Kettingbrug Boedapest

Eén van de bekendste attracties in Boedapest is de kettingbrug met de naam Széchenyi Lánchíd die over de Donau loopt. De stenen brug met de prachtige leeuwenhoofden is gebouwd in het midden van de 19de eeuw en was de eerste permanente verbinding tussen de twee stadsdelen Boeda en Pest.

Op de brug wordt ieder jaar een zomerfestival gehouden genaamd ‘De Zomer op de Kettingbrug’. Tijdens dit kleurrijke festival dat plaatsvindt in de weekenden in juli en augustus, kan de brug uitsluitend door voetgangers. Een absolute aanrader wanneer jij Boedapest in deze periode een bezoekje brengt!

De Donau Promenade – ook onderdeel van het UNESCO World Heritage programma – loopt langs de rivier tussen de kettingbrug en de Elizabeth brug. Een wandeling langs de promenade, bij de plaatselijke bevolking bekend als Duna Korzo, biedt een prachtig uitzicht op de Donau en de ‘Boeda’ kant van de stad met de Géllert en de Kasteelheuvels. Indien je meer wilt zien van de prachtige Donau Promenade kun je gebruiken maken van de tram die langs de Donau loopt.

Geschiedenis van de Kettingbrug van Boedapest

Eeuwenlang was er slechts een pontjesbrug aangesloten die Boeda en Pest verbond. Graaf István Széchenyi (1791-1860) kwam met het idee om een permanente brug te bouwen over de prachtige Donau. In december 1820 ontving hij het nieuws dat zijn vader in Wenen was overleden. Vanwege de strenge winter was de pontjesbrug buiten gebruik. Gestrand aan de Pest kant voor een week, zwoer graaf Széchenyi dat hij de bouw van een permanente brug over de Donau zou financiëren, ongeacht de kosten. Het kostte hem bijna 50 jaar om dit te bereiken. In 1836 stelde hij William Clark, een Engelse ingenieur, aan om de plannen voor de bouw van de brug te maken. De bouw begon in 1842. De laatste fase van de bouw vond plaats tijdens de revolutie en onafhankelijkheidsoorlog van 1848-1849.

Een van de eerste wandelaars over de brug waren de soldaten van het Hongaarse Onafhankelijkheidsleger. Zij trokken zich terug van de Oostenrijkse troepen in 1849. De Oostenrijkers probeerden de brug vervolgens op te blazen, maar de explosieven gingen niet af. De brug vergemakkelijkt de vereniging van Boeda, Pest en Óbuda in 1873 en heeft bijgedragen aan de groei van Boedapest. Széchenyi overleed in 1848 waardoor hij zijn droom nooit tot werkelijkheid heeft zien komen. Helaas zijn de Duitsers er in geslaagd het vernietigen van de brug tijdens de belegering van Boedapest in 1945. De wederopbouw van de Kettingbrug begon in 1947 begon en was in 1949 zijn oorspronkelijke vorm herbouwd.

De Kettingbrug in getallen

Aangezien de Donau dusdanig breed was, moest er een hangbrug worden gebouwd om de verbinding mogelijk te maken. Twee gewelfde stenen pilaren dragen de robuuste ijzeren constructie die bijna 5200 ton (!) weegt. De brug is 375 meter lang, 16 meter breed en de spanwijdte tussen de pilaren is 202 meter. Twee stenen leeuwen bewaken beide bruggenhoofden.

kettingbrug boedapest leeuwenkoppen - ikbenopreis.nl

Een interessant verhaal over de beeldhouwer Marschalko János is dat hij is vergeten om de tong van de leeuwen is vergeten uit te beelden. Een jongen maakte deze opmerkingen gedurende de openingsceremonie waarop de beeldhouwer dusdanig verdrietig werd dat hij van de brug in de Donau sprong.

Activiteiten in de buurt van de Kettingbrug

De omgeving rondom de brug wordt ook wel Széchenyi Lánchíd genoemd. In de buurt van de Kettingbrug in Boedapest zijn diverse activiteiten vindbaar. De volgende activiteiten zijn absoluut de moeite waard:

– Sikló (Kabeltrein) in Boedapest

– Hongaarse Nationale Galerie in Boedapest

– Boedapest Historisch Museum in Boedapest

 

Reageren