De Kathedraal van Vilnius; een bijzonder gebouw in een bijzondere stad

Vilnius, Litouwen. Uitzicht op de klokkentoren en gevel van de kathedraal basiliek van St. Stanislaus en St. Vladislav Op het plein van de kathedraal, beroemde bezienswaardigheid, showplace In zonnige zomer onder blauwe hemel met wolken.
Kathedraal van Vilnius

De kathedraal van Vilnius is een prachtig gebouw dat absoluut een bezoek waard is. Zoals alle belangrijke en oude gebouwen in Litouwen, leed ook de kathedraal aan branden en oorlogen, maar toch is het een goed bewaarde en zeer geliefde plek voor alle Litouwers, staande in het hart van Vilnius. Als historisch erfgoed verbergt deze plek veel geheimen met een diepe geschiedenis en mysterie. Hieronder kun je meer ontdekken over deze zo geliefde kathedraal in Litouwen.

De Geschiedenis van de Kathedraal

Het belangrijkste katholieke gebouw in Litouwen, de kathedraal van Vilnius, werd voor het eerst gebouwd in 1251 door de groothertog Mindaugas op de plek van een heidense tempel. Na de dood van Mindaugas in 1263, werd het teruggegeven aan de katholieke kerk bij de officiële bekering van het land tot het christendom.

Prachtige architectuur

Het gebouw dat nu op zijn plaats staat, heeft weinig te maken met de oorspronkelijke structuur. Het huidige gebouw dateert van rond 1419, maar heeft vele wijzigingen en toevoegingen gekregen. De neoklassieke vorm is grotendeels te danken aan de eerste echte architect van Litouwen, Laurynas Stuoka Gucevičius. Op het dak van de kathedraal, staan drie beelden van Sts. Stanislaus, Helena en Casimir. Dit zijn kopieën uit 1997 van de 18e-eeuwse originelen die werden vernietigd door de Sovjets.

Kunstgalerij

Gedurende een aantal jaren als kunstgalerie, werd de kathedraal op 22 oktober 1988 tijdens het veelbewogen Sąjūdis-congres teruggebracht naar de katholieke kerk en opnieuw ingewijd op 5 februari 1989. De 57-meter vrijstaande klokkentoren, maakte oorspronkelijk deel uit van een van de poorten in de verdedigingsmuur van de stad en is in de loop der eeuwen verschillende keren gerenoveerd.

Tegenwoordig

De kathedraal van Vilnius, formeel bekend als de basiliek van St. Stanislaus en St. Ladislaus, is een adembenemende neoklassieke kerk en een van de meest iconische bezienswaardigheden van Vilnius. De kathedraal heeft het openbare centrum van het Kathedraalplein in het hart van het historische Vilnius.

Bekijk de elegante architectuur van de kathedraal of verken het interieur om een ​​fraai versierd en prachtig gerestaureerd schip te vinden. Bekijk de voormalige stadsmuren waarop de klokkentoren van de kathedraal is gebouwd en verken de griezelige crypten en gewelven onder de kathedraalvloer. 

Het landschap van de kathedraal en de klokkentoren van Vilnius op een zonnige dag in de oude stad van Vilnius, Litouwen.
Kathedraal van Vilnius voorkant

Betreed de kathedraal om het spelonkige schip en zijn 11 kapellen te zien. Mis de hoge barokkapel van St. Casimir niet, die is gewijd aan de patroonheilige van Litouwen. Zoek naar de prachtige fresco’s, stucwerk en gebeeldhouwde beelden in de kapellen. Volg een rondleiding door de gewelven van de kathedraal om de crypten van enkele leiders en koningen van Litouwen te kunnen ontdekken.

Praktische informatie

De kathedraal van Vilnius bevindt zich op het Kathedraalplein en is gemakkelijk te voet bereikbaar wanneer je de oude binnenstad van Vilnius verkent. De mis wordt meerdere keren gedurende de dag gehouden. De kathedraal geeft een indrukwekkend beeld tijdens een wandeltocht door de oude binnenstad, Castle Hill en de verschillende locaties van het Nationaal Museum van Litouwen.

Georganiseerde tours

Je kunt dus zelf op pad gaan en de kathedraal ontdekken, maar je kunt ook kiezen voor een tour en met een tourguide deze mooie plek bezoeken. Hierdoor krijg je nog meer informatie tot je beschikking.Kies bijvoorbeeld voor een privétour met een lokale gastheer waarbij je vele vragen kunt stellen en een op maat gemaakte tour aan kunt vragen. Of kies voor een dan en nu rondleiding door de stad met een vriendelijke gids die je behalve de bezienswaardigheden ook de verborgen plekjes laat zien.

Openingstijden en tickets

De kathedraal is dagelijks geopend en gratis toegankelijk. Elke zondag worden er vele missen gehouden die niet met toeristengroepen bezocht mogen worden. Wanneer je echter alleen of met een klein aantal mensen reist, is het heel erg bijzonder om een mis bij te wonen. Dat kan elke zondag om 8, 9, 10, 11:15, 12:30, 17:30 en 18:30.

Tot slot

Behalve deze prachtige kathedraal is Vilnius zelf ook zeker het bezoeken waard. De stad is nog wat minder bekend dan andere steden in haar buurlanden, maar dat is zonde, want er valt ontzettend veel moois te ontdekken.

Lees ook: De 10 beste restaurants in Vilnius

Ook is het een stad waar je heerlijk kunt eten en drinken en waar mensen ontzettend vriendelijk en gastvrij zijn. Ook fijn om te weten dat iedereen vloeiend Engels spreekt en je graag wil helpen. Verder is het een heel erg goedkope stad, wat ook mooi meegenomen is wanneer je op vakantie bent. Wanneer je je volgende citytrip wilt plannen, denk dan dus ook zeker eens aan Vilnius en haar bijzondere kathedraal.

Reageren