Het paradijselijke Koh Lipe

Thailand kent veel paradijselijke eilanden. De een is nog tropischer dan de ander. Welke je kiest hangt af van wat je wilt doen. De eilanden verschillen onder andere in grootte, drukte en soort activiteiten. Het Thaise eiland Koh Lipe wordt ook wel de ‘Malediven van Thailand’ genoemd. Genoeg reden om dit kleine eiland eens onder de loep te nemen dus.

Sunrise Beach op Koh Lipe, Thailand
Sunrise Beach op Koh Lipe, Thailand

Koh Lipe lig in Zuid-Thailand, op steenworpafstand van Maleisië. Je kan het dan ook perfect combineren met het mooie Maleisische eiland Langkawi (aanrader!). De eerste inwoners van Koh Lipe waren een groep Maleis-sprekende zigeuners (Chao Leh in het Thais en Orang Laut in het Maleis), bekend als de Urak Lawoi mensen. Er wonen nu ongeveer 800 mensen op het eiland.

Het Tarutao National Marine Park

Koh Lipe ligt aan de rand van het Tarutao National Marine Park. Het ligt ten zuiden van de grotere, maar minder begaanbare en ongereptere eilanden Koh Adang en Koh Rawi, en ongeveer 50 km van het eiland Koh Tarutao. In totaal zijn meer dan 50 eilanden onderdeel van het Tarutao National Marine Park.

Longtailboat op Koh Lipe
Longtailboat op Koh Lipe

De eenvoudigste manier om Koh Lipe te bereiken vanaf Bangkok is om eerst te vliegen naar Hat Yai. Daarna stap je in een minibus of taxi naar de Pak Bara pier, vanwaar de speedboten naar het eiland vertrekken.

Het eiland heeft de vorm van een boemerang en is ongeveer 3,5 kilometer lang en 2,5 kilometer breed. Er zijn drie ‘hoofdstranden’, namelijk Pattaya Beach, Sunrise Beach en Sunset Beach. Alle drie zijn makkelijk te bereiken per voet. Toch kan het door de hoge temperaturen zwaar zijn om naar een ander strand te wandelen. Gelukkig zijn er overal lokale brommers met zijspan. Een leuke manier om je naar een ander strand te laten vervoeren.

De onderwaterwereld

Ondanks dat het heel klein is, kun je hier makkelijk meerdere dagen doorbrengen. Het is hier namelijk heerlijk vertoeven! Het Tarutao National Marine Park, waar Koh Lipe bij hoort, staat bekend om zijn prachtige onderwaterwereld. Eén van de meest populaire activiteiten op Koh Lipe is dan ook snorkelen en duiken. Het grote voordeel van Koh Lipe ten opzichte van veel andere eilanden is dat de bijzondere onderwater wereld vlakbij ligt. Je kunt hier gewoon snorkelen vanaf het strand. Er ligt veel koraal rondom het eiland.

Mocht je toch nog iets meer willen zien? Pak dan een lokale longtailboot voor een snorkeltour. Er zijn verschillende opties, meestal verdeeld in halve of hele dag tours. Deze tours nemen je mee naar de mooiste snorkelstops en onderweg kun je bijvoorbeeld ook op een verlaten strand stoppen.

Uiteraard is duiken een andere favoriet van de reizigers die naar Koh Lipe komen.

Koh Lipe vanaf boven

Zicht op Koh Lipe vanaf het uitzichtpunt op Koh Adang
Zicht op Koh Lipe vanaf het uitzichtpunt op Koh Adang.

Op het nabijgelegen, ruige Koh Adang bevindt zich een ‘viewpoint’. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Koh Lipe en de andere eilanden in de omgeving. Je kunt eenvoudig een longtailboot regelen vanaf een strand op Koh Lipe. Deze vaart je in ongeveer 15 minuten naar Koh Adang. De tocht naar boven kost wel wat moeite en duurt ongeveer een uur. Neem genoeg water, zonnebrand en een pet mee en trek dichte schoenen aan. In totaal zijn er 3 viewpoints die je achtereenvolgens kunt bereiken. Na de inspanning word je beloond met een fenomenaal uitzicht op Koh Lipe en de omringende azuurblauwe wateren! Doordat het koraal dicht aan land ligt, krijg je een mooie schakering aan kleuren!

Zonsopkomst en zonsondergang

Zonsondergang vanaf Sunset Beach op Koh Lipe
De zonsondergang vanaf Sunset Beach op Koh Lipe.

De namen van de stranden zeggen het al… Je hebt hier prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen. Voor de zonsopkomst moet je op Sunrise Beach zijn… Voor de zonsondergang op Sunset Beach… Koop een heerlijke cocktail of fruitshake, zet je voeten in het zand en geniet!

Plankton, cocktails en vuurshows

Altijd al eens lichtgevende plankton willen zien? Ga dan na zonsondergang naar Sunrise Beach. Zoek een donker plekje op en wrijf je voeten een beetje heen en weer in het zand aan de rand van het water… Een bijzonder gezicht als al die blauwe lichtjes gaan branden!

Dit strand is ook perfect voor een relaxte, romantische avond. Mocht je een vuurshow willen zien, dan ben je op Sunrise Beach aan het juiste adres.

Dit zijn een paar van de top accommodatie opties in Sunrise Beach, Koh Lipe:

Kayakken of suppen?

Suppen op Koh Lipe
Suppen op Koh Lipe, bekijk de schoonheid vanaf het water.

Veel resorts hebben kayaks te leen. Een leuke manier om het eiland vanaf het water te kunnen bekijken. Roei door de blauwe wateren en maak een stop bij de verlaten baaien en de mooie stranden die je onderweg tegenkomt. Heb je het warm? Dan duik je gewoon even het water in.

Een andere manier om de wateren te verkennen is door te suppen! Een nieuwe, hippe manier om je staand op een soort surfboard voort te bewegen door het water.

Help de natuur

Het afval in de wateren rondom Thailand is een groot probleem. Elke maandag om 10 uur ‘s ochtends verzamelen lokale afvalhelden zich om het aangespoelde afval op te ruimen. Regelmatig doen ze ook de stranden van de andere eilanden aan. Ze maken graag gebruik van vrijwilligers. Het is gratis, inclusief een snack, gratis lunch en zwemtijd! Dit is een bijzondere manier om met de lokale bevolking in contact te komen.  Doe je mee? Ze verzamelen zich op de kruising van Walking Street en Pattaya Beach.

Reageren