La Boca, de meest kleurrijke wijk van Buenos Aires

Iedereen kent Buenos Aires; de multiculturele metropool van Argentinië met zijn vele Westerse invloeden, prachtige gebouwen, groene parken, heerlijk eten en natuurlijk de tango. Buenos Aires telt veel verschillende interessante wijken, waaronder het hippe Palermo, het Boheemse San Telmo, de chiquere wijk Recoletta en het zakendistrict  Puerto Madero. Een wijk is in het bijzonder erg speciaal, omdat het de meest kleurrijke en uitgesproken wijk is van de stad. We hebben het over La Boca, een bezienswaardigheid op zich. Een wijk met veel invloeden uit Europa, waar voetbal en tango centraal staan. Bij je bezoek aan Buenos Aires mag je la Boca dan ook zeker niet overslaan!

La Boca wijk in Buenos Aires

Korte geschiedenis La Boca

De rijke, culturele geschiedenis van La Boca gaat ver terug in de tijd. Hierdoor is het één van de meest authentieke wijken van Buenos Aires. Aan het einde van de 19e eeuw, was La Boca als het Monmartre voor Parijs, een walhalla voor opkomende immigranten kunstenaars. Zij leefden in La Boca in hun eigen, kleine wereld buiten de drukte van de stad. In 1877 werd de Philharmonic Friendly Society of La Boca opgericht om deze kunst te promoten en sinds deze tijd kwamen er steeds meer theaters in La Boca. Ook waren er een aantal Spaanse en Italiaanse buurtpublicaties die tot in de jaren veertig duurden. In 1880 werd La Boca een onafhankelijke republiek, omdat het zich afscheidde van Argentinië. Ondanks deze levendige politiek bleef de wijk groeien en trok miljoenen, voornamelijk Italiaanse immigranten aan.

Tegenwoordig

Nu is La Boca nog steeds een wijk met veel immigranten, maar voornamelijk Bolivianen, Peruvianen, Arabieren en Afrikanen. Ook vele kunstenaars uit andere delen van Midden-Amerika zijn hier gevestigd. De wijk trekt vele bezoekers vanuit de hele wereld om de fel geschilderde huizen te bekijken in de straat Caminito, tango dansers te aanschouwen die de meest prachtige pasjes laten zien midden op straat, of om de bekende voetbalclub Boca Juniors aan te moedigen. Je kunt deze club (één van de grootste van de wereld), bekijken in het beroemde stadion La Bombonera. Verder is La Boca vooral heel gezellig, kun je heerlijk eten op een van de vele terrasjes en voel je nog het échte authentieke Argentijnse leven.

La Bombonera Boca Juniors
La Bombonera

Praktische informatie La Boca

Georganiseerde tours

Vanuit Buenos Aires zijn er vele mogelijkheden om de kleurrijke wijk La Boca te bezoeken middels een tour. Het boeken van een tour met gids wordt aangeraden, omdat La Boca naast dat het heel mooi is, ook gevaarlijk kan zijn wanneer je buiten het “toeristencentrum” loopt. Vooral als het donker wordt, is het verstandig om niet alleen rond te dwalen. Door het deelnemen aan een tour ben je er dus van verzekerd dat je niet verdwaald, én krijg je ook nog eens alle interessante informatie die je anders misschien zou mislopen. Vaak worden de tours naar La Boca gecombineerd met andere mooie bezienswaardigheden in Buenos Aires, zoals prachtige gebouwen en andere populaire wijken. Ook heb je de mogelijkheid om een tour te boeken waarbij je helemaal zelf mag bepalen welke plekken je wilt bezoeken en hoe lang je wilt dat de tour duurt. Lijkt je dat wat? Bekijk dan deze link.

Tickets voor verschillende tours in Buenos Aires en La Boca koop je al vanaf 20 euro, natuurlijk afhankelijk van het aantal uur en welke plekken je bezoekt. Zorg dat je op tijd een ticket aanschaft om op deze manier zeker te zijn van een plekje! Soms krijg je ook korting wanneer je vroegtijdig boekt.

Alleen op pad

Zoals eerder gezegd, kan het in La Boca soms onveilig zijn wanneer je de buurt niet kent of in de avond rond wandelt. Dit komt door de armoede die er toch wel heerst in de wijk. Blijf hierdoor altijd in het toeristische gedeelte, zoals de straat Caminito en ga nooit alleen rondlopen in een buitenwijk. Overdag is het redelijk veilig in La Boca op de gebaande paden, alhoewel je natuurlijk altijd moet uitkijken voor zakkenrollers etc. Vanuit Buenos Aires kun je La Boca gemakkelijk bezoeken door in de metro of bus te stappen. Je  doet er ongeveer zo’n 30 minuten over om uit te stappen op het station in La Boca. Vanaf hier loop je in een paar minuutjes naar Caminito.

Doen in La Boca

Nu je alle praktische informatie hebt, hoeft je niet langer meer te wachten en kun je La Boca met een gerust hart gaan bezoeken. Hier volgen een aantal dingen die zeker de moeite waard zijn om te doen in deze bijzondere wijk!

1. Ga naar een show in El Theatro de la Ribera

In dit bekende theater kun je een aantal interessante hedendaagse uitvoeringen bekijken. Er worden onder andere lokale dansoptredens gegeven, milonga’s aangeboden (tangolessen) en tentoonstellingen ter ere van de dans gegeven.

2. Bezoek Fundación Proa

Dit is een kunstmuseum met inspirerende exposities, vaak in samenwerking met internationale instellingen uit bijvoorbeeld Londen en Madrid.

3. Neem een goddelijke maaltijd in El Obrero

El Obrero is een populaire plek voor vele beroemdheden. Het is een authentiek Argentijns restaurant dat nog steeds gerund wordt door dezelfde familie sinds 1954, en waar heerlijke Argentijnse gerechten worden geserveerd.

4. Bewonder Casa Amarilla (het gele huis)

Het gele huis is een prachtige replica van het landhuis van Almirante Brown, de Ierse oprichter van de Argentijnse marine. Het gebouw beschikt tevens over een indrukwekkende bibliotheek.

5. Aanschouw kunst bij Usina del Arte

Dit is een gerestaureerde voormalige elektriciteitsfabriek, welke nu open is voor tentoonstellingen over dans, theater en kunst. Er komen vooral jonge mensen op af, wegens de bruisende sfeer en de tangowedstrijden die in de avonden worden gegeven.

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om de veelzijdige wijk La Boca te gaan verkennen. Dus zet je kunstbril op, trek je dansschoenen aan en ga op pad!

Reageren