Interview met Thijs Prince die recent een jaar lang op rondreis is geweest!

In juni 2016 besloot Thijs om zijn backpack te pakken en er op uit te gaan. Hij heeft in een jaar tijd een groot deel van Zuidoost-Azië gezien en hij heeft enkele maanden gewerkt in Sydney. Hoe gaaf is dat! Thijs schreef eerder al over onder andere Borneo en Jakarta. Wij besloten hem naar aanleiding van de rondreis, waar hij in juni 2017 van terugkeerde,  een paar vragen te stellen.  

Wie ben je en waar ben je nu?

Thijs Prince, 23 jaar. Op dit moment ben ik bezig aan mijn studie Fysiotherapie in Utrecht. Als echte reiziger volg ik natuurlijk de internationale richting en krijg ik alles in het Engels.

Hoe ontstond jouw liefde voor reizen?

Het begon al toen ik nog op de middelbare school zat. Je ziet andere mensen de wereld verkennen en dat onbekende heeft mij altijd getrokken. Na het behalen van mijn diploma toch besloten om eerst te gaan studeren. Maar het bleek al snel dat ik toch wel graag naar het buitenland ga en dat was voor mij ook een van de belangrijkste dingen die mij motiveerde. Mede hierdoor mijn eerste studie afgerond en een bachelor in de pocket.

Wat was je eerste individuele reiservaring?

De eerste reis die ik echt zelf geboekt heb, was een feest vakantie naar Spanje. Dit vind ik natuurlijk niet echt reizen en een land leren kennen. Later heb ik in 2013 Dubai bezocht, een citytrip van een week. Maar Dubai heeft zoveel meer te bieden dan het beeld dat de meeste mensen ervan hebben. Zo barst het oude centrum van Dubai van de culturele activiteiten en is de Dubai Desert heerlijk om even de drukte van de stad te ontvluchten.

Hoe was het om je spullen te pakken en een jaar lang een deel van de wereld af te reizen?

Eigenlijk had ik daar totaal geen moeite mee. Ik wilde zooo graag weg dat ik al best goed voorbereid was, het was eigenlijk alleen de vraag wanneer ik zou gaan. Je neemt altijd teveel mee, maar beter teveel dan te weinig. Mensen willen altijd met zo min mogelijk gewicht reizen, maar dat is niet altijd nodig. Zo vaak hoef je je backpack nou ook weer niet voor 2 uur op je rug te dragen.

Naast het pakken van mijn backpack, was er natuurlijk ook het afscheid op Schiphol. Ik denk dat mijn ouders er meer moeite mee hadden dan ik. Ik ga natuurlijk iets leuks doen wat ik altijd al gewild heb en zij zien hun zoon vertrekken zonder te weten wanneer hij terugkomt. Zelf was ik er heel rustig onder.

Welke bestemming (werelddeel/land/regio) is jouw favoriet wat betreft reizen?

Dit is een lastige vraag. Ik heb geen favoriet land waar ik geweest ben, elk land heeft zijn eigen identiteit. Ik geef altijd als antwoord dat ik wel favoriete plekken heb waar ik geweest ben. Zo was Komodo National Park in Indonesië een van mijn hoogtepunten. De vogels, varanen, onderwaterwereld en duizenden eilanden zijn daar zo mooi, een plek om nog een keer terug te komen. Daarnaast had ik een het geluk om met een hele toffe groep mensen te reizen daar. Met een deel van deze groep ben ik nog steeds in contact en heb ik een jaar nadat we afscheid genomen hebben zelfs nog een keer afgesproken.

komodo national park zonsopkomst3

Wat is jouw meest bijzondere reiservaring tot nu toe?

Reizen op zichzelf is een hele ervaring. Ik denk dat de leuke ervaring voor mij is, dat je kan doen en laten wat je wilt. Het is dus meer de manier van leven die je tijdens je reis handhaaft. Het vrij zijn in wat je doet, niet op je geld hoeven letten en het leren kennen van nieuwe mensen en culturen.

Gewoon gaan! Niet twijfelen en gewoon gaan. Je moet niet teveel na gaan denken als je op reis wilt.

Wat is jouw minst leuke reiservaring tot nu toe en/of welke bestemming viel je tegen?

Even afkloppen, maar ik heb gelukkig weinig vervelende momenten meegemaakt. Het meest vervelende was denk dat ik in Bangkok op een avond ben achtervolgd nadat ik gepind had. Gelukkig wist ik snel de weg naar mijn hostel en heeft de beveiliging van mijn hostel de man tegengehouden. Hij ging toen zelf weg gelukkig. Verder heb ik nooit echt problemen gehad en me ook nooit onveilig gevoeld.

Wat was je laatste en wat is je volgende bestemming?

De laatste reis die ik heb gemaakt was een roadtrip met twee vrienden. Gewoon de auto pakken en gaan, heerlijk is dat. We zijn door Duitsland, Slovenië, Kroatië en Oostenrijk gereden en het overal lekker rustig aan gedaan. Vooral Slovenië, het meer van Bled, is een aanrader. Blijf alleen niet te lang zelf bij het meer hangen, maar rijd even een uurtje verder en je hebt de mooiste uitzichten over de bergen.

Mijn volgende bestemming is een citytrip naar Kopenhagen. Hier gaan we oud en nieuw vieren, eens kijken hoe dat bevalt!

Wat ontbreekt er nooit in jouw backpack of koffer?

Camera en zwembroek. Ik vind het leuk om veel foto’s te maken, soms zie ik er dan ook uit als een typische toerist. Maar een zwembroek zou ik tijdens het reizen altijd meenemen, ook in je daypack als je iets gaat bezoeken. Bijna overal is wel een optie om een duik te nemen en van een beetje koud water krijg je alleen maar extra energie.

Hoe ziet jouw bucketlist er uit en wat staat bovenaan je lijstje?

Bovenaan het lijstje staat toch wel echt een reis naar Antarctica. Daar zijn gewoon nog plekken waar nog nooit iemand is geweest en de wildlife is geweldig. Helaas is het niet heel erg toegankelijk voor iedereen, maar ooit zal ik de kou trotseren. Natuurlijk neem ik mijn zwembroek dan ook mee!

Wat is jouw ultieme reistip?

Gewoon gaan! Niet twijfelen en gewoon gaan. Je moet niet teveel na gaan denken als je op reis wilt. Je moet je ook niet tegen laten houden als je niet in de beste reistijd van een land kan gaan. Soms is het zelf veel relaxter om tijdens het laagseizoen te gaan. Verder hoor je in het nieuws soms enge berichten die je bang kunnen maken. Je kunt natuurlijk niet alles negeren, maar meestal kun je in het grootste deel van een land gewoon prima reizen!

Wie zou je hierna graag geïnterviewd willen zien door ons?

Ik zou graag een interview willen lezen over mensen die al reizend uitgegroeid zijn. Wat voor werk zijn/haar ouders deden, hoe ze naar school gingen en of ze het zelf aan zouden raden.

Wij willen Thijs enorm bedanken voor dit inspirerende interview. Met oud en nieuw vieren op Kopenhagen en (ooit) een reis naar Antarctica staan er nog mooie reisjes op jouw lijstje. Niet twijfelen en gewoon gaan is volgens ons misschien wel de beste tip die je inderdaad kunt geven. En wij zorgen er in ieder geval voor dat onze zwembroek het eerste item is dat in onze rugzak gaat zodra we gaan (rond)reizen! 😉

Reageren