Symbool van Marrakech
Het is nog stil op het Djeema el Fna plein wanneer klanken van het ochtendgebed weerklinken uit de nabijgelegen toren. Het is de minaret van de grootste moskee van Marrakech, de Koutoubia. 77 meter hoog, meer dan 1000 jaar oud en symbool van Marrakech. Opgetrokken in rode baksteen torent de moskee met zijn minaret hoog boven de Medina, het oude centrum van Marrakech, uit. Hoewel niet toegankelijk voor niet-moslims, is de moskee voor elke bezoeker aan Marrakech een aanrader. Het gebouw ademt geschiedenis en kegelt je terug naar de tijd van Arabische koningen, verhalenvertellers en harems.
Architecturaal hoogstandje
Neem even de tijd om de omgeving in je op te nemen. het Marokkaanse leven speelt zich af op het indrukwekkende plein voor de Koutoubia moskee en de kleine omringende straatjes. Al snel zullen de pilaren je opvallen, restanten van de vorige moskee. Groots en mooi, maar … niet in de richting van Mekka gebouwd. Het gebouw werd neergehaald, en alleen de pilaren herinneren nu nog aan de oorspronkelijke moskee, die als voorbeeld diende voor de huidige Koutoubia moskee.
Richt je blik verder omhoog om de vier koperen bollen te zien glinsteren in het zonlicht. Vroeger waren er slechts drie, maar ze zouden nog opvallender geweest zijn, omdat ze van goud waren. Het verhaal gaat dat de vrouw van heerser Yaqub al-Mansur haar gouden juwelen liet omsmelten tot een vierde bol nadat ze zich niet aan de Ramadam had gehouden. Aan de vlaggenmast naast de bollen wappert elke vrijdag en op religieuze feestdagen de groene religieuze vlag van de Profeet.
Van harems en verhalenvertellers
Zes verdiepingen telt de minaret, met op elke verdieping één kamer. Nieuwsgierige aagjes die proberen binnen te kijken met een verrekijker komen echter van een kale reis thuis. De minaret is immers zo gebouwd om inkijk te voorkomen. De harems van de koning werden zo aan het oog onttrokken. Zelfs op de Marokkaanse versie van Google Earth is de minaret niet zichtbaar.
Koutoubia, staat voor “verhalenvertellers”. Waar het plein voor de moskee nu vooral overrompeld wordt door marktkramers en straatartiesten, stonden er vroeger talloze schrijvers hun manuscripten te verkopen. De cinema van de 12de eeuw waren dan ook verhalen, verteld of voorgelezen, om jong en oud te entertainen.
De bollen van klein naar groot, de dieprode kleur van de baksteen, de gedetailleerde afwerking. De Koutoubia Moskee van Marrakech is een stijlvoorbeeld van de Almohad bouwkunst en diende als voorbeeld voor zowel de Giralda in Sevilla als de Hassan toren in Rabat. Een bezoekje waard dus!
Praktische informatie
Openingsuren: moskee en minaret alleen toegankelijk voor moslims; tuinen dagelijks van 8 – 20, ook voor niet-moslims
Combineer je bezoek aan de Koutoubia moskee met een wandeling over het Djeema el Fna plein en door de Medina.
Reageren