Internet en bellen in het buitenland: hoe werkt dat allemaal en past het binnen mijn bundel?

Bellen en internetten in het buitenland is iets waar sommige mensen nog steeds gestrest van kunnen worden uit angst voor torenhoge telefoonrekeningen. Is die angst terecht? Niet altijd. We leggen je uit hoe het zit met mobiel internet en bellen in het buitenland en hoe het werkt met je Nederlandse belbundel.

Bellen en internetten binnen de Europese Unie

Ga je op vakantie binnen de Europese Unie? Dan kun je gerust de roaming (toestemming voor je telefoon om aan te loggen op een buitenlands telefoonnetwerk) aanzetten of aan laten staan op je telefoon, ook voor mobiele data. Je kunt hier immers uit je eigen belbundel bellen en internetten. Dat betekent in de meeste gevallen dat je ook niet lokaal een simkaart hoeft aan te schaffen om voordelig te kunne bellen en internetten. Dat betekent echter niet dat je niet zuinig hoeft te zijn met je beltegoed. Want zo gauw jij over jouw bundel heen gaat, betaal je wel weer internationale tarieven. Dat betekent dus dat je zoveel mogelijk van wifi gebruik moet zien te maken en niet ongewoon veel lange telefoongesprekken moet houden omdat je toevallig van huis bent. Wil je dat wel, dan is het verstandig om je bundel op te hogen voordat je vertrekt. Dat kan bij veel aanbieders van Sim Only. Geldt dit niet voor jouw provider, dan kun je online abonnementen voor Sim Only vergelijken voor een passendere oplossing voor jou.

Bellen en internetten buiten de Europese Unie

In het algemeen geldt dat je in landen buiten de Europese Unie niet van je Nederlandse belbundel gebruik kunt maken. Dat betekent dat alles wat je doet, of het nu bellen, sms’en of internetten is, voor internationale tarieven gaat. Die zijn niet overal even hoog. Vaak hanteren telefoonproviders zones. Hoe hoger het nummer van de zone, hoe duurder je uit bent. Hoe ga je hiermee om? Je kunt lokaal een simkaart kopen, maar dan ben je vooral goedkoper uit voor mobiel internetten en binnenlands bellen. Bel je ermee naar het buitenland, dan heb je doorgaans ook met hoge internationale tarieven te maken. Om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, is het aan te raden om een lokale simkaart te kopen voor het mobiel internetten en telefoongesprekken met Nederland enkel te voeren over een internetverbinding wanneer je op een degelijke wifi-verbinding zit. Het allerbelangrijkste: zet voor vertrek je roaming uit!

Internet en bellen in het buitenland

Uitzonderingen

Het is niet uitsluitend zo dat je buiten de grenzen van de Europese Unie niet van je Nederlandse belbundel gebruik kunt maken en internationale tarieven betaalt. Het is namelijk zo dat sommige providers die hier actief zijn ook in het buitenland actief zijn en daardoor hun eigen zone hanteren. Een voorbeeld: met Vodafone kun je ook in Turkije en Albanië uit je Nederlandse belbundel bellen. Dat is extra handig als je op vakantie bent op Lesbos of Corfu, waar in sommige gevallen het buitenlandse signaal net een stukje sterker kan zijn dan het lokale signaal en je telefoon vervolgens op het buitenlandse netwerk overschakelt.

Linksom of rechtsom is het niet onverstandig om je bel- en internetgedrag in het buitenland aan te passen. Ga er als een zuinige Nederlander mee om en maak vooral goed gebruik van de lokale wifi!

Reageren