In 5 stappen Terschelling ontdekken

In Nederland blijven, maar toch het gevoel hebben alsof je écht even weg bent? Ga eens naar het Waddeneiland Terschelling. Buiten de drukke zomervakantie vind je hier veel rust en kun je genieten van alles wat het eiland je te bieden heeft. Als ex-local geef ik je tips, lees dus snel verder!

1. Stukje varen

De bootmaatschappij die je naar Terschelling brengt is Rederij Doeksen. Hier boek je jouw bootkaartjes. Je hebt keuze uit de veer- of sneldienst. De veerdienst brengt je in 2 uur naar de overkant en de sneldienst in 45 minuten. Op de veerdienst kun je buiten op het dek van de wind, de zee en de meeuwen genieten. Ook is er een buffet aan boord. Op de sneldienst kun je niet naar buiten en is er geen buffet aanwezig, maar je bent wel lekker snel aan de overkant!

2. Overnachten

Voor mensen die zweren bij het huren van een huisje of kamer via AirBnB (zoals ik) kun je prima je overnachting voor Terschelling hierop boeken. Verder kun je op de VVV-site of op op-terschelling.nl kijken voor een accommodatie.

Nog twee specifieke tips: het Strandhotel in Formerum. Je hebt vanuit het hotel uitzicht op zee en je vindt hier nog een echt knus sfeertje. Ben je liever in het dorp? Dan is Vakantiehuisje ’t Hoekje in Midsland ook een leuke optie.

3. De natuur in

Eén van de dingen die je natuurlijk gedaan moet hebben als je op een eiland bent is naar het strand gaan en door de duinen banjeren. Maar er is meer natuur op het eiland. Ga eens naar het bos of bezoek de bunkers.

Bunkers bij Formerum

De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog vind je op meerdere plekken op het eiland. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Bunker Museum, maar voor wie liever op eigen houtje wil ontdekken adviseer ik de bunkers bij Formerum aan Zee.

Extra tip: ga na je wandeling door de duinen wat drinken bij het Strandhotel Formerum.

Adres: Badweg 4, Formerum.

Boschplaat

Dit natuurgebied bevindt zich aan de oostkant van Terschelling. Naast dat je hier kunt wandelen behoort dit gebied sinds 2015 ook tot één van de Dark Sky gebieden. Op de Boschplaat (en andere Dark Sky gebieden) kun je namelijk heel goed de sterrenhemel bewonderen. Daarnaast is de lucht in deze gebieden schoon, leven er speciale dieren en planten. Een bijzonder plekje dus!

Groene Strand

Bij helder weer kun je vanaf dit wadstrand Vlieland zien en heb je uitzicht op natuurgebied de Noordsvaarder. Ook zie je vanaf hier de veerboten aankomen en vertrekken. Daarnaast zijn er vaak drooggevallen schepen en kitesurfers te vinden.

Hoornse Bos

Even genoeg van alle weidsheid op het eiland? Duik dan eens het bos in. Zelf vind ik het altijd een erg goede optie om een wandeling te maken door het Hoornse Bos.

Extra tip: maak een rondje door dit bos en las een pauze in bij Kaap Hoorn. Deze strandtent zit trouwens niet op het strand, maar achter de duinen wat een knusse sfeer met zich meebrengt.

Adres: Badweg 16, Hoorn.

4. Bezoek de dorpjes

Toch zin in wat reuring? Bezoek dan wat dorpjes op het eiland. Zo kun je in het grootste dorp West-Terschelling (waar je aankomt met de boot) door de winkelstraat lopen. Je loopt hier ook vanzelf tegen vuurtoren de Brandaris aan. Een ander dorp is Midsland, dit is een iets kleiner dorp en ligt in het midden van het eiland. Het laatste ‘grote’ dorp is Hoorn en is aan de oostkant gelegen. Hier heb je niet veel winkels, maar wel een heel authentieke sfeer.

Extra tip: in de zomer is er om en om op West-Terschelling of in Midsland een braderie. Hier kun je ook eilander producten kopen, leuke souvenirtjes!

5. Een hapje en een drankje

Na een dag in de natuur of een bezoek aan de dorpjes kun je de dag prima afsluiten in een leuk restaurant. Op Terschelling heb je veel horecagelegenheden, dus met dat eten en drinken zit het wel goed! Hieronder een aantal van mijn favorieten.

Zeezicht

De naam zegt het al, vanuit dit restaurant heb je uitzicht op zee. Je kunt hier prima lunchen met uitzicht op de haven. Ook is het er erg gezellig en hip ingericht.

Adres: Willem Barentszkade 20, West-Terschelling.

El Mundo

Zin in een avondje sangria en tapas? Ga dan zeker langs bij El Mundo op West-Terschelling. Dit restaurant is sfeervol ingericht en het eten is er super.

Adres: Boomstraat 31, West-Terschelling.

Pura Vida

In augustus 2017 opende op Terschelling het hippe Pura Vida! In deze foodbar vind je bijzondere gerechten en drankjes. Er hangt hier een relaxte sfeer. Leuk om hier uit eten te gaan of om lekker te borrelen.

Adres: Oosterburen 36, Midsland.

Heartbreak Hotel

In deze strandtent waan je je voor even in de jaren 50 en de jaren 60. Het interieur, de muziek en de gerechten op de menukaart. Alles is in stijl. Hier kun je een Burning Love Burger of een Johny Cash Plate bestellen, hoe leuk!

Adres: Badweg 71, Oosterend.

Reageren