Hoe regel je een visum voor India?

Of je nou als toerist naar India gaat, of dat je er bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaat doen, je hebt altijd als Nederlander een visum nodig om India binnen te komen. Er zijn verschillende manieren om een visum aan te vragen en er zijn ook veel verschillende visa. Voor een reis van 120 dagen of korter kan je gebruik maken van de online aanvraag service. Bezoek je India voor een langere periode of reis je over land? Dan is het proces ingewikkelder. Voor elk visum is het belangrijk om te controleren of je paspoort nog 6 maanden geldig is en dat er een lege pagina over is voor het visum.

Online e-visa aanvragen

Sinds 15 augustus 2015 is het mogelijk om online een e-visum aan te vragen voor India. Je hebt de keuze uit een e-tourist visum, een e-business visum of een e-medical visum. Als je alleen voor een vakantie naar India gaat kies je voor een e-tourist visum. Binnen 24 uur kan je e-visum al geregeld zijn. Met een e-visum moet je binnen 120 dagen na de aanvraag van het visum in India aankomen waarna je e maximaal 60 dagen in India kan verblijven. Met het e-tourist visum kan je ook twee maal de Indiase grens oversteken. 

Een voorwaarde is wel dat je op een van de 27 Immigration Check Point’s aankomt. Er zijn 24 vliegvelden waar je kan landen en 3 havens.  Print het e-visum uit en laat deze zien op het vliegveld of in de haven waar je aankomt. Je kunt je e-visum hier aanvragen. Het is nog niet mogelijk om met dit visum over land te reizen. Via e-visums.nl vraag je dit visum voor India eenvoudig in het Nederlands aan.

 Wat je nodig hebt voor het aanvragen van een e-visum:

1. Een scan van je paspoort
2. Een scan van een recente pasfoto met witte achtergrond.
3. Een kopie van je retourtickets

 visum india

Visum India aanvragen bij VFS Global

Voor elk ander visum kan je terecht bij VFS global in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Dit bureau regelt alles wat met Indiase visa te maken heeft. Doorloop de volgende stappen om een visum aan te vragen:

1. Maak op de website van VFS Global een afspraak bij een van de kantoren om een visum aan te vragen.

2. Vul online het aanvraagformulier in. Dit aanvraagformulier is erg lang, maar let er op dat je hem juist invult. Vergeet ook niet je handtekening te zetten onder je pasfoto en op de laatste pagina. Als een formulier niet correct is ingevuld dan wordt deze teruggestuurd. En de door jou betaalde aanvraagkosten krijg je niet terug.

3. Zorg dat je de juiste documenten klaar hebt. De documenten die je nodig hebt worden ook benoemd op de website van VFS Global. Je hebt veel verschillende documenten nodig. 

Enkele tips:

  • Zorg voor de juiste foto’s: namelijk twee vierkante pasfoto’s met een witte achtergrond. (2×2 inch) Plak één pasfoto met lijm op de juiste plaats en bevestig de andere met een paperclip aan het formulier.
  • Heb je nog geen retourticket? Dan kan je altijd voorkomen dat je in problemen komt door online een vlucht beginnen te boeken en een kopie te maken van het overzicht. Je betaalt dus niet, maar print wel de gegevens van een vlucht uit.
  • Maak een kopie van je bankafschrift. Je hebt een positief saldo nodig, en een maandelijks inkomen dient te zien zijn op het bankafschrift.
  • Ben je ZZP’er? Dan moet je ook een verklaring tekenen waarin je verklaart zelfstandig te zijn. En je hebt een uittreksel van het KvK nodig.

 4. Na alles te hebben opgezocht en ingevuld ben je er helemaal klaar voor. Je kan naar het visumbureau! Hier wordt alles nagekeken en er worden vingerafdrukken genomen. Ook betaal je hier de visumkosten, dit kan contant of met pin. De prijs voor een toeristenvisum van 6 maanden is €71,51. Een week later is je visum (normaal gesproken) klaar.

Visum India aanvragen met de hulp van een visumbureau

Het is ook mogelijk om een visumbureau je visum te laten regelen. Dit is makkelijk voor als je zelf geen tijd hebt, of als de randstad te ver weg is. Uiteraard betaal je wel extra kosten voor deze service. Bij het visumbureau visumvoor.com kan je snel en relatief goedkoop een visum voor India regelen.

Visum India aanvragen in naburige landen

Ben je in een ander land voordat je India bezoekt? Dan kan je daar ook een visum aanvragen. Vergeet dit ook vooral niet te doen als je over land India in reist want er is geen visum aan de grens verkrijgbaar.

Voordat je bij het betreffende bureau langs kan moet je eerst online het aanvraagformulier invullen en uitprinten. Doe dit op z’n laatst de dag voordat je langs het kantoor wilt. Noteer het Temporary Application ID nummer zodat je later weer kan inloggen.

Hiernaast heb je veel andere documenten nodig. Dit verschilt per ambassade of kantoor en wordt weergegeven op de website van het kantoor waar je het visum kan aanvragen. Zorg ervoor dat alles duidelijk is geprint. Daarnaast kan je het beste gloednieuwe dollars meenemen zodat je niet de kans loopt om afgewezen te worden omdat je dollars een kreukeltje hebben. En een portie geduld en vriendelijkheid want bij verschillende visumkantoren zal je dat zeker nodig hebben.

Indian Visa Service Centre (IVSC), Kathmandu Nepal
Adres: House No.296, Kapurdhara Marg, Kathmandu
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30-12.00 ( wees op tijd )
Kosten voor een toeristenvisum ( 6 maanden ): 4350 Nepalese Rupi ( ongeveer 37 euro )

Indiaanse ambassade Yangon, Myanmar
Adres: 545-547 Merchant St, Kyauktada Township
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30-11.00
Kosten voor een toeristenvisum ( 6 maanden ) : $40,- ( ongeveer 36 euro )

Indian Visa Service Centre (IVSC), Utarra Dhaka, Bangladesh
Adres: Sector # 7, Road # 18, House # 56
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00-13.00
Kosten voor een toeristenvisum( 6 maanden ): 3400 BDT (ongeveer 39 euro )

Je visum verlengen

Het verlengen van je visum in India is erg ingewikkeld. Daarom kan je beter voor een visum kiezen waarbij je zeker voldoende tijd hebt in India. Mocht je je paspoort verliezen, dan zijn er wel mogelijkheden om je visum te verlengen. Neem hiervoor contact op met de Nederlandse ambassade in India.

Reageren