Het Koninklijke paleis van Madrid

De bruisende hoofdstad van Spanje heeft veel te bieden voor jong en oud. Prachtige gebouwen, grote parken, gezellige pleintjes en hippe wijken. Heb je een weekendje Madrid op de planning staan en wil je je sowieso laten onderdompelen in de cultuur? Dan is het leuk om een aantal historische bezienswaardigheden te gaan bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van het land en de stad. En waar kun je dan beter beginnen dan bij het grootste paleis van de wereld? Maak je reis compleet en bezoek het Koninklijke paleis van Madrid.

Koninklijke paleis in Madrid op een zomerdag, strakblauwe lucht op de achtergrond.
Koninklijk paleis Madrid

Koninklijke paleis Madrid korte geschiedenis

Op de locatie van het paleis stond vroeger een oud Moors fort uit de 9e eeuw, en het terrein was van groot strategisch belang voor de verdediging van de oude Arabische versterking. Het fort werd amper gebruikt, tot het einde van de 15e eeuw. Toen werd het een van de belangrijkste forten van Madrid en de vestiging van het Koninklijke hof. Toen het bouwwerk afbrandde in 1734, gaf de koning het bevel voor de bouw van een nieuw paleis op dezelfde plek; het Koninklijke paleis van Madrid zoals wij die nu kennen!

Koninklijke paleis Madrid tegenwoordig

Tegenwoordig is het Koninklijk paleis van Madrid één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid en zelfs voor sommigen de reden voor hun bezoek aan deze wereldstad. Het is een van de grootste paleizen in Europa en heeft een oppervlak van meer dan 1 miljoen m2. Ook heeft het paleis maar liefst meer dan 3.400 (!?) kamers.

Je  vindt er zoals een enorme troonzaal, de Gasparini-kamer met een 18e-eeuwse inrichting, en de Royal Chemist (natuurlijke medicijnkasten, keramische pottenen oude recepten die vroeger gegeven werden aan leden van de Koninklijke familie). Veder herbergt De Koninklijke Kapel authentieke snaarinstrumenten die gemaakt zijn door Antonio Stradivari. Buiten dit alles heeft het paleis een super grote wapenkamer met wapens die vanaf de 13e eeuw door leden van het Koninklijk huis werden gedragen, en kun je in de galerij tal van beroemde schilderijen terug vinden. Het is dus zoveel meer dan “gewoon” een paleis!

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Voor je bezoek aan het Koninklijk paleis is het goed om te weten dat er vele tours worden aangeboden waarbij je een rondleiding krijgt met een Engelssprekende (wanneer je dit wilt) gids. Het paleis is enorm, en er is zoveel te zien dat het fijn is om iemand bij je te hebben die de ruimtes op zijn duimpje kent. Op deze manier weet je zeker dat je niks mist en dat je veel te weten komt over de geschiedenis van deze prachtige plek.

Ook een voordeel: wanneer je deze tour boekt krijg je vaak voorrang in de rij, en dat is echt super fijn aangezien je anders echt heel lang moet wachten wegens de drukte. Je kunt ook tours boeken waarbij je meerdere bezienswaardigheden in de stad gaat bekijken. Ben je geïnteresseerd? Boek jouw favoriete tour gemakkelijk online, ga naar een toeristenbureau in Madrid of vraag naar de mogelijkheden in je hotel/appartement!

Zelf op pad

Natuurlijk kun je ook op eigen houtje het Koninklijke paleis van Madrid gaan bezoeken. Het is niet moeilijk om het paleis te vinden. Het ligt op Plaza de Oriente, in het centrum van de stad. Ga lopend, neem een taxi of ga met het openbaar vervoer vanaf één van de stations in Madrid. Buslijnen 3, 25, 39 en 148 brengen je rechtstreeks naar het Koninklijke paleis, evenals de metrolijnen 5 en 2 vanaf Opera station. Handig om te weten wanneer je zonder gids gaat, is dat je bezoek aan de Hallen vijfenveertig minuten mag duren, en je bezoek voor Royal Armory (galerij) dertig minuten. Dit is om te veel mensen op dezelfde plek te voorkomen.

Mis de wisseling van de wacht niet die plaatsvindt op woensdag en zaterdag,en de officiële wisseling van de wachtop de eerste woensdag van elke maand. (niet in januari, augustus en september).Wanneer het weer erg slecht is, wordt de wisseling van de wacht uitgesteld.

Besluit je om zelf te gaan, zorg er dan voor dat je op tijd bent, het liefst vroeg in de ochtend wanneer het paleis opent. Dat scheelt je een lange wachtrij, vooral in het hoogseizoen!

Openingstijden en entree

Het Koninklijke paleis is tijdens de winter (oktober tot maart) alle dagen geopend van 10:00 – 18:00.
In de zomer(april tot september) is het paleis alle dagen geopend van 10:00 – 20:00.

Entree prijzen:

Volwassenen: 13 euro.
Kinderen tot 5: gratis
Kinderen en jongeren vanaf 5 t/m 16 jaar en 65+: 7 euro
Studenten tot 25: 7 euro.

Wil je graag gratis het Koninklijke paleis in Madrid bezoeken? Op sommige nationale feestdagen in Spanje is dit mogelijk. Op bijvoorbeeld de Nationale Museumdag en de Spanish National Holiday kun je zonder te betalen naar binnen. Ook betaal je soms van 16:00 tot 18:00 geen entree meer.

Zie jij een bezoek aan dit enorme, bijzondere paleis in het bruisende Madrid wel zitten? Plan dan snel jou volgende trip en sla deze plek dan zeker niet over!

Reageren