig dorpjes zoals San Marcos, waar je deze mystieke vibe als geen ander kunt voelen en toepassen. 

Zen, zen en nog eens zen

Neem deel aan een Yoga of meditatie les bij een fantastische locatie aan het meer of in een rustig steegje tussen de bomen, koop spullen in bij een van de natuurwinkeltjes of relax in een hangmat bij je hotel. Ook bezit San Marcos tal van schattige koffietentjes waar je ook nog eens een heerlijk (gezond) ontbijt of lunch kunt nuttigen. Helemaal zen worden? Ga dan naar San Marcos de la Laguna!

Ps. Wanneer je het dorpje uitloopt en het meer volgt, kun je heerlijk rondwandelen in een klein natuur park, waar zich ook een grote houten plateau bevindt van waaruit je een duik kunt maken in het verkoelende water (alleen weggelegd voor stoere mensen!).

5. Jaibalito

School in de vallei van het dorp Jaibalito langs het meer Atitlan met mistige vulkanische bergen, Guatemala.
School in Jaibalito

Wil je nóg meer rust en wil je echt een tijdje uit de wereld verdwijnen? Ga dan naar Jaibalito. Jaibalito-liefhebbers beschouwen dit dorp als het best bewaarde geheim van Atitlán. Dit dorpje is alleen per boot of via een berg bereikbaar en  is daardoor erg uitgestorven. Jaibalito heeft niet veel  toeristische spots, en is een van de weinige plekken aan Lago Atitlan waar een hotel moeilijk te vinden is.  Het dus de perfecte plek om totaal tot rust te komen!

Op zoek naar een luxe hotel in Jaibalito? Dan is dit je beste optie:

Of wil je liever een meer authentieke ervaring?

Kies dan voor Posada Jaibalito. Posada Jaibalito is een simpel hostel waar een fijne sfeer hangt en waar de weinige backpackers die het dorp telt in de avond samen komen om een drankje te drinken en een hapje te eten.

6. San Juan la Laguna

Straatje  van San Juan La Laguna, in Lake Atitlan, in Guatemala.
San Juan la Laguna

San Juan staat vooral bekend om zijn beroemde en kleurrijke straatschilderingen, en is één van de dorpen waar je echt de Maya cultuur als geen ander kunt proeven. Vrouwen lopen rond in traditionele kledij, en het dorp bezit ook een aantal winkels waar kleurrijke stoffen worden verkocht waarvan de kleding wordt gemaakt.  Ook winkeltjes waar kunst verkocht wordt liggen hier voor het oprapen. Heb je dus nog plek in je koffer, overweeg dan zeker om een schilderijtje te kopen. De kwaliteit is erg goed! Vanuit San Juan kun je ook een trektocht maken naar de San Pedro-vulkaan of hiken naar het uitzichtpunt Nariz del Indio van waaruit je een super mooi uitzicht op het meer hebt.

7. Santiago Atitlan

Santiago Atitlan, Guatemala haven. Kleurrijke bootjes dobberen in het water. Man staan aan de oever.
Santiago Atitlan

Santiago Atitlán heeft een sterke inheemse identiteit. De atitecos (zoals de mensen bekend staan) houden star vast aan hun traditionele Tz’utujil Maya-levensstijl:  vrouwen dragen paars gestreepte rokken en topjes geborduurd met gekleurde patronen, en de oudere mannen dragen een lavendel of kastanjebruine gestreepte geborduurde broek. De inwoners van Santiago handhaven de  tradities en rituelen van het Maya-katholicisme vol trots. Ook is er ook een grote kunst en ambacht scène in dit dorp. De beste dagen om Santiago te bezoeken zijn vrijdag en zondag (de belangrijkste marktdagen), maar elke dag kun je de geweldige sfeer proeven die in dit stadje hangt.

Dit zijn de top-beoordeelde accommodatie opties in Santiago Atitlán:

Tot slot

Zoals je ziet zijn er genoeg opties om te verblijven rondom het meer van Atitlan. Of je nu van rust, levendigheid of alles daartussenin houdt, deze magische plek in Guatemala heeft voor iedereen wat te bieden. Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door deze Lago Atitlan tips en plan je snel jou vakantie naar dit bijzondere meer! Wil je graag meerdere dorpjes in één dag bezoeken, denk dan eens aan een georganiseerde tour waarbij je zoveel mogelijk plekjes te zien krijgt!

Reageren