Komodo National Park

Na een kort bezoek aan Lombok besluiten we een boottrip te doen van Lombok naar het eiland Flores. Tijdens deze boottour bezoek je verschillende eilanden van Komodo Nationaal Park. De tour duurt 4 dagen en 3 nachten waarvan je alle nachten op de boot zelf doorbrengt. Bij het boeken krijg je de keuze tussen een hut of het “open dek”. Wij kiezen voor de goedkopere optie op het open dek, dit blijkt de optie te zijn waarbij je het minste slaapt, maar wel de tofste ervaring hebt.

komodo national park uitzicht

De groep en de tour

Op de eerst dag ontmoeten we de groep waar we de komende dagen op de boot mee door gaan brengen. Eigenlijk zit alles inbegrepen op de extra snacks, fris en bier na, dat moet je dan ook voordat je vertrekt bestellen bij de bootcrew. Elke dag wordt het ontbijt, lunch en diner verzorgd door de bootcrew en dit is ruim voldoende. Koffie, thee en water staat de hele dag klaar. Het enige waar je je druk om hoeft te maken is je biertje voor het eind van de middag en in de avond. Met deze super toffe groep gaan we rond 11 uur de boot op en vertrekken we.

Dag 1

De eerste dag bestaat vooral uit varen, omdat Komodo nog een aardig eindje van Lombok verwijderd is. Wel stoppen we voor een kleine pauze in een baai om daar te “douchen”. De enige douche die je in 4 dagen zal krijgen is door in de zee te springen, maar als echte backpacker ben je dit wel gewend natuurlijk. ’s Avonds zal je een van de mooiste zonsondergangen zien van je leven maar daarna zal je weinig slapen. De motor van de boot maakt namelijk verschrikkelijk veel geluid en je ligt te trillen op je dunne matrasje. Dat dunne matrasje ligt op het dek met 24 andere. Wanneer je achteraan ligt, moet je letterlijk over iedereen heen kruipen om je bed te bereiken of naar de wc te gaan. Dit klinkt allemaal heel vervelend maar de ervaring is er echt een om nooit te vergeten. Dat je maar een paar uurtjes slaapt, maakt ook niet veel uit, want je krijgt genoeg tijd om lekker te chillen op de boot.

komodo national park uitzicht2

Dag 2

De volgende dag zal de boot een paar keer aanleggen en voor anker gaan. Maar voordat de boot stopt, zal je wakker worden door het zonlicht. Het dek is namelijk alleen overkapt met een zeil waardoor je vanuit je bed kan genieten van die zonsopkomst, wat bepaald geen straf is als je het mij vraagt. Met een beetje geluk kun je ook nog dolfijnen zien waarvan er vele rondzwemmen in deze zee. De eerste stop is om jezelf even lekker op te frissen. De tweede is voor een hike naar een waterval, fijn om na 24 uur even lekker van de boot af te zijn en te relaxen op het privé strand dat je hebt met de groep. De volgende stop is op een ander onbewoond eiland. Hier krijg je de tijd om te chillen op het strand en er is een groot meer op dit eiland. De route om het meer heen is geweldig en het uitzicht is adembenemend. Later die dag zag ik, ja ik blijf het zeggen, een van de mooiste zonsondergangen van mijn reis.

komodo national park zonsopkomst2

komodo national park zonsopkomst4

komodo national park zonsopkomst3

Dag 3

De derde dag zou voor mij persoonlijk een van mijn hoogte punten worden. Deze dag gaan we namelijk met de mantaroggen snorkelen. In de ochtend hebben we eerst nog een hike naar een uitzichtpunt dat wederom fantastisch is. Maar in de middag gaan we dan echt snorkelen met de mantaroggen. Deze beesten die meer dan 6 meter lang kunnen worden, zwemmen op een paar meter van je af. Door de vele stromingen in dit gebied, is er een plek waar al het plankton samenkomt. Doordat plankton het favoriete eten is van de manta’s, zijn die hier in grote getalen te vinden. Garantie dat je ze ziet kan natuurlijk nooit gegeven worden, maar de kans is heel erg groot. Later die dag bezoeken we ook nog “pink beach”, dit strand is roze gekleurd door de kleine deeltjes koraal zijn aangespoeld. Helaas heb je het strand hier niet voor jezelf alleen, maar druk is het er zeker niet. Zodra de avond valt, wordt het anker uitgegooid in een baai waar regelmatig dolfijnen gespot worden. Door de crew wordt er een klein feestje georganiseerd waardoor je je teveel bestelde biertjes makkelijk op kan drinken.

komodo national park uitzicht4

De Komodovaraan

De laatste dag staat in het teken van de Komodovaraan. Deze Varaan is alleen in dit National Park te vinden en leeft maar op een paar eilanden. Op het eiland Rinca gaan we aan land om met een gids de varaan te gaan bekijken. Een gids is nodig want een beet van de Komodovaraan kan dodelijk zijn. Wij hebben geluk en zien maar liefst 5 varanen tijdens onze tocht over het eiland. Alsof alles nog niet genoeg was, zagen we ook nog een baby varaan de boom in springen! Na de hike van ongeveer 1,5 tot 2 uur gaan we terug naar de boot en vervolgen we onze trip naar het volgende eiland waar we nog meer Komodovaranen kunnen aanschouwen. Wat een beesten!

komodovaraan

Mangrove-eiland en duizenden vliegende honden

Halverwege de middag beginnen we naar ons eindpunt te varen. Maar voor we daar aanleggen krijgen we nog de kans om een aantal uurtjes te relaxen op het strand en te snorkelen. We leggen aan in de haven van Labuan Bajo op het eiland Flores. Na een zoektocht naar een leuk hostel, besluiten we met de hele groep samen te gaan eten en een biertje te drinken. Wanneer we aan de praat raken met andere reizigers horen we dat er een soort van mangrove-eiland is op een uurtje varen. Dit eiland is speciaal vanwege de duizenden vliegende honden die hier leven. Deze vliegen met z’n allen tegelijk uit om te gaan jagen wanneer het begint te schemeren. De volgende dag zitten we dan ook met z’n alle op een boot om dit spektakel te aanschouwen. Het is zeer indrukwekkend om te zien hoe deze dieren in zo’n groot aantal tegelijk uitvliegen!

komodo national park uitzicht3

Komodo National park was voor mij persoonlijk het hoogtepunt van mijn reis door Indonesië. Je hebt hier zowel onder- als bovenwater een verschrikkelijk mooie en unieke natuur. En over de zonsopkomst- en zonsondergangen is niets gelogen wanneer je de foto’s ziet!

Reageren