Hoe overleef je een lange tussenstop in Toronto?

Voor veel vluchten naar (of van) bijvoorbeeld de Verenigde Staten of landen uit Latijns Amerika ben je veel goedkoper uit met een tussenstop. Een veelvoorkomende stad voor zo’n tussenstop is Toronto in Canada. Maar wat te doen wanneer je hier bijna een hele dag bent (bijvoorbeeld 9 uur)? Een dagje sightseeing in Toronto? Maar kost het niet veel te veel tijd om weer van en naar het vliegveld te komen?

Uiteraard ben je niet de enige die ooit op het idee is gekomen om “even snel” Toronto in te gaan. Op het vliegveld is dan ook alles te regelen zodat je binnen no-time hartje centrum de CN Tower staat te bewonderen.

Issue 1: wat te doen met je bagage?

Bij de meeste vluchten zal je ruimbagage automatisch door worden gestuurd naar je eindbestemming. Maar wat doe je met je handbagage koffer? Beetje onhandig om die de hele dag mee te zeulen door Toronto. Op het Pearson International Airport vind je op de derde verdieping bij Samsonite een koffer opslag service. Voor slechts $6 (4,09 EUR) kun je hier de hele dag je koffer kwijt. Hij wordt bewaakt weggezet (met ID-controle) en je kunt hem voor 01:00 weer komen ophalen. Super easy!

Issue 2: de juiste valuta

Heel leuk allemaal, zo’n dagje het Canadese leven proeven. Maar je kunt hier natuurlijk niet met je euro’s betalen. De Canadese dollar is ook nog eens anders dan de Amerikaanse dollar. Gelukkig kun je bij de International Currency Change desk gemakkelijk je euro’s voor dollars wisselen (1 EUR = 1,47 CAD). Neem ruim voldoende mee, want bij terugkomst op het vliegveld kun je het overschot gewoon weer inwisselen voor euro’s.

Issue 3: vervoer naar de stad

Taxiprijzen rijzen de pan uit in Canada, dus vooral niet doen! Met de Union Pearson Express kun je voor 24 Canadese dollars een retourtje boeken naar Union Station, het centrale trein- en metrostation van Toronto. Op het vliegveld staat de Union Pearson Express met bordjes eenvoudig aangegeven en op het station kun je eenvoudig een kaartje kopen bij de automaat. De treinen rijden van 05:30 tot 01:00 en om de 15 minuten vertrekt er één. Binnen 25 minuten sta je midden in het centrum, tegenover het bekende honkbalstadion ‘Rogers Centre’. Extra pluspunt: in de treinen is gratis wifi beschikbaar en er zijn oplaadpunten bij elke stoel.

Issue 4: de weg vinden in Toronto

Het is natuurlijk best een risico om een dagje rond te dwalen in een stad die je niet kent, wanneer je in de avond ook nog een vlucht te halen hebt. Gelukkig bestaan er handige offline maps, waarop je de kaart van in dit geval Toronto kunt downloaden. Voor het downloaden van deze kaart heb je wel wifi nodig, dus doe dit alvast even op het vliegveld. Mocht dit niet lukken, dan heb je in Toronto meer dan genoeg cafétjes en restaurants met wifi hotspots.

Issue 5: wat te doen?!

Voornamelijk wanneer je een lange tussenstop hebt op de terugweg van je reis, is de kans groot dat je je nog niet hebt verdiept in de belangrijkste bezienswaardigheden. Op het vliegveld van Toronto zijn informatieboekjes te verkrijgen met de leukste dingen om te doen. Een goede tip om in weinig tijd veel van de stad te kunnen bekijken is om rond te toeren met de hop on – hop off bus.  Tickets kun je vooraf online of in de bus kopen voor $38,05 CAD per volwassene. Bij het Union Station kun je op deze bus stappen bij 123 Front St. W. (Starbucks) / Union Station. De rondrit met de dubbeldekker duurt 2 uur, maar je hebt natuurlijk de mogelijkheid bij bezienswaardigheden uit te stappen en de volgende bus te nemen. De bussen vertrekken om de 15 minuten, waarbij de laatste bus om 17:00 vertrekt. Onderweg krijg je ook nog de benodigde informatie van een tour guide over bijvoorbeeld de CN Tower, Dundas Square en Rogers Centre.

Wat leuk is aan deze tour, is dat je bij één van de spots (Info centre/ Harbourfront) ook uit kunt stappen en over kunt gaan op de gratis haven- en eilandcruise. Met een boot vaar je langs de skyline van Toronto, voor de perfecte foto van de skyline met de CN Tower op de voorgrond. Op deze manier heb je de kans de meest belangrijke bezienswaardigheden te spotten binnen een zo kort mogelijke tijd.

Issue 6: wat te eten?

Grote kans dat je geen eten op zak hebt, maar koop vooral nog niks te eten op het vliegveld. Het is namelijk de ideale kans om de typische lekkernijen van Canada te proeven. Neem een Beaver Tail, een Canadese zoetigheid van gefrituurd deeg in de vorm van een beverstaart. Deze zoetigheid smaakt naar een oliebol en wordt vaak ondergedompeld in suiker en kaneel. Probeer ook de pancakes met Canadese siroop (Maple syrup), heerlijk voor ontbijt of lunch! De maple syrup is op veel plekken te kopen in een leuke bladvorm van de Canadapopulier. Leuk om mee te brengen als souvenir!

Tot slot: geniet! Probeer niet te veel te stressen om de tijd. Vraag op het vliegveld advies over de tijd dat het verstandig is terug te keren naar het vliegveld en zet een wekker in je mobiel. Zorg dat je een powerbank bij de hand hebt, zodat je niet zonder telefoon komt te zitten. En laat je meeslepen door de heerlijke sfeer in Toronto. Probeer je in te leven in een Canadees en zeg “Toronno”, want de tweede T in Toronto staat voor tourists 😉

 

Reageren