Kaapstad, de ultieme stedentrip bestemming

De meeste mensen denken bij een bestemming voor een stedentrip niet snel aan een bestemming buiten Europa. Wij kozen onlangs Kaapstad als bestemming voor een van onze stedentrips, en omdat dit een schot in de roos was wil ik onze ervaringen graag met jullie delen.

De ideale bestemming

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM in zo’n 11 uur rechtstreeks naar Cape Town International Airport. Alle bekende auto verhuurbedrijven zijn op dit vliegveld aanwezig. Na het ophalen van je bagage en de huurauto (een huurauto in Kaapstad is absoluut een aanrader als je het mij vraagt!) rijd je in zo’n 20 minuten naar het centrum van Kaapstad.

Wij hebben veel gelezen over de criminaliteit en het ‘onveilige’ Kaapstad. In een artikel van Kaapstad Magazine las ik een aantal tips die wij ter harte hebben genomen. Vooral tip 3, 4 & 7 hebben ervoor gezorgd dat wij een onbezorgde stedentrip in Kaapstad en omgeving hebben gehad. Neem de tips ter harte, ga voorbereid op reis, denk logisch na en pas je aan je reisbestemming aan. Met de fotocamera om je nek door Kaapstad lopen is gewoon niet zo slim, stop deze in je rugzak en er is niks aan de hand.

Voor ons biedt een stedentrip bestemming een scala van bijzondere bezienswaardigheden en excursies. Kaapstad biedt dit brede scala aan bijzondere bezienswaardigheden, excursies en unieke ervaringen.

V&A Waterfront

Ik begin met het centrum van Kaapstad. Het V&A Waterfront is het hart van Kaapstad. Overladen met de leukste winkeltjes en de beste restaurants, kun je hier als toerist heerlijk rondslenteren. Het is tevens de gateway naar Robbeneiland. Een bezoek aan deze toeristische trekpleister mag niet ontbreken.

Bo-Kaap

Een typische Kaapse wijk is Bo-Kaap. Deze wijk staat bekend om de vele kleurrijke huisjes. Door deze wijk lopen voelt alsof je door een kleurrijk schilderij loopt. De deuren staan open en de mensen zijn nieuwsgierig en vriendelijk.

Tip: Stap een van de kleine winkeltjes op de hoek binnen en maak een praatje met een local.

bo kaap kaapstad huisjes wijk

Green Point Park

Een heerlijke wandeling is die van het centrum van de stad, via het Green Point Park naar de Green Point Lighthouse. Onderweg passeer je het Green Point Stadium, een van de stadions tijdens het WK in 2010 (een succesvoller Oranje speelde daar destijds de halve finale tegen Uruguay). De wandeling door dit park is een echte aanrader, het is hier een komen en gaan van mede toeristen, maar ook locals, stelletjes en jonge gezinnen komen tot rust in dit park.

Tafelberg

Een bezoek aan de Tafelberg mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan Kaapstad. De uitzichten van bovenop deze berg zijn adembenemend mooi. De echte outdoor liefhebber kan zijn hart ophalen aan de vele wandelroutes rondom deze berg. Maar ook aan de minder sportieve reiziger is gedacht. De rit met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg is er een om op je lijstje te zetten. Plan een bezoek aan de top van de Tafelberg wel goed, als de berg in de mist of wolken steekt blijft er maar weinig over van het mooie uitzicht en wordt de kabelbaan ook regelmatig stilgelegd.

Beachlife

In de directe omgeving van Kaapstad liggen een aantal stranden die de moeite waard zijn te bezoeken, ook als je geen strandganger bent.

Camps Bay ligt net buiten Kaapstad, aan de andere kant van de Tafelberg. De parelwitte stranden van Camps Bay en de vele bars en restaurantjes direct langs het strand, maken Camps Bay een bijzonder populair plaatsje. De sfeer die hier hangt is fantastisch, heel relaxed en gezellig. Het is absoluut een aanrader om in een van de vele restaurantjes ‘s middags te lunchen. Iets verder naar het zuiden vind je Llandudno Beach,bij uitstek een surfers strandje. Het ligt meer afgelegen dan Camps Bay. De wandeling naar dit strand alleen is al de moeite waard.

Het laatste strand dat ik hier wil benoemen is Bloubergstrand, ten noorden van Kaapstad. Wat mij betreft het mooiste strand van Kaapstad, al is het natuurlijk maar net wat je zoekt in een strand. Vanaf hier heb je een uniek uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg. Alleen al vanwege het uitzicht zou ik hier met gemak een hele dag kunnen doorbrengen. Ook Robbeneiland is van hieruit goed te zien. Het is goed te begrijpen dat gevangenen ooit probeerden te ontsnappen door naar Bloubergstrand te zwemmen. Slechts een enkeling wist Bloubergstrand ook te bereiken.

Robbeneiland

Het kwam al even voorbij, maar een bezoek aan Robbeneiland mag niet ontbreken. Wij hadden eerder al de Alcatraz gevangenis in San Francisco bezocht. Robbeneiland is echter een compleet andere en zeer unieke ervaring. Tijdens de boottocht naar het eiland werden we vergezeld door enkele walvissen, een ware bonus! Eenmaal op het eiland is de geschiedenis goed te voelen. Met een bus krijg je de belangrijkste plekjes van het eiland te zien. Aan het einde van de bustour staat een ex-gevangene je op te wachten voor een rondleiding door de gevangenis. Deze rondleiding heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het geeft de verhalen die je hoort een gezicht en maakt het enorm indrukwekkend en emotioneel.

Kaapse schiereiland

Naast de vele bezienswaardigheden die Kaapstad zelf te bieden heeft, heeft ook het Kaapse Schiereiland vele bijzondere plekjes in petto. Een huurauto is wel onmisbaar als je dit gedeelte wilt bezoeken.

De Chapman’s Peak Drive is een van de mooiste kustroutes ter wereld met de mooiste uitzichten. Trek hier voldoende tijd voor uit, zodat je na elke bocht kunt stoppen voor weer een unieke foto.
Cape Point is het meest zuidelijke punt van het Kaapse schiereiland. Let hier trouwens goed op, wie weet zie je hier bavianen. Een mooi maar stijl wandelpad leidt je naar de vuurtoren, waar je beloond wordt met prachtige vergezichten. Voor wie de wandeling te stijl is kan kiezen voor de kabelbaan.

de fascinerende chapmeans peak drive

De wandelliefhebber kan zijn hart ophalen in het Cape Point National Park. Met name de wandelroute van Cape Point naar Kaap de Goede Hoop is een pareltje.

Kaap de Goede Hoop is het meest zuidwestelijk gelegen punt van het Afrikaanse continent. Een foto met het bekende bord mag hier natuurlijk niet ontbreken. Ook hier starten en eindigen enkele mooie wandelroutes. Vanuit het bekende bord leidt een korte maar stijle wandeling naar de top van de rots. Zeker de moeite waard om hier even van het uitzicht over de eindeloze oceaan te genieten.

Boulders Beach

Vanuit het Cape Point National Park kun je via de oostkant noordwaarts rijden. Je passeert hier op een gegeven moment Simon’s Town. Dit stadje staat bekend om het wereldberoemde Boulders Beach. Een kolonie van zo’n 3000 Afrikaanse pinguins ziet Boulders Beach en Simon’s Town als hun thuis. Vanaf het strand kun je de vele pinguins hier bekijken. Behandel de natuur en de dieren met respect, dus houd afstand tot de pinguins. Wij hadden een aantal nieuwsgierige pinguins die toch even kwamen kijken. Maar pas op als je zelf te dicht bij gaat, ze bijten letterlijk van zich af. Desalniettemin is dit natuurlijk een unieke plek waar je met gemak tientallen pinguins tegelijk kunt zien.

boulders beach pinguins kaapstad

Muizenberg

Wanneer je vervolgens de weg verder vervolgd in noordwaartse richting kom je vanzelf uit bij Muizenberg. Iedereen kent de gekleurde surfhuisjes op dit strand wel. Ze zijn zo fotogeniek, probeer hier je eigen ‘covershot’ te schieten. Op dit strand vind je veel surfers die de golven hier gebruiken voor hun kunsten. Muizenberg biedt enkele leuke restaurantjes en cafeetjes, wat het een bijzonder leuke plek maakt om even aan het ‘drukke’ Kaapstad te ontsnappen.

Kortom, Kaapstad is een unieke bestemming, met name door de ligging en het Kaapse schiereiland. Het is niet een bestemming voor een stedentrip voor een lang weekendje. Maar zoek je een unieke en vernieuwende bestemming, dan zul je in Kaapstad vinden wat je zoekt! Je zult in elk geval geen spijt krijgen van de reis naar deze mooie stad.

Reageren