Jakarta, stukje Nederlandse geschiedenis in een chaotische stad

Bij aankomst wordt het gelijk duidelijk, deze stad is druk, vies en lelijk. Ondanks deze eigenschappen heb ik me toch 2 dagen vermaakt in deze stad. Vaak lees je op internet dat je Jakarta moet overslaan, maar dat is naar mijn mening totale onzin.

Speciaal voor de Nederlandse backpacker is de historie interessant. Mede door de VOC is deze stad zo groot geworden. Dit is te zien wanneer je het oude centrum bezoekt. Heel groot is het niet, maar de Nederlandse gebouwen staan er nog steeds en het is leuk om hier doorheen te wandelen of fietsen. Aangezien het niet zo groot heb je het meeste binnen een uurtje wel gezien. Een fiets huren kost wat geld, dus wanneer je op een budget aan het reizen bent, raad ik aan om lekker te lopen.

Naast de oude binnenstad ligt op 15 minuten lopen de oude haven, hier zie je alle oude boten liggen die voornamelijk naar Borneo varen om specerijen naar Java te verschepen. Door een lokale gids te nemen voor een paar euro kom je veel meer te weten over de achtergrond die ik persoonlijk heel interessant vond! De gids neemt je mee op een boottocht door de haven, daarna neemt hij je mee op een van de oude vrachtschepen. Vervolgens ga je naar de sloppenwijk naast de oude haven. Hier kun je zien hoe de mensen dagelijks moeten overleven en hoe de kids zich uren kunnen vermaken met een leeg flesje water. Je loopt door de smalle straatjes waar het vaak stinkt en vies is, maar je ziet wel het echt leven van de locals in Jakarta.

In de avond drink ik een paar biertjes bij de rooftopbar van mijn hostel. Het “six degrees hostel” is een echte aanrader voor je verblijf in Jakarta. De eigenaresse vertelt je alles over Jakarta en regelde zelfs een bezorgservice met het beste lokale eten omdat er op dat moment een regenbui was. Vraag naar de dikke pannenkoek met chocolade en pinda’s, ligt wat zwaar op de maag, maar heerlijk als dessert.

De volgende dag ga ik naar het grote monument voor de onafhankelijkheid. Ook hier zie je de historie van Indonesië en de rol die Nederland hierin speelde. Je kunt de toren beklimmen voor een uitzicht over Jakarta. Je moet hierbij wel geluk hebben dat je want kan zien, want de meeste dagen van het jaar is er veel smog. In de namiddag besluiten we weer te gaan chillen bij de rooftopbar en zo onze dag te eindigen.

De laatste tip voor Jakarta: probeer om op zondag in het hostel te verblijven. Op zondag kun je namelijk vrijwilligerswerk doen op een school, ik hoorde hier hele goede verhalen over maar helaas vertrok ik op vrijdag alweer naar de volgende stad: Yogjakarta.

Reageren