Kopje onder in de Marokkaanse cultuur op Djeema el Fna

Kloppend hart van Marrakech

Djemaa el Fna – centraal plein, marktplaats, maar vooral levensader van de stad Marrakech. In het hart van de oude wijk Medina komt elke ochtend rond 10 uur het Marokkaanse leven op gang. Marktkramers brengen hun eetwaar aan de man, waterverkopers gekleed in traditionele kledij verleiden dorstige toeristen, muziek van de vele straatmuzikanten vult het plein. Word deel van de Marokkaanse drukte en baan je een weg langs de vele stalletjes, of wees toeschouwer van de gezellige chaos vanop één van de terrasjes aan de kant. De cultuur van Marrakech laat zich op weinig plekken zo goed als proeven als op het Djeema el Fna plein, erkend door UNESCO en symbool van de Arabische wereld.

Word deel van de geschiedenis

Vergeet muffige kerken en muisstille musea om cultuur op te snuiven. Op het Djeema el Fna plein in Marrakech sta je met beide voeten in de geschiedenis. Djeema el Fna kan ‘samenkomst van de doden’ betekenen of ‘de moskee aan het einde van de wereld’. Een verwijzing naar de publieke executies die hier plaats vonden rond 1050? Of naar de Almoravid moskee die er neergehaald werd in de 12de eeuw? Het blijft gissen, maar UNESCO nam het Djeema el Fna plein alleszins op in zijn Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid, om de rijke geschiedenis die hier leeft te beschermen.

Overweldigende ervaring

De gigantische afmetingen van de Djeema el Fna maken het in ieder geval tot één van de grootste pleinen van Marokko, en het is dé plek waar marktkramers en entertainers elkaar dagelijks ontmoeten. Ga in de voormiddag wanneer het lekker koel is om je te vergapen aan de vele stalletjes van appelsienverkopers en de populaire lokale kunsten voor toeristen. Aapjes aan een ketting halen allerlei truukjes uit en slangenbezweerders hypnotiseren hun cobra’s met hun traditionele fluit. Of wacht tot de late namiddag, wanneer de ergste hitte voorbij is en het pas echt druk wordt. Jonge dansgroepen, magiërs en verhalenvertellers charmeren de vele kijklustigen, van locals tot toeristen. Als de avond valt, vult het plein zich met eetstalletjes die traditionele etenswaar aanbieden, om nog tot laat te kunnen doorgaan.

Praktische informatie

Dagelijks open. Aan te raden in de voormiddag (10u – 12u), of de late namiddag (17u – 22u).

Kijk je ogen uit, maar vergeet niet dat dit soort plekken ook een ware droom zijn voor zakkenrollers!

Wil je even weg van alle drukte? In de kleine straatjes rondom Djeema el Fna vind je vele hotels en restaurants. Aan één zijde van het plein vind je ook een soek, een traditionele overdekte markt, waar je verkoeling kan zoeken in de schaduw.

Reageren