5 heerlijke winterse gerechten om jezelf mee op te vrolijken

Jonge Vrouw Koken in de keuken. Gezonde voeding voor Kerstmis (gevulde eend of gans).
Jonge vrouw kookt in haar keuken tijdens de kerstdagen

De kerstdagen staan alweer voor de deur en nog steeds zitten we zoveel mogelijk aan huis gekluisterd. Toch is dat geen reden om met de pakken te gaan neerzitten, al wil je dat soms wel. Een top manier om je beter te voelen, is om jezelf en je geliefden te verrassen met heerlijk winterse gerechten. Ontpop jezelf deze winter als thuiskok en laat je zintuigen en creativiteit de vrije loop. Wijntje erbij, muziekje aan en koken maar! Met de volgende wintergerechten breng jij binnen de kortste keren een grote glimlach op het gezicht van anderen én jezelf:

1.     Het ultieme comfortfood; Mac and Cheese met pompoen

Macaroni met kaas. traditionele amerikaanse schotel macaroni pasta en een kaassaus. Comfortfood.
Heerlijke Mac n Cheese met pompoen

Deze variatie op de Amerikaanse klassieker bevat meer groenen door de pompoen, maar is nog steeds goddelijk. Gegratineerde kaas doet het altijd goed en pasta lust ook bijna iedereen. Het enige wat je nodig hebt voor dit winterse comfortfood recept, is macaroni (150 gram) knoflook (2 tenen), melk (150 milliliter), boter (voor de ovenschaal),veel cheddarkaas (250 gram) en pompoenblokjes (200 gram).

Bereiden

Kook de pompoenblokjes en de macaroni in een aparte pan tot ze beide gaar zijn. Giet de pompoenblokjes af en voeg melk, knoflook en peper/zout toe. Pureer alles en warm even door. Doe hierna de gekookte macaroni door de saus met alle geraspte cheddar. Giet in een ovenschaal en gratineer met nog meer cheddar (of parmezaan). 20 minuten bakken en voila; je “gezonde” Mac n Cheese is klaar! Maak het geheel af met een paar blaadjes basilicum en genieten maar. (Dit gerecht doet het altijd goed bij een kerstdiner!).

Lees ook: de 10 lekkerste buitenlandse gerechten.

2.     Heerlijke geuren en smaken; kruidcake met een ricotta-topping

Een plakje kruidcake wordt uit de lading gesneden op een houten plank tegen een zichtbare bakstenen muur. Winterse gerechten.
Kruidcake met ricotta-topping

Ook heel gemakkelijk om te maken, maar oh zo lekker, is een heerlijke winterse kruidcake. Zelfs zonder hem te eten wordt je al vrolijk van alle geuren die zich in je keuken verspreiden tijdens het bakken. Je hebt voor deze perfecte cake bloem (300 gram), baking soda (1 theelepel), appelmoes (klein bakje) kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, allspice (naar smaak), zonnebloemolie (175 mililiter), karnemelk (240 milliliter), vanille-extract, bruine suiker (350 gram), eieren (4),  ricotta (200 gram), poedersuiker (100 gram) en een citroen nodig.

Bereiden

Voor dit gerecht heb je geen kooklessen nodig; het is super simpel! Doe als eerste alle droge ingrediënten in een kom en roer goed door. In een andere kom roer je de bruine suiker, eieren en appelmoes door elkaar. Hierna voeg je beide kommen samen, doe je de karnemelk erbij en raspt er een citroen overheen. Snufje zout erbij en het mengsel kan in een ingevette cakeblik (of taartblik).

Na ongeveer 60 minuten bakken in een oven van 180 graden is je cake klaar! Laat afkoelen terwijl je de ricotta-topping maakt; meng de poedersuiker met het citroensap en de ricotta. That’s it! Zodra de cake koel is smeer je de topping eroverheen en laat het geheel opstijven in de koelkast. Een heerlijk én makkelijk nagerecht (of tussendoortje) voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of een avondje met jezelf op de bank. Eet smakelijk!

Lees ook: 10 tips om de komende winter in Nederland te overleven.

3.     In een oogwenk klaar; knapperige flammkuchen

Traditionele gesneden Duitse pizza of flammkuchen - open taart met spek, rode ui en verse room.
Originele flammkuchen; comfortfood uit de Elzas

Haal Frankrijk in huis met een lekkere flammkuchen; dé specialiteit van de Elzas. Of je nu goed kunt koken of niet, dit recept is een appeltje-eitje voor iedere thuiskok! Een flammkuchen bestaat uit een soort van pizzabodem maar dan dunner en krokanter. De traditionele versie bevat een topping van crème fraiche (125 milligram) spekjes (bakje) en een (rode) ui. Maar je kunt er natuurlijk ook je eigen versie van maken.

Bereiden

Je kunt er voor kiezen om het flammkuchendeeg zelf te maken (met water, tarwebloem en gist), maar voor een bijna net zo’n lekker resultaat koop je gewoon kant-en-klaar flammkuchendeeg in de supermarkt. Ideaal voor wanneer je weinig tijd hebt! Plaats het deeg op een bakplaat (er zit al bakpapier onder). Bestrijk het daarna met crème fraiche en verspreid de spekreepjes en een gesneden rode ui over het geheel. Een beetje peper, zout en nootmuskaat eroverheen en de flammkuchen is klaar voor de voorverwarmde oven. Een kwartiertje op 250 graden en ready to eat!

4.     Eten met kerst of op een speciale dag; rundvleesragout met paddenstoelen

Rundvleesragout met champignons en erwtjes; typische winterse gerechten.
Rundvleesragout met champignons en erwtjes

Een van de lekkerste wintergerechten die het altijd goed doet als voorgerecht bij het kerstdiner, is home-made rundvleesragout. Het kost even tijd, maar het is zeker niet ingewikkeld om te koken. En wanneer je beschikt over een slowcooker is het helemaal een koud kunstje. Geserveerd in knapperige pasteibakjes vergeet je al je zorgen wanneer je dit gerecht op je bord ziet liggen. Je hebt hiervoor runderschenkel (300 gram) nodig, boter (170 gram), bloem (170 gram), 1 ui, verse tijm, champignons (250 gram), peterselie (handjevol), water (3 liter)en pasteibakjes.

Bereiden

Doe het (gezouten) vlees in een grote pan met water, een geschilde ui, peper en zout en laat zachtjes minimaal 3 uur pruttelen (het liefst langer). Hierna zeef je de bouillon eruit en houd je het vlees (in stukjes gesneden) apart. Je maakt nu de roux, door de boter te smelten in een pannetje, hier langzaam de bloem doorheen te roeren en daarna beetje voor beetje de bouillon. Het moet een soort papje worden uiteindelijk. Proef of de roux op smaak is en voeg er daarna het vlees en gebakken champignons aan toe. Serveer met kant en klare of zelfgemaakte pasteibakjes en maak af met verse peterselie.

5.     Lekker gezond eten; havermout/banaanpannenkoekjes met kokos en kaneel

lekkere havermout pannenkoek met banaan, noten en dadelsiroop. grijze achtergrond, horizontaal beeld. Comfortfood.
Goddelijke havermoutpannenkoekjes met banaan


Comfortfood hoeft niet altijd ongezond te zijn gelukkig. Daarom kun je als je wilt iedere ochtend genieten van deze goddelijke pannenkoekjes. Ook voor dit recept zijn kooklessen overbodig; je tovert het op tafel in een handomdraai. In havermoutpannenkoekjes gaat uiteraard havermout (100 gram, gewoon grof), een grote banaan, een ei, kokosrasp (een handjevol) amandelmelk (of een andere soort, 100 milliliter), kaneelpoeder (naar smaak) en een beetje zout.

Houdt jij ook zo van pannenkoeken? Doe jezelf dan tegoed aan onbeperkt pannenkoeken eten tijdens een van deze rondvaarten in Nederland!

Bereiden

Prak de banaan in een kom, doe het ei, de havermout en de melk er doorheen en roer goed door elkaar. Voeg daarna de kaneel en kokosrasp toe, en een snufje zout. Laat het mengsel even 5 tot 10 minuten wellen, zodat de havermout een beetje dikker wordt. Doe daarna flink wat boter in een koekenpan en bak 3 á 4 pannenkoekjes per keer. Laat ze 5 minuten garen op middelhoog vuur en draai ze dan om. Bak totdat de pannenkoekjes van binnen gaar zijn en lekker krokant. Serveer met verwarmde vruchtenjam, honing of blauwe bessen. Yum!

Loopt het water je al in de mond van deze heerlijk winterse gerechten? Probeer ze dan zeker thuis eens uit. Ga lekker koken deze winter en verwarm jezelf en anderen met troostende smaken en geuren!

Reageren