Interview met Mick van Zadelhoff die na het stoppen met zijn studie fulltime ging reizen

Mick van Zadelhoff is 23 jaar oud en is anderhalf jaar geleden gestopt met het studeren van de opleiding Communicatie. Hierna besloot hij dat het tijd was om te gaan reizen. Hij kocht een busje, bouwde er een bed in en ging ervandoor. Een prachtig gevoel volgde.

Waarom ben je begonnen met reizen?
“Nu zou ik iets simpels kunnen zeggen als ‘om mezelf en de wereld te ontdekken’. Dat zou dan ook kloppen, maar meer concreet was dit voor mij de manier om te ontsnappen aan de maatschappij. Ik ergerde mij namelijk enorm aan de verwachtingen van anderen als het gaat over het voltooien van een studie en het vinden van een baan. Een leven zoals het systeem dat voorschrijft is duidelijk niet mijn manier. Heel eng vond ik het dan ook om een opleiding af te ronden en dan te belanden in een oneindige werkcyclus tot aan je pensioen. Daarom heb ik destijds besloten mijn studie te stoppen, een bedrijf op te starten en een leven ‘on the road’ te gaan leven. Echt fulltime reizen doe ik nu acht maanden.”

“Ik vind het zelf nog steeds het mooist wanneer je iemand ontmoet, in een diep gesprek beland en je iemand met nieuwe levensvragen achter laat.”

Wat maakt reizen volgens jou zo leuk?
“Het ontmoeten van mensen, het ontdekken en het onverwachte. Al vind ik het zelf nog steeds het mooist wanneer je iemand ontmoet, in een diep gesprek beland en je iemand met nieuwe levensvragen achter laat.”

Hoe heb je je voorbereid op je reis?
“Om heel eerlijk te zijn, ik heb mij niet echt voorbereid. Toen ik met mijn busje wegreed wist ik nog niet eens mijn eerste bestemming, dat zou ik allemaal nog wel zien. Uiteindelijk kwam ik uit in Slovenië. Hier ben ik toen echter niet zolang gebleven. Ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk naar het wat onbekende en goedkopere Oost Europa. Inmiddels ben ik in Thailand voor een paar maanden.”

Als wat voor type reiziger zie jij jezelf?
“Ik reis echt met de dag. Ver vooruit plannen ben ik niet van, dus vaak besluit ik om wanneer ik een nieuw land bezoek als eerst de hoofdstad te bezoeken. Dan ontmoet je mensen die je graag vertellen over de hoogtepunten van dat land. Deze manier werkt voor mij goed en brengt je ook op plaatsen die je niet in de boekjes vindt.”

Wat is uiteindelijk je favoriete bestemming waar je nog wel eens naar terug zou willen?
“Mijn favoriete bestemming is een plek waar geen toerist te bekennen is. Daarbij is mijn specifieke bestemming niet zozeer iets dat ik anderen aan zou raden. Het waren namelijk vooral de mensen waarom ik er zoveel lol had. Ik heb het over de stad Novi Sad, dat ligt in Servië. Wat ik daar zo leuk aan vond, was dat ik ‘s avonds mijn busje aan de rivier parkeerde en dat er dan vanzelf een groep Serviërs om het busje heen kwam zitten om samen muziek te maken. Lekker spontaan, duidelijk mijn favoriet.”

Kan je een paar geweldige herinneringen noemen tijdens je reis?
“In Bangkok raakte ik met de eigenaar van een bar in gesprek. Dit was erg leuk, want nog geen half uur later stond ik op het podium. Kleine reisgitaar erbij, microfoon en zingen maar! Dit soort onverwachte gigs geven me zeker wel voldoening. In het Noorden van Thailand deed ik de Mae Hong Son Loop op een scooter. Dat is 600 kilometer door de bergen touren. Heerlijke route en leuk vond ik het om deze periode offline te reizen. Dat was voor mij gewoon met een papieren map en een ukelele achterop. Tijdens de route heb ik toen allemaal nummers gemaakt op de geweldige plekken waar ik langsreedt. Toen voelde ik mij even super levend!”

“Je hebt ervan genoten of je hebt ervan geleerd.”

Als je iets over zou mogen doen tijdens je reis, wat zou dat dan zijn?
“Simpelweg zou ik niets over willen doen. Ik geloof oprecht dat iedere ervaring, zowel positief als negatief, de moeite waard was. Je hebt ervan genoten of je hebt ervan geleerd.”

Mis je soms Nederland?
“Mijn ouders wonen in Frankrijk, mijn vriendin komt uit Slowakije en ja dan heb ik nog wat familie in Nederland. Uiteraard mis ik die mensen soms, maar Nederland in het specifiek eigenlijk nooit. Ik merk alleen dat wanneer de afstand te groot is ik het wel moeilijk vind om zonder mijn vriendin te zijn.”

Wat was je grootste uitdaging?
“Om het relaxt te vinden het met werk te combineren. Die balans was aan het begin wat verstoord. Tegenwoordig vind ik daar prima mijn weg in en voel ik me echt verlost van stress of maatschappelijke druk. Voor de structuur probeer ik nu vaak mijn werk in de ochtend te doen om daarna de omgeving te verkennen en écht te reizen.”

Mick laat mensen die hij ontmoet tijdens zijn reis op zijn bus iets schrijven en/of tekenen.

Welke plekken of landen staan er nog op je bucketlist?
“Niets. Als ik iets anders persé had gewild had ik dat al gedaan. Dat klinkt een beetje kort door de bocht, maar waar ik eerst dacht dat een doel zou zijn de hele wereld te zien, denk ik nu vooral dat het meerwaarde heeft om op de plekken waar je bent het échte te ontdekken.”

“Heb dus niet de ‘fear of missing out’, maar de ‘fear of missing your heart’.”

Heb je een tip die je wilt delen?
“Vraag jezelf af waarom je reist. Maar dan echt waarom. Op die manier kun je een aantal hotspots overslaan. Wat ik daarmee bedoel, is dat je misschien denkt dat je echt niet terug kan komen uit New York zonder in Central Park te zijn geweest. Bedenk dan dat wanneer jij niet van parken houdt, het misschien leuker is iets anders te doen. Je reist namelijk voor jezelf en niet voor de mensen die je volgen. Heb dus niet de ‘fear of missing out’,maar de ‘fear of missing your heart’. Het maakt een reis een stuk leuker, trust me! En wanneer je werkt en reist, kun je zo lang wegblijven als je wilt. Doe dit online en je kunt ook nog eens zijn waar je wilt.”

Wat wil je nog bereiken?
“Stil staan vind ik echt super naar, dus ben ik altijd wel bezig met iets nieuws. Zo wil ik in de lente naar Ibiza gaan om mijn geld te verdienen als DJ. Verder ben ik bezig met het schrijven van mijn eerste boek over ‘het leven in vrijheid’. Ook geef ik deze zomer mijn eerste trainingen online marketing voor mensen die ook werken en reizen willen combineren. Wanneer ik anderen mag inspireren heb ik bereikt wat ik wil.”

Reageren