Hier moet je op letten bij het kopen van een vouwwagen

Vouwwagens zijn terug van weggeweest en zijn een belangrijk onderdeel van de kampeerwereld geworden. Een aantal redenen hiervoor: ze zijn gemakkelijk mee te nemen en op te zetten, bezitten genoeg faciliteiten (je maakt het zo gek als je zelf wilt) en ze zijn bovendien betaalbaar (afhankelijk van jouw wensen).

Kortom: reizen met de vouwwagen is top. Vooral wanneer je lekker zelfvoorzienend wilt zijn en van je vrijheid houdt. Ga je een vouwwagen kopen? Dan is het echter goed om rekening te houden met een aantal factoren. We hebben hieronder een aantal punten voor je opgesomd, zodat je uiteindelijk met de beste passende vouwwagen op reis kunt.

Kies een vouwwagen die bij je kampeerwensen past

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat voor soort kampeerder je bent. Ga je bijvoorbeeld ieder jaar naar één plek voor een aantal weken? Of reis je het liefst van camping naar camping? En op welke soort campings sta je dan meestal? Denk hierbij bijvoorbeeld aan natuurcampings zonder elektriciteit of campings met alles erop en eraan.

In het eerste geval is een ruime vouwwagen met een grote voortent handig. Terwijl je meer hebt aan een compacte en snel op te zetten vouwwagen wanneer je vaker per jaar op reis gaat, of tijdens de vakantie meerdere keren van plek wisselt.

Vouwwagen huren of kopen

Vind je het belangrijk om je eigen vouwwagen te hebben of is het ook prima om er af en toe één te huren? Dit laatste is iets waar veel mensen niet zo over nadenken, terwijl het toch enorm handig kan zijn.

Een vouwwagen huren is perfect voor reizigers die nog niet zo goed weten of kamperen met de vouwwagen wel wat voor hen is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het zonde vindt om veel te investeren wanneer je relatief weinig op vakantie gaat. Het handige aan huren, is dat alles netjes voor je wordt geregeld en dat je altijd kunt terugvallen op de verhuurder, mochten er problemen ontstaan.

Vouwwagen huren of kopen

Zorg dat je genoeg opslagruimte hebt

Als het gaat om de laadruimte van vouwwagens, kan hier veel verschil tussen zitten. Over het algemeen hebben tenttrailers de meeste ruimte voor opslag. Bepaal voor jezelf hoeveel ruimte je ongeveer nodig denkt te hebben en stem hier je vouwwagen op af.

Daarnaast is het ook belangrijk om gemakkelijk bij de opslagruimte te komen. Soms moet je namelijk de hele vouwwagen openklappen. Prima wanneer je de spullen amper nodig hebt, maar in andere gevallen kan dit vervelend zijn.

Lees ook: 7 voordelen van het kamperen met de vouwwagen.

Let op het gewicht

Ben je in het bezit van een rijbewijs B? Dan mag je met een aanhanger rijden, zolang deze niet meer weegt dan 750 kilo. Bij vouwwagens is dat zelden het geval. Wel moet je er op letten dat het gewicht van de beladen vouwwagen niet hoger is dan 75 procent van de beladen auto (inclusief inzittenden). Én dat het trekgewicht het toegestane maximum van de trekauto niet overschrijdt.

Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet! Check vooraf even op je kentekenbewijs welk gewicht jouw auto mag trekken. Better safe then sorry…

Kies voor het juiste materiaal

Vouwwagens bestaan er in allerlei soorten materialen. Bovendien is het ene materiaal beter geschikt voor warme temperaturen en een ander materiaal kan beter tegen kou.

De meeste vouwwagens zijn uitgerust met een katoenen tentdoek of een ‘all-weather’ tentdoek. Ga je echter vaak naar warmere bestemmingen? Dan is (poly)katoen een betere keuze. Het ventileert beter, neemt vocht op en is duurzamer. Tegelijkertijd is het wel weer vatbaarder voor vlekken en schimmels. Kijk daarnaast ook of er genoeg ventilatiemogelijkheden zijn in de vouwwagen. Dit is namelijk een super belangrijk detail!

Met deze tips op zak, kun je gaan beginnen aan je zoektocht naar de perfecte vouwwagen. Je zult er ongetwijfeld een hoop plezier aan beleven. Have fun!

Reageren