Dit zijn de leukste kustplaatsen van België

Zoals we ondertussen wel hebben geaccepteerd, zullen we komende zomer hoogstwaarschijnlijk in, of dichtbij Nederland moeten blijven. En dat is helemaal niet zo erg als het lijkt, want er zijn genoeg mooie plekjes om te ontdekken! Denk jij na een tijdje echter alles wel gezien te hebben in eigen land, dan is er wellicht ook de optie om de auto te pakken en de grens over te gaan naar ons mooie buurland België. Dat voelt toch nét een tikkeltje exotischer! Vooral de Belgische kustplaatsen zijn erg mooi, veelzijdig en perfect voor een heerlijke vakantie aan zee. Hier volgen een aantal super leuke kustplaatsen België, waar het heerlijk vertoeven is:

Nieuwpoort

Witte steiger loopt over het water bij het strand bij Nieuwkerk, België. Vuurtoren op de achtergrond.
Steiger en vuurtoren aan het strand bij Nieuwkerk

Nieuwpoort staat bekend als beste zeilcentrum van alle Belgische kustplaatsen, en is de thuisbasis van een van de grootste jachthavens van het Noorden van Europa. Het is een historische bestemming met een levendig centrum, en speelde een grote rol in de Eerste Wereldoorlog.
Daarnaast is Nieuwpoort een echte vissersplek en wordt er nog steeds volop gevist. In het nabijgelegen Nationaal Visserijmuseum leer en zie je alles over de visserij van dit gebied! Wanneer je op zoek bent naar een combinatie tussen modern en oud, is Nieuwpoort ideaal. Hoge flatgebouwen wisselen af met hippe boetiekjes, cafés en restaurants, en het oude centrum ademt geschiedenis. Daarnaast is het brede, lange strand natuurlijk een van de belangrijkste attracties. Genieten!

Oostende

Prachtige zonsondergang aan het strand bij Oostende, België.
Zonsondergang aan het strand bij Oostende

Deze heerlijke badplaats aan de Noordzee biedt meer dan 9 kilometer aan mooie zandstranden waar je met gemak een aantal dagen kunt doorbrengen. Wissel het zonnebaden en zwemmen af met een heerlijke wandeling over de lange boulevard, en ontdek ook het bruisende centrum van Oostende. Hier kun je urenlang winkelen, musea bezoeken, terrasjes pakken etc. Vroeger was Oostende een pittoresk vissersdorp, en tegenwoordig een levendige mix van oud en nieuw. Er liggen tal van goede restaurants en eetcafeetjes voor het oprapen, en de groene omgeving leent zich perfect voor uitstapjes in de natuur.

Boek snel deze super leuke tour in Oostende

Zeebrugge

Het strand bij Zeebrugge met op de achtergrond het residentie Paleis
Het strand bij Zeebrugge met op de achtergrond het residentie Paleis

Zeebrugge wordt ook wel de visstad van België genoemd, en heeft een centrale ligging heeft aan de Belgische kust.  Hierdoor is het de perfecte bestemming om ook de mooie omgeving (onder andere de Ardennen) te gaan verkennen. Zeebrugge bezit Europa’s grootste vismarkt, en ook de mooie haven met zijn rijke geschiedenis is beroemd.  Er liggen hier veel luxe hotels, maar er zijn ook betaalbare opties, en het strand is lang en breed. Buiten dit heeft Zeebrugge nog veel meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld het Visserijmuseum,  de Russische onderzeeër Foxtrot, en het mooie residentie Paleis.  Maak een wandeling langs de kalme Zeebrugge-zeewering, en stop af en toe bij een gezellig cafeetje of visrestaurant om uit te rusten. Wanneer je er op uit wil, neem dan de fiets en rijdt via een 12 kilometer lang kanaal naar de historische stad Brugge

Heb je geen zin om te fietsen? Ga dan met deze cruiseshuttle naar Brugge

Bredene

Lange kustlijn en duinen in Bredene strand, België.
Lange kustlijn en duinen in Bredene

Bredene lijkt eigenlijk in niks op de meeste andere kustplaatsen België. Je komt hier niet veel nieuwbouw tegen, geen luxe ressorts, dure hotels of winkelketens. Nee, naar Bredene ga je echt puur en alleen voor de rust, en dat is niet ver te zoeken aan het prachtige brede strand wat omringt wordt door hoge duinen. Door zijn centrale ligging is Bredene ook nog eens super geschikt om het uitgestrekte achterland te verkennen. Neem dus je fiets, of stevige wandelschoenen mee wanneer je hierheen gaat. Buiten de prachtige omgeving biedt Bredene wel degelijk ook mogelijkheden tot vermaak. Het dorpje zelf is schattig en authentiek, en er zijn een aantal goede restaurantjes gevestigd. Vooral Brasserie Duinenhoeve is een aanrader! Puur en traditioneel, en eerlijk eten.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

De Panne

Het strand bij de Panne met zijn gekleurde gele strandhuisjes, België.
Het strand bij de Panne met zijn gekleurde strandhuisjes

Deze badplaats behoort zeker tot de categorie “mooiste kustplaatsen België”. Het wit bedekte zandstrand is de breedste van het hele land, en trekt hierdoor dan ook tal van bezoekers. De hoge idyllische duinen van de Panne waren daarnaast samen met die van Duinkerken perfecte schuilplaatsen voor de evacuatie van Britse troepen in de Tweede Wereldoorlog.  De stad wordt dan ook geëerd met een monument voor koning Leopold, en een interessant museum uit de oorlog. Buiten de historische kant is de Panne gewoon een super mooie en bruisende plek om te verblijven. Aan de boulevard vindt je gezellige bars en bistro’s en winkeltjes, en in het omliggende platteland kun je heerlijk wandelen en fietsen. De perfecte kustbestemming dus!

Oostduinkerke

De hoge duinen bij Oostduinkerke, België.
De hoge duinen bij Oostduinkerke

Deze badplaats wordt ook wel Koksijde-Oostduinkerke genoemd vanwege de deelgemeente, en ligt aan de zuidwestkust van België. Je kunt hier een heerlijke vakantie beleven, tussen de Hoge Blekker (hoogste duin van de Vlaamse Kust), en de meer dan 700 hectare aan prachtige natuurgebieden. Daarnaast is Oostduinkerke ook nog eens heel kunstzinnig en kun je laten verrassen door verschillende kunstwerken en archeologie. Denk bijvoorbeeld aan het Paul Delvauxmuseum. Super interessant! bijvoorbeeld is een must see voor elke cultuurliefhebber. Oostduinkerke kent daarnaast een authentiek visserleven, en je kunt af en toe aan het strand nog garnaalplukkers bezig zien. Uiteraard kun je hier dus ook genieten van heerlijke zeevruchten en verse vis, bij een van de gezellige restaurantjes.

Knokke-Heist

Het strand van Knokke-heist met de stad op de achtergrond.
Het strand van Knokke-heist met de stad op de achtergrond

Deze topbestemming aan de Belgische kust heeft één groot strand, die weer verdeeld is in 5 verschillende stranden. Er is dus altijd genoeg keus, en voor wie wil kan het ene strand afwisselen met het andere. Buiten dat, ligt Knokke-Heist vlakbij een prachtig natuurgebied, zijn er winkeltjes te overvloed, tal van culturele activiteiten, goede buitensportfaciliteiten, en hangt er een heerlijke mix van culturele diversiteit. Daarnaast bezit Knokke-Heist over tientallen kunstgalerijen, waar de kunstliefhebber zijn hart kan ophalen. Wat verder van het centrum af worden de wijken wat chiquer, en vindt je meer trendy en luxe winkels en restaurants. Voor iedereen wat wils dus!

Zoals je ziet zijn al deze leuke kustplaatsen België een super leuke optie wanneer je dicht bij huis wilt blijven, maar toch net gevoel wilt hebben in het buitenland te zijn (wat je ook bent natuurlijk).  Naar welke bestemming ga jij het liefst, of ben je al eens geweest? Laat het ons weten!

Reageren