Inpaktips koffer: 12 praktische tips!

Ik ga op reis en ik neem mee… een koffer. We hebben vroeger allemaal het spelletje gespeeld, waarbij we steeds meer (en steeds gekkere) dingen meenamen op vakantie. Ga je je koffers inpakken om in het echt op vakantie te gaan, dan zal je meeste van de genoemde spullen in het spelletje met een gerust hart thuislaten. Toch blijf je dan nog zitten met de vraag: wat neem ik dan wél mee? En hoe pak ik mijn koffer zo goed en efficiënt mogelijk in? Wij geven je 12 praktische tips waarmee jij je koffer in een handomdraai hebt ingepakt.

Inpaktips koffer

1.      Leg alles klaar

Leg eerst alles wat je mee wilt nemen klaar op het bed of op tafel. Pak het dus niet gelijk in! Je zult zien dat je zoveel klaarlegt, dat je al snel weer dingen terug gaat stoppen. Heb je nou écht elke dag een schoon paar sokken nodig als je naar de tropen gaat? En zijn bergwandelschoenen wel zo handig op het strand?

2. Hou rekening met de bestemming

Zoals gezegd: op het strand heb je geen bergwandelschoenen mee te nemen. Ga dus eerst goed na waar je heen gaat, wat de voorspellingen zijn en of je in een hotel zit of dat je gaat kamperen. Dit alles bepaalt voor een groot gedeelte wat je wel of niet mee moet nemen. Je kunt een gedeelte van je spullen thuislaten als je denkt dat de kans klein is dat je het echt nodig gaat hebben.

3. Denk aan de reismethode

Ga je met het vliegtuig, dan kun je minder meenemen dan wanneer je met de auto reist. Bij het backpacken wil je helemaal niet te veel overbodige spullen meenemen. Daarom zorg je er altijd voor dat je bedenkt hoe je reist en pas je daar de inhoud van de koffer op aan. Bedenk ook dat je in een vliegtuig niet alles mee kunt nemen. Tip: lees onze paklijst voor je backpackvakantie.

4. Controleer wasgelegenheid

Bij het klaarleggen van je kleding, is het verstandig te checken of je op de bestemming kunt wassen. Heeft het hotel een wasservice, of is er een wasserette in de buurt? Neem dan weinig kleren mee en laat ze ter plaatse wassen. Zeker voor een trip die langer dan een week duurt is dit voordeliger dan voor elke dag schone kleren in te pakken.

5. Pak in naar formaat

Ga je met het gezin op vakantie, wees dan eerlijk over formaten. Neem zelf als volwassene een grote koffer mee en geef je kinderen een koffer die past bij hun formaat. Ze hebben meestal minder spullen nodig en vooral wat betreft kleding kun je hiermee ruimte besparen.

6. Gebruik vacuüm zakken

Voor kleren is het nuttig om vacuüm-zakken te gebruiken om ze mee te nemen. Vooral kleren zoals fleece-truien bevatten heel veel lucht en nemen zodoende veel plek in beslag. Je kunt het volume flink terugbrengen als je alles netjes opvouwt in vacuüm-zakken en er dan de lucht uit zuigt.

7. Kies compacte entertainment

Het is natuurlijk niet verstandig om een complete 7-delige boekenserie mee te sjouwen in je koffer. Bij het inpakken van je koffer kies je dus voor compacte entertainment. Een e-reader is maar klein, weegt nog geen 500 gram en kan wel honderden boeken bevatten! Met kinderen is een tablet of spelcomputer erg handig.

8. Toiletspullen en verzorging

Op vakantie is het ideaal als je kiest voor kleine verpakkingen van toiletspullen. Er zijn genoeg kleine verpakking te verkrijgen van shampoo, douchegel en tandpasta. Hiermee kun je aardig wat ruimte besparen en erg veel heb je toch niet nodig.

9. Denk aan de prijzen op de bestemming

Afhankelijk van je bestemming zal je bepaalde dingen zelf mee willen nemen of juist niet. Soms is het een stuk voordeliger om dingen op de bestemming te kopen, maar dit hangt vooral van je doel af. Sommige landen zijn duur, in andere landen kun je beter ter plaatse dingen kopen.

koffer handig inpakken

10. De koffer inpakken: efficiëntie

Je begint het inpakken van de koffer van groot naar klein. Dat houdt in: eerst de grote en de onhandige dingen inpakken. Daaromheen pak je dan de rest van je spullen zo strak mogelijk in de koffer. Begin met items die je sowieso niet thuis wilt laten (denk aan ondergoed, apparaten en laders en toilettassen).

11. Het laatste stukje

Het laatste deel van de koffer is altijd lastig, omdat daar altijd net iets meer in moet dan je eigenlijk zou willen. Wees hierin efficiënt en rigoureus: past het niet, dan moet je er sterk over nadenken of je het nog wel mee wilt nemen.

12. Kijk niet meer om

Is je koffer eenmaal ingepakt en afgesloten, doe hem dan niet opnieuw open als het niet strikt noodzakelijk is. Dit voorkomt dat je weer helemaal opnieuw gaat beginnen met twijfelen en aarzelen wat wel en niet meegaat.

Zijn je koffers dan eindelijk ingepakt, dan rest je nog maar één ding: genieten van de vakantie! Als het goed is heb je niet te veel ingepakt en kom je niet voor nare verrassingen te staan. Nog één extra tip voor als je gaat vliegen: weeg je koffers thuis altijd even! Het is namelijk erg vervelend om op het vliegveld te moeten bijbetalen of spullen te moeten achterlaten.

Nog een video als bonus zodat inpakken een fluitje van een cent voor je wordt!

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Tassenshoponline.nl.

Reageren