Bewonder de magische watervallen van Iguazu

Wie van spectaculaire natuur houd heeft er vast al eens van gehoord: de Iguazu watervallen van Argentinië en Brazilië. Zij vormen samen de grootste watervallen in de wereld, en velen beschouwen hen ook als de meest indrukwekkende van onze aardbol. Tegenwoordig horen ze zelfs bij één van de 7 wereldwonderen, en dat is heel terecht! Ben je in de buurt, dan mag je dit natuurwonder dus eigenlijk niet overslaan. Wil jij dit spektakel met eigen ogen gaan bekijken?  Lees dan snel verder voor meer informatie, zodat je snel  je trip kunt gaan plannen!

Prachtig luchtfoto van Iguazu Falls vanuit de helikoptervlucht, een van de zeven natuurlijke wonderen van de wereld - Foz do Iguaçu, Brazilië.
Iguazu watervallen

Iguazu watervallen geschiedenis

Legende

Vele Argentijnen en Brazilianen willen geloven dat de watervallen ooit zijn ontstaan toen een krijger genaamd Caroba ontsnapte aan een bosgod, door in een kano te stappen met een jong meisje (Naipur), op wie de bos god ook verliefd was. Woedend zorgde de god ervoor dat de rivierbedding instortte voor de tortelduifjes, en hij  produceerde een lijn van steile watervallen waarover Naipur viel.

De waarheid?

Klinkt mooi, maar dat lijkt onwaarschijnlijk natuurlijk. Meer geloofwaardig is dat de watervallen zijn ontstaan, doordat de Río (rivier) Iguazú over een basaltplateau stroomde, welke abrupt eindigde kort voor de samenvloeiing met de Paraná rivier. Waar de lavastroom ophield, stortten duizenden kubieke meter water per seconde ruim 80 meter naar beneden.  De rivier splitste zich in vele kanalen met rotsen en eilanden die de vele verschillende watervallen van elkaar scheidden. Samen vormden zij de beroemde 2,7 km lange Iguazu watervallen. De watervallen werden in 1541 ontdekt door de Europese veroveraar Adelantado Alvar Núñez Cabeza de Vaca.

Iguazu watervallen tegenwoordig

Toeristen bij Iguazu Falls, een van's werelds grote natuurwonderen, op de grens van Brazilië en Argentinië.
Loopbrug over de Iguazu watervallen

Nu is het gebied waar de Iguazu watervallen zich bevinden een Nationaal Park, en een beschermd gebied van 67.720 hectare groot. Het park ligt aan de noordgrens van de provincie Misiones, in Argentinië, en bestaat uit een reeks van 275 watervallen in het hart van het regenwoud van Paranaense. De rivier de Iguazu mondt uit in de rivier de Paraná, waar de grenzen van Argentinië, Brazilië en Paraguay samenkomen. 

Belangrijkste bezienswaardigheid in Zuid-Amerika

Tegenwoordig zijn de Iguazu watervallen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika, al dan niet in de wereld, en trekken daardoor duizenden toeristen per dag. Zij bezoeken de watervallen aan de Argentijnse, de Braziliaanse kant of allebei, en nemen de dorpen Foz do Iguazu (Brazilië) of Puerto Iguazu (Argentinië) als uitvalbasis. Ondanks de hordes mensen voelt het park niet overvol aan. Er zijn tal van activiteiten te ondernemen in het park, zoals vele spectaculaire wandelroutes, boottochten, ritjes met een ecologische jungle trein, zip-linen etc. Verder zijn er verschillende opties om een lekkere maaltijd te nuttigen of lekker even een drankje te doen op het terras.

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Wil je de Iguazu watervallen graag gaan bezoeken, kun je dat gemakkelijk doen middels een georganiseerde tour. Dit kan handig zijn, omdat je op deze manier zelf niks hoeft te plannen en te regelen, en zeker weet dat je niks bijzonders mist in het park. Bovendien krijg je van je lokale gids veel te horen over alle flora en fauna in Iguazu en zul je op plekken komen die je zelf niet zo snel zou vinden!

Er zijn veel verschillende bedrijven die tours aanbieden, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Bezoek bijvoorbeeld de Argentijnse, Braziliaanse, óf beide kanten, kies voor een tour inclusief een boottocht of ga voor het avontuur en neem een helikoptervlucht over de watervallen. Het is zelfs mogelijk om een tour te boeken vanuit Buenos Aires.  Deze is dan inclusief binnenlandse vlucht, overnachting en eten.

Mensen in boot om de watervallen van dichtbij te zien - Iguazu Waterfalls National Park, een wonder van de natuur tussen Brazilië en Argentinië.
Boottocht Iguazu

Heb je jouw favoriete tour gevonden, zorg er dan wel voor dat je deze ruim op tijd boekt! Wegens de populariteit van het park zijn deze namelijk vaak snel uitverkocht en dat zou zonde zijn!

Zelf op pad

Toch meer zin om zelf op pad te gaan? Dan is het wel handig om van tevoren een aantal dingen goed te plannen. Welke kanten van het park wil je gaan bezoeken? Waar ga je overnachten? Welke andere activiteiten wil je ondernemen? Kom je vanuit een andere plek in Argentinië, dan heb je 2 opties: of je neemt een binnenlandse vlucht, of een (nacht)bus naar Iguazu.

Coati in het Iguazu Falls Park.
De Coati, bewonder van de jungle van Iguazu

Wanneer je de Argentijnse én de Braziliaanse kant van de watervallen wilt gaan bekijken kun je daar het beste 2 dagen voor uittrekken. Je overnacht dan in Foz do Iguazu, of Puerto Iguazu. Beide dorpjes zijn leuk en authentiek, met veel opties qua accommodatie. Ook hier geld weer voor: boek ruim op tijd!

Dit zijn een paar van de top accommodatie opties in de buurt van de Iguazu watervallen:

Vanuit deze dorpen kun je de lokale bus nemen naar het Nationale Park, waar je vervolgens je ticket koopt bij het informatiecentrum.  Er zijn een aantal bezoekerscentra waar je naar binnen kunt lopen om een kaart van het park te halen of om informatie te vragen. Op verschillende plekken in het park kun je boottochtjes ter plekke regelen. Wil je buiten de watervallen nog wat van de mooie jungleachtige omgeving zien? Check dan eens deze paardrijdtour! Ook is het handig wanneer je alleen bent, om alvast je vervoer van de luchthaven naar je verblijfplek te regelen zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Openingstijden en entree

Het Iguazu National Park is 7 dagen per week het hele jaar door geopend. In het park verblijven is toegestaan van 08.00 uur tot 17.00 uur lokale tijd. Kaartverkoop en toegang tot het park sluiten om 16.30 uur.

De toegangsprijs voor het Nationale Park is vanaf de grens met Argentinië 2800 Argentijnse peso’s (je kunt ook alleen met deze valuta betalen). Dit is ongeveer 22 euro.
Het inschrijfgeld voor het park aan de Braziliaanse kant is afhankelijk van of je een inwoner of een buitenlander bent (locals betalen minder). Je kunt betalen aan één van de balies bij de ingang, of ervoor kiezen om je kaartje vooraf online te kopen. Zorg er altijd voor dat je op zijn minst wat contant geld bij je hebt, je kunt namelijk niet overal pinnen in het park.

Kun je niet wachten om deze super bijzondere plek in Zuid-Amerika te gaan bezoeken? Aarzel dan niet te lang, en start met het plannen van jou perfecte reis naar de Iguazu watervallen. Je zult versteld staan van de grootsheid wanneer je ze met eigen ogen ziet!

Reageren