Koninklijk paleis van Madrid bezoeken

Als jij voor een citytrip de Spaanse hoofdstad kiest, hoort een bezoek aan het koninklijk paleis van Madrid daar beslist bij. Het koninklijk paleis in Spanje is het grootste ter wereld en heeft niet minder dan 4.318 kamers. Wij geven je een paar handige tips als je het koninklijk paleis van Madrid wilt bezoeken.

Het vloeroppervlakte is ongeveer 135.000 m2 en je kan er van verzekerd zijn dat er verder weinig woningen zijn van een dergelijke grootte. Overigens wordt er niet meer gewoond in het koninklijk paleis van Madrid. Het wordt af en toe gebruikt voor officiële plechtigheden en de koning heeft er zijn werkruimte. Formeel is het echter de verblijfplaats van de koninklijke familie in Spanje. Het paleis is het hele jaar te bezichtigen m.u.v. tijdens officiële ceremoniën.

Lees ook: De top tien bezienswaardigheden van Madrid

Geschiedenis van het Palacio Real

Madrid is een zeer oude stad en al in de 8e eeuw stond er een fort op de plaats waar nu het paleis is gevestigd. De Moren gebruikten dit fort als basis om er een kasteel van de maken naar Islamitisch ontwerp. Deze Alcázar werd voltooid in de 16e eeuw en later veroverd door de christenen in de Reconquista. Een brand verwoestte het kasteel dat uit hout was vervaardigd compleet. Filip V gaf opdracht om het huidige kasteel te bouwen en ditmaal moest het volledig uit steen worden opgetrokken. Het paleis werd in 1755 voltooid.

Diverse architecten zijn betrokken geweest bij de bouw en er zijn ook meerdere invloeden zichtbaar. De basis is echter klassiek met barokinvloeden. Een van de  belangrijkste voorbeelden voor het koninklijk paleis in Madrid is Versailles geweest.

Wat kan je verwachten bij een bezoek aan het koninklijk paleis in Madrid?

Tijdens een bezoek aan het paleis kan je kiezen voor een tour met een gids maar ook zelfstandig door de gedeelten van het paleis lopen die zijn opengesteld. De belangrijkste attracties zijn:

1. La Escalera Principal.

Het trappenhuis van het paleis is voorzien van prachtige plafondschilderingen van Corrado Giaquinto. Wel oppassen dat je niet aan het struikelen raakt door zoveel schoonheid.

2. Salon de Alabanderos.

Deze zaal heeft een oppervlakte van maar liefst 400 m2 en werd gebruikt als eetzaal en bij gelegenheid als balzaal.

3. Salon Gasperini.

Dit is de kamer waar de koning zich kon verkleden. Het wordt tot de mooiste kamers van het paleis gerekend. Het interieur is nauwelijks veranderd sinds de bouw van het paleis.

4. Salon de Columnas.

Dit is de zaal waar ceremoniën plaatsvonden. Er staat een rond tafeltje waar de koning verdragen en andere documenten kon ondertekenen. Koning Juan Carlos koos in 1968 ook deze tafel om het verdrag te ondertekenen waarmee Spanje lid werd van de Europese Unie.

5. Salon de Porcelana.

In de muren en het plafond van deze zaak zitten elementen van porselein. Dat geeft een heel bijzonder effect.

6. Salon de Espejos.

De spiegelkamer zoals je er ook een in Versailles kan vinden. Hier stond de kaptafel van de koningin.

7. Salon de Trono.

De troonzaal is het middelpunt van het paleis en niet veranderd sinds 1737.

8. La Real Ameria.

In deze kamer staan kostbaarheden die onbetaalbaar zijn zoals harnassen uit de 13e eeuw. Maar ook schilderijen van de meesters onder de Spaanse schilders zijn hier aanwezig. Er hangen doeken van Goya, Velasquez en Caravaggio.

9. Capilla Real.

De kapel wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest bijzondere stukjes architectuur in het paleis.

Tickets voor een bezoek aan het koninklijk paleis in Madrid

Er zijn diverse online aanbieders van tickets voor een bezoek aan het koninklijk paleis. In het algemeen zijn deze inclusief een rondleiding die gemiddeld 2 uur duurt. Hiervoor moet je rekenen op een prijs van rond de €35 per persoon. Een standaardticket kost minimaal € 13. De entree is gratis voor kinderen tot 5 jaar.

  • Het paleis is van oktober tot en met maart geopend van 10.00 tot 18.00.
  • In de periode april tot en met september zijn de openingstijden ruimer: 10.00 tot 20.00.
  • Als er officiële ceremoniën zijn, is het paleis gesloten.
  • Het Campo del Moro park dat bij het paleis ligt is gratis te bezoeken.
  • Het koninklijk paleis ligt aan de Calle Bailen. De metrolijnen 2 en 5 hebben een halte bij de Opera.

De omgeving van het koninklijk paleis

Om de woning aantrekkelijk te maken voor de koning en zijn gezin werd de omgeving van het paleis ook flink aangepakt. Er zijn mooie pleinen en schitterende tuinen, zodat de koninklijke hoogheden zich niet hoefden te vervelen. Op Plaza de Oriente staat het koninklijk theater en ook standbeelden van vele Spaanse koningen. Heel bijzonder is het beeld van Filips IV op een steigerend paard. Dit is het eerste standbeeld waarbij het paard op de achterbenen staat en het op de staart rust.

De Jardines de Sabatini liggen aan de noordkant van het paleis. De naam van deze tuin komt niet van de Franse ontwerper van het park maar de architect van de stallen die van Italiaanse afkomst was. Dat is eigenlijk onterecht want deze tuin kan in alle opzichten wedijveren met die in Versailles.

Plaza de la Ameria. Dit is het plein van het koninklijk paleis met aan de overzijde de kathedraal Santa Maria de la Amunda. Het interieur van de kathedraal is neogotisch en dat was ook de bedoeling voor het exterieur. Maar om beter te passen bij het paleis werd ook de buitenkant van de kathedraal ontworpen in neo-klassieke stijl.

Lees ook: Los 100 Montaditos, dé lunchtip in Madrid

Weetjes over Madrid

Natuurlijk wil je nog wat feiten horen over de hoofdstad van Spanje. Het was Filips II die Madrid tot hoofdstad van Spanje maakte in 1561. Tot die tijd was het een klein en onbelangrijk dorp en vormde  Toledo de hoofdstad, ook tijdens de overheersing door de Moren. Vandaag de dag is Madrid de grootste stad van Spanje en wonen er meer dan 4 miljoen mensen.

De beste tijd om Madrid te bezoeken is wellicht in de periode september tot en met oktober. Dan zijn de dagen in het algemeen zonnig en de temperaturen matig. De winters zijn er relatief koud al vriest het maar zelden in Madrid. De zomers zijn extreem heet en dan is ook 40°C geen uitzondering. In de lente is het mooi maar valt de meeste regen.

Reageren