Is een caravanverzekering verplicht?

Ga je elk jaar met de caravan op vakantie naar het buitenland? Dan is het van belang om op de hoogte te zijn van de richtlijnen omtrent caravanverzekeringen. Je hebt er niets aan als je wordt aangehouden door de verkeerspolitie als je geen caravanverzekering hebt afgesloten, terwijl dit wel een vereiste was. Hoe zijn de regels omtrent caravanverzekeringen? Is een caravanverzekering eigenlijk wel verplicht?

Wanneer is een caravanverzekering verplicht?

Veel mensen zijn verward als het gaat om de caravanverzekering. Ze gaan er vanuit dat een caravanverzekering verplicht is, maar dit is echter niet het geval. Als je op de weg rijdt met een caravan, is deze namelijk vastgekoppeld aan de auto. Voor de auto ben je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en deze geldt daarmee ook voor de caravan. Toch loont het wel om een aanvullende verzekering af te sluiten. Het is veelal een goedkope verzekering en daarom slim om iets mee te doen.

Welke soort dekkingen zijn er?

Als je je caravan wilt verzekeren, heb je de keuze uit verschillende dekkingen. Je kunt je caravan bijvoorbeeld verzekeren tegen diefstal, storm- en hagelschade. Verder is het mogelijk om bijvoorbeeld ook de inboedel van je caravan mee te verzekeren, net als de luifel en voortent. Er zijn verschillende verzekeraars waarbij je terecht kunt voor een caravanverzekering. Soms zitten er best van verschillen in premie en voorwaarden bij verzekeraars, daarom is het verstandig de diverse caravanverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Wat wordt gedekt door de autoverzekering?

Wanneer je met de auto en caravan op de weg rijdt, dan is de auto het trekkend voertuig. Dit betekent tegelijkertijd dat de caravan valt onder de wettelijke aansprakelijkheidsdekking van de auto. Mocht de caravan losschieten, dan valt dit onder de WA-dekking van het trekkend voertuig. Stel dat de caravan is losgekoppeld en je veroorzaakt schade, dan valt dit niet onder deze dekking. Wel zou je hiervoor aanspraak kunnen doen op je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.

Wat valt onder de dekking van een caravanverzekering?

Voor diefstal, hagel- en stormschade kun je geen beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor dien je een caravanverzekering af te sluiten. Besluit je om geen keuze te maken voor een caravanverzekering? Dan moet je er rekening mee houden dat alle kosten voor eigen rekening komen als iets jouw schuld is. Deze risico’s zijn echter onnodig en kun je eenvoudig afdekken met een caravanverzekering. Vanwege de lage premie heeft het zeker zin om deze verzekering af te sluiten als aanvulling op de WA-dekking.

Ontspannen op kampeervakantie

Met een gerust hart op vakantie naar het buitenland en zorgeloos kamperen? Sluit dan een caravanverzekering af bij een verzekeraar die aan al je wensen voldoet. Vergelijk op premie en voorwaarden en kies een verzekering die aansluit op de (dag)waarde van je caravan.

Reageren