Tegenwoordig bezit vrijwel iedereen een smartphone. Deze minicomputers worden de hele dag gebruikt en gaan overal mee naartoe. Zo ook op vakantie. Op vakantie doe je andere dingen als thuis en het kan gebeuren dat je telefoon kapot gaat, kwijtraakt of zelfs gestolen wordt. Wat doe je als een van deze situaties zich voordoet? De smartphone is een van de meest geclaimde producten bij reisverzekeraars. Dit is natuurlijk fijn, want nieuwe smartphones zijn niet goedkoop. Wat wordt er precies gedekt door je reisverzekeringen wat niet? Wij zochten het uit!
Beschadiging
Smartphones worden dus het vaakst geclaimd bij de reisverzekering. In de meeste gevallen gaat het om een telefoon die kwijtgeraakt of gestolen is. Ook schade aan de telefoon is voor veel mensen reden om contact op te nemen met de reisverzekeringsmaatschappij. Wat dekt de gemiddelde reisverzekering in het geval dat je schade krijgt aan je telefoon? Wanneer je telefoon kapot gaat valt dit meestal onder bagagedekking. Controleer dit van tevoren goed, want in sommige gevallen geldt dit niet. Het bedrag dat vergoed wordt, verschilt per aanbieder, maar over het algemeen wordt er een bedrag vergoed van tussen de 160 en 500 euro. Het ligt er maar net aan welke telefoon je hebt. Een refurbished iPhone is natuurlijk minder waard als de nieuwste Samsung Galaxy. Wel betaal je bij veel verzekeraars een eigen risico, informeer dus van tevoren naar de voorwaarden.
Verlies
Op vakantie kan het ook gebeuren dat je de smartphone verliest. Denk bijvoorbeeld aan het kwijtraken van je koffer op het vliegveld of het verliezen van je handtas tijdens een avontuurlijke excursie. Hierbij gelden in principe dezelfde vergoedingen als het geval is bij beschadiging van de telefoon. Wel moet je kunnen aantonen dat het ‘per ongeluk’ ging en zijn er wellicht andere voorwaarden.
Lees ook: Hoe deden we het vroeger op reis zónder smartphone?
Diefstal
Diefstal op vakantie is natuurlijk een regelrechte ramp. Je bent als vakantieganger kwetsbaar aangezien je de bezittingen in een koffer hebt zitten. Als deze gestolen wordt Ook hierbij gelden dezelfde vergoedingen. Wel is er een belangrijk verschil. Wanneer je telefoon gestolen wordt dien je binnen 48 uur aangifte te doen in het land waar het voorval plaatsgevonden heeft. Het bewijs van de aangifte dien je vervolgens mee te sturen met je claim.
Aanvullende verzekering
Wanneer je een gloednieuwe smartphone hebt, dan zijn de genoemde bedragen waarschijnlijk ontoereikend. Een nieuwe iPhone kost al gauw 800 euro en in dit geval zul je zelf moeten bijleggen. Wil je de smartphone volledig verzekerd hebben, dan kun je altijd nog een buitenhuisdekking bij de inboedelverzekering overwegen. Het dekkingsbedrag ligt hier vaak hoger dan de dekking voor smartphones bij de reisverzekering is. Een ander alternatief is een speciale telefoonverzekering.
Wat zijn jouw ervaringen op dit gebied? Heb jij ooit een smartphone geclaimd bij je reisverzekeraar? Laat het ons weten in de reacties hieronder!
Reageren