Het grensbeleid in Amerika voor Nederlanders: zo werkt het!

De intercontinentale vluchten worden steeds goedkoper met als gevolg dat meer en meer Nederlanders naar andere continenten afreizen. Azië, Zuid-Amerika, maar ook de Verenigde Staten zijn populaire bestemmingen. Het grensbeleid is met de aanstelling van president Trump flink verscherpt. Hier heb je als Nederlanders, niet erg veel last van, maar toch moet je het een en ander regelen. Zo moet je in ieder geval een ESTA aanvragen. In dit artikel lees je alles over visums voor Amerika, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan!

Paspoort

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een geldig paspoort in bezit hebt. Het is belangrijk dat je paspoort geldig is gedurende het gehele verblijf in de VS. Verloopt je paspoort tijdens je geplande verblijf in de VS, dan kom je met dit paspoort het land niet in. Zorg dus dat je paspoort niet op korte termijn verloopt. Een noodpaspoort is niet geldig als je naar de Verenigde Staten af wilt reizen.

De Douane

Vóór vertrek dien je online een ESTA aan te vragen. We raden je aan om pas een ticket te kopen als dit geregeld is. Heb je een geldig paspoort én is de ESTA geregeld? Dan kan de reis beginnen. Op Schiphol (of elke andere luchthaven van vertrek) zullen als eerste je elektronische apparaten gecontroleerd worden. Zorg dus dat deze makkelijk te vinden zijn in je handbagage. Vervolgens moet je in het vliegtuig een formulier invullen. Het is essentieel dat je dit formulier naar waarheid invult. Eenmaal aangekomen op een Amerikaanse luchthaven moet je langs de douanepost. Deze douaniers zijn behoorlijk streng, zorg er dus voor de je alle papieren gereed hebt en de ambtenaar niet laat wachten. Het kan aardig druk zijn, soms staan er honderden mensen in de rij. Houd hier dus rekening mee.

grensbeleid-amerika-2

Lees ook: Hoe maak je een roadtrip door Amerika als Pro?

Visum

Voor een verblijf van minder dan 90 dagen heb je als Nederlander in de meeste gevallen géén visum nodig. Wil je langer in Amerika verblijven of ben je van plan om te werken, dan moet je wel een speciaal visum aanvragen. Dit kun je doen bij de Amerikaanse Ambassade in Den Haag, of het Amerikaans Consulaat in Amsterdam. De aanvraagduur is ongeveer een week, maar je kunt dit beter verder van de voren regelen.

De ‘American Dream’

Ben je zo onder de indruk van de Verenigde Staten en ben je van plan om te immigreren? Dan kun je een definitief Visum aanvragen. Jaarlijks worden er 650.000 immigratievisa verdeeld over drie groepen:

  • visa op basis van een familierelatie;
  • visa op basis van werk;
  • Overige visa

Als Nederlander heb je de meeste kans om aanspraak te maken op een immigratie visum in de categorie ‘werk’. De procedure is overigens niet eenvoudig, zorg dus dat je goed geïnformeerd bent.

Zoals je kunt lezen zijn er zeker mogelijkheden voor een kort of lang verblijf in Amerika, maar het is uiterst belangrijk dat je de juiste stappen volgt zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Reageren