Hoe bereid je je goed voor op een wandelvakantie?

Wandelen kan heerlijk zijn. Je kunt tijdens het wandelen de rust vinden die je in dagelijks leven niet vindt en één worden met de natuur en de verdere omgeving. De frisse lucht doet ook wonderen voor je welzijn. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke gezond om veel te bewegen. Daarom is het voornemen om op een wandelvakantie te gaan een prima keuze. Maar zo’n wandelvakantie vergt wel een gedegen voorbereiding als je wilt voorkomen dat je door onaangename klachten in de weg gezeten wordt. We geven een aantal tips voor hoe je je wandelvakantie goed kunt voorbereiden.

Steunkousen of compressiekousen

Draag jij in het dagelijks leven steunkousen? Vergeet dan verschillende paren mee te nemen, zodat je elke dag schone steunkousen kunt dragen. Gebruik je ze doorgaans niet, overweeg dan of dat niet alsnog een goed idee zou zijn tijdens je wandelvakantie. Steunkousen stimuleren de bloedcirculatie in je benen en voeten. Zo voorkom je vermoeide en zware benen tijdens het lopen. Ben je gevoelig voor blessures? Gebruik dan compressiekousen, want die helpen blessures voorkomen door je voeten en benen extra ondersteuning te bieden en de energie vast te houden in je benen, waardoor je minder snel last van spierpijn krijgt.

Goede wandelschoenen

Ben je eigenlijk geen fanatieke wandelaar, dan heb je misschien wel helemaal geen speciale wandelschoenen. Het is onverstandig om zonder goede wandelschoenen langere afstanden te gaan lopen. Wandelschoenen geven je meer grip op de ondergrond, vangen klappen door een ongelijke ondergrond op voor je lichaam en houden je voeten en enkels goed in positie. Loop je op goede wandelschoenen, dan merk je dat je minder last van pijntjes krijgt en het wandelen langer kunt volhouden. Heb je wel wandelschoenen, maar zijn ze al wat ouder en niet meer in een hele goede staat, trakteer jezelf dan op een nieuw paar.

Serieus trainen

In feite ga je een soort Vierdaagse aan wanneer je kiest voor een wandelvakantie. Dagen achter elkaar flinke afstanden lopen is voor de meeste mensen niet iets wat ze zomaar kunnen. Daarom is het verstandig om het trainen voor je wandelvakantie serieus te nemen. Begin minimaal een aantal weken van tevoren al met een of twee keer in de week een flinke afstand te wandelen. Uiteraard bouw je die afstand op. Zorg dat je de laatste keren dat je traint voorafgaand aan je vakantie een aantal keer minimaal de maximale afstand die je op vakantie op een dag gaat lopen in de benen hebt. Zo weet je zeker dat je benen het aankunnen als puntje bij paaltje komt.

Voorbereiden op wandelvakantie

Blaren voorkomen en behandelen

Een bekend gevolg van veel lopen is dat je blaren op je voeten kunt krijgen die het verder lopen erg vervelend kunnen maken. Ten eerste is het natuurlijk zaak om zo veel als mogelijk te voorkomen dat je blaren oploopt. Schone, droge sokken zijn daarbij van belang, dus neem er voldoende mee. Houd tijdens het wandelen de drukpunten op je voeten in de gaten. Te veel druk op de wreef kun je verminderen door je schoenen anders te veteren. Het preventief afplakken van drukpunten met speciale tape kan ook helpen om blaren te voorkomen, maar probeer dit wel eerst even uit bij het trainen. Loop je toch een blaar op? Probeer de blaar heel te laten om de kans op infecties te verkleinen. Is de blaar tijdens het lopen kapot gegaan, ontsmet hem dan met alcohol of jodium. Plak een blarenpleister over de blaar, ook bij beginnende blaren.

Voeding voor onderweg

Als je de hele dag in beweging bent, verbruik je ook veel energie. Dat kan ervoor zorgen dat je dipjes krijgt waarbij je jezelf eigenlijk nauwelijks vooruit krijgt. Om ervoor te zorgen dat je dan weer door kunt, is het verstandig om speciale outdoor voeding mee te nemen. Energierepen bijvoorbeeld, of energy gels. Deze werk je redelijk snel naar binnen, waarna ze je ook snel weer een nieuwe boost energie geven. Let er ook op dat je voldoende proteïne binnenkrijgt, wat dat is nodig voor spierherstel. Je spieren moeten immers hard werken als je hele dagen aan het wandelen bent.

Denk dus niet te licht over je wandelvakantie, maar zorg voor een gedegen voorbereiding. Anders loop je het risico dat het wandelen je zwaar tegen gaat vallen en je eigenlijk maar weinig plezier beleeft aan je vakantie. En dat zou zonde zijn, want een wandelvakantie kan juist heel fijn zijn.

Reageren