Hoe deden we het vroeger op reis zónder smartphone

Tegenwoordig kan niemand meer zonder smartphone. Onze trouwe rakker nemen we overal mee naartoe. Zo ligt deze als eerste in de koffer als we op vakantie gaan. We moeten eerlijk toegeven dat die smartphone behoorlijk handig van pas komt op vakantie. Zo dient deze gadget als navigatiesysteem, vertaalmachine, fotocamera en nog veel meer. Zo kun je met de nieuwste Samsung bij KPN prachtige, haarscherpe foto’s maken. Maar hoe deden we dat vroeger eigenlijk zonder smartphone?

Woordenboeken

Tegenwoordig zijn er wel honderd verschillende apps die als vertaalmachine dienen. Met deze apps weet je binnen no-time hoe je iets in een vreemde taal kunt zeggen. Dit was vroeger wel anders. Nog geen 10 jaar geleden zeulde menig backpacker nog de nodige pocketwoordenboeken met zich mee. Een backpack heeft al niet zoveel ruimte, we zijn deze woordenboeken dus ook liever kwijt dan rijk!

Landkaarten

Tegenwoordig kun je met je smartphone bijna niet meer verdwalen. Ook dit was 10 jaar geleden anders… Kun je je nog momenten herinneren dat je langs de weg stond met een landkaart om uit te vogelen welke afslag je moet nemen?

Contact met thuis

Vandaag de dag ben je over de hele wereld bereikbaar. Skype, Facebook, WhatsApp en Facetime. Allemaal apps waarmee je gratis met je vrienden en familie in contact kunt blijven. Wij kunnen ons nog wel herinneren hoe het vroeger was. Eens in de zoveel tijd dook je een internetcafé in om vrienden en familie te mailen en daar moesten ze het maar mee doen. Ook het sturen van een mooie ansichtkaart gebeurt tegenwoordig niet meer en dat vinden we toch wel een beetje jammer.

Fotocamera

De meeste smartphones beschikken over een geweldige camera. Je kunt foto’s maken die zeker niet onderdoen voor de meeste digitale camera’s. Deze foto’s kun je ook nog eens per direct op je smartphone bekijken en gelijk delen met vrienden en familie. Vroeger, toen er nog geen digitale camera’s bestonden, moest je de foto’s thuis laten ontwikkelen. Zo kon je pas na je vakantie de foto’s bewonderen. Dit had toch ook wel zijn charme!

Compacte encyclopedie

Tegenwoordig zijn er vele blogs, waaronder die van ons, waar je alle informatie kunt vinden over populaire en minder bekende reisbestemmingen. Zo kun je al reizend informatie opvragen over van alles en nog wat. Dit was vroeger wel anders… Reis geboekt naar Costa Rica? Dan kocht je ruim van tevoren de bijpassende Lonely Planet, zodat je je al lezend kon verheugen op de aankomende reis.

De actualiteit

Vroeger was je genoodzaakt een krant te kopen om op de hoogte te blijven van het nieuws in de wereld. Daar zat je dan op het terras uit te vogelen wat bedoeld werd met de in een vreemde taal geschreven nieuwsberichten. Gelukkig waren de symbolen van het weerbericht hetzelfde als in Nederland! Tegenwoordig heb je 24/7 toegang tot onlinenieuwssites en ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurd in de wereld.

Kortom, de smartphone is toch wel behoorlijk handig op reis. Sommige dingen van vroeger missen we wel, zoals bijvoorbeeld het sturen van ansichtkaarten, maar zonder smartphone stappen wij het vliegtuig niet meer in.

Reageren