De kleine zeemeermin Kopenhagen

Het zou maar zo kunnen dat je nog nooit hebt gehoord van dit bijzondere standbeeld in Kopenhagen. Ga je echter op reis naar deze stad, dan kom je ongetwijfeld oog in oog te staan met deze mooie vrouw. Met een beetje pech sta je zelfs in de rij om een glimp van haar op te vangen. Wie is deze bijzondere vrouw?

Stukje geschiedenis

Aan het begin van de twintigste eeuw gaf Carl Jacobsen, directeur van een brouwerij, de opdracht tot het maken van de kleine zeemeermin in Kopenhagen. Deze vrouw komt voor in het sprookje “De kleine zeemeermin” van Hans Christian Andersen. Toen Jacobsen een keer een uitvoering van dit sprookje door het Koninklijk Deens Ballet had bijgewoond, was hij bijzonder onder de indruk. Dit resulteerde in de opdracht aan Edvard Eriksen om een beeldje van deze bijzondere vrouw te maken. Omdat Ellen Price de hoofdrol in het optreden vervulde, wilde Eriksen haar graag gebruiken als model. Toen deze dame er echter achter kwam waar het beeld zou komen te staan, gaf ze alleen nog toestemming om haar hoofd te gebruiken als voorbeeld. Eriksen nam toen voor de rest van het beeld zijn vrouw als model. Voor het onderste gedeelte van het beeld kon hij uiteraard terecht in de viswinkel. Tot op de huidige dag is dit het symbool van de stad Kopenhagen.

Kleine zeemeermin Kopenhagen beschadigd

Helaas kwam de kleine zeemeermin Kopenhagen niet onbeschadigd de tijd door. Het hoofd wat je nu ziet, is niet het origineel wat de beeldhouwer heeft geformeerd. Ze is, door de tijd heen, wel twee keer onthoofd. Zeker in de jaren zestig was het beeld regelmatig doelwit van allerhande protestacties. Er is van alles op haar gekladderd en een aantal feministes presteerden het zelfs om haar een keer een beha aan te doen. Tegenwoordig wil het nog weleens gebeuren dat vandalen met graffiti te keer gaan op deze mooie vrouw.

Sprookje van Andersen

Er was eens een kleine zeemeermin die niets liever wilde dan mens worden. Op de dag dat ze vijftien jaar werd, mocht ze voor het eerst een kijkje nemen boven water. Juist op dat moment voer er een boot langs en viel de jarige prins in het water. Onze kleine zeemeermin redde de jongeman en liet hem achter op het strand. Inmiddels uiteraard hopeloos verliefd. Het sprookje vertelt ons dat ze later een poosje samen zijn geweest en veel leuke dingen hebben gedaan, maar helaas had het verhaal een troosteloos einde.

Een bezoek aan zeemeermin Kopenhagen

Tegenwoordig is de kleine zeemeermin een van de populairste bezienswaardigheden van Kopenhagen. Wil je een mooie foto van het beeld maken, ga dat dan zeker niet midden op de dag proberen. Waarschijnlijk krijg je op dat tijdstip vooral toeristen in je blikveld. Ga je echter vroeg op de dag, t liefst nog voor het opgaan van de zon, dan zul je prachtige plaatjes kunnen schieten. Ga je haar bezoeken, combineer dit dan met een wandeling over de Langelinie. Een adembenemende route!

Kortom, gaan jullie op reis naar deze prachtige stad, sla dan zeker een bezoekje aan onze zeemeermin Kopenhagen niet over!

 

Reageren