Hanzesteden in Nederland; dit zijn de mooiste!

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ons land telt verschillende prachtige Hanzesteden. Dit zijn steden die lid waren van het zogeheten Hanzeverbond; een samenwerkingsorganisatie van kooplieden aan de Oostzee en de Noordzee. Kenmerkend aan alle Hanzesteden van Nederland, is hun middeleeuwse karakter met prachtige monumentale bezienswaardigheden. Wanneer je door een Hanzestad loopt, voel je gewoon de geschiedenis! Maar wat zijn nu de mooiste Hanzesteden Nederland? Lees en ontdek!

Hanzesteden Nederland kaart

Voordat we je vertellen welke Hanzesteden in eigen land je zeker moet bezoeken, beantwoorden we eerst de vraag: hoeveel Hanzesteden heeft Nederland? Nou, dat zijn er maar liefst 22! Grote kans dus dat je zonder dat je het wist al eens door een Hanzestad hebt gelopen. Op de kaart liggen De Hanzesteden van Nederland verspreid over de meeste provincies. De meeste zijn gevestigd aan de rivier de IJssel en ook de rest van de steden zijn verbonden met water. Maar waar je ook bent; Hanzesteden Nederland zijn nooit ver te zoeken!

1. Kampen

Kampen, Overijssel, Nederland.
Het pittoreske stadje Kampen

Het pittoreske stadje Kampen ligt in de provincie Overijssel en is een van de mooiste Hanzesteden Nederland. Kampen kent een eeuwenlange traditie van handel en scheepvaart en de vroegere welvaart is nog terug te zien in de prachtige monumenten. Het kleine historische centrum van Kampen telt er maar liefst meer dan 500. Ontdek de rijke geschiedenis van deze mooie bestemming en bekijk de oude stadspoorten, de Sint-Niklaaskerk, het gotische huis en de replica van het middeleeuwse koopvaardijschip De Kamper Hanze Kogge. Start je stadswandeling bij de Korenmarktpoort en wandel richting de oude Vispoort aan de IJsselkade. Voor meer informatie over de geschiedenis van Kampen kun je terecht in het Stedelijk Museum.

Lees ook: dit zijn de mooiste plekjes in Overijssel en ontdek meerdere mooie steden in deze provincie

2. Elburg

Dorpsstraat met straatmeubilair en bloemen, potten en pannen, Elburg, Nederland.
Smal steegje in het centrum van Elburg

Elburg is een voormalig vissersdorpje en is een kleine maar prachtige Hanzestad in Gelderland. Je voelt de je de warmte en gastvrije sfeer van de lokale bevolking zodra je er binnenstapt! Ondanks dat Elburg een van de kleinste Hanzesteden Nederland is, telt het centrum tal van historische bezienswaardigheden. Zo zijn er bijvoorbeeld bijzondere stadsmuurresten, oude grachten en grondwerken te vinden. Slenter op je gemak door de leuke smalle steegjes, bewonder de mooie gebouwen, eet streekgerechten in geweldige restaurants en ontdek de natuurrijke omgeving. Om meer over de geschiedenis van Elburg te weten te komen ga je naar een van de musea in het centrum

3. Hattem

Historisch stadhuis op het marktplein in het centrum van Hattem, Gelderland, Nederland.
Het historische Stadhuis van Hattem

Hanzestad Hattem ligt ook in Gelderland, aan de oevers van de IJssel. De stad kreeg al in 1299 stadsrechten. Hattem wordt ook wel vernoemd naar de illustrator Anton Pieck die hier woonde, en waarvan je het werk nog overal kunt bewonderen. Bezoek de Grote Kerk of de Andreaskerk, met zijn prachtige oude elementen zoals een 13e-eeuwse romaanse toren. Wandel daarna door een wirwar van historische voetgangersstraatjes die uiteindelijk samenkomen op de Markt. Dit plein huisvest huizen uit de 17e eeuw en een geweldig renaissancistisch stadhuis. Vanuit Hattem Hanzestad kun je bovendien op je fiets springen en andere Hanzesteden bezoeken. Het is een geweldige bestemming voor een dagje of weekendje weg

4. Hasselt

Rivier en toren van de Stephanuskerk in Hasselt, Nederland.
Rivier het Zwarte Water en de toren van de Stephanuskerk

Dit is weer zo’n kleine stad met een grootse geschiedenis en een prachtig centrum. Gelegen aan de oevers van Het Zwarte Water wordt Hasselt ook wel Klein Amsterdam genoemd. Dit vanwege de vergelijkbare opstelling van kanalen, bruggen, kades en sluizen. Je denkt bij het horen van de naam misschien al snel aan Hasselt in België, maar deze gelijknamige stad vindt je in ons eigen Overijssel. Bewonder een aantal van de 70 historische rijksmonumenten zoals de Sint-Stefanuskerk, het oude stadhuis, de kalkovens en andere prachtige gerestaureerde gebouwen. Leuk om te weten is ook dat Hasselt wordt gezien als Pelgrimsoord. Het Habikspad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen komen hier samen. Zij sluiten aan op de internationale pelgrimsweg naar Santiago de Compostela in Spanje.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

5. Zutphen

Panoramisch uitzicht op het middeleeuwse stadscentrum van de Nederlandse stad Zutphen in Gelderland.
De prachtige historische monumenten van Zutphen

Gelegen aan de Berkel en de IJssel heeft het prachtige Zutphen een rijke geschiedenis waarvan veel sporen in het centrum te zien zijn. Zo zijn er verschillende kerken, delen van vestingwerken, statige pakhuizen en koopmanshuizen te bewonderen die allemaal verwijzen naar zijn glorieuze dagen. Daarnaast is Zutphen heel gezellig en telt het bruisende centrum tal van restaurants, cafés, unieke winkels en speciaalzaken. Ook voor kunstliefhebbers is dit een top bestemming; galerijen en studio’s liggen voor het oprapen en geven de stad een cultureel karakter. Zutphen is met stipt een van de mooiste Hanzesteden Nederland. Sla deze mooie bestemming niet over!

Lees ook: ontdek deze 8 verrassend leuke steden in Nederland

6. Tiel

Gebouw in openbaar park Tiel, Nederland.
Oude huizen in het centrum van Tiel

Tiel, de hoofdstad van de Betuwe, ligt in een van de belangrijkste fruitgebieden van Nederland. Het was meer dan een eeuw de zetel van een belangrijke jamfabriek. Ieder jaar in september vindt hier een ware een fruitparade plaats, waarbij kleurrijke fruitkarren door de stad trekken. Een waar spektakel! Daarnaast vindt je gezellige winkels, talloze pubs en restaurants in het historische stadscentrum. De Dominicuskerk, de laatgotische Sint Maartenskerk en de Caecilia Kapel zijn de belangrijkste gebouwen in Tiel. En ook de voormalige stadsmuur vertelt het verhaal van een rijke geschiedenis. Verken tijdens je bezoek aan Tiel ook de prachtige omgeving en maak wandel of fietstochten langs het water. Het is er prachtig!

7. Harderwijk

Boten en een ophaalbrug in de haven van Harderwijk in Nederland met een klassieke Nederlandse windmolen.
De oude haven van Harderwijk

Deze historische stad, die veel mensen kennen vanwege het Dolfinarium, wordt sinds 1252 een Hanzestad genoemd. Schepen uit Harderwijk verhandelden wol, huiden, haring, hout en meer met Duitsland, Engeland en Vlaanderen. De stad bruiste van de activiteit en nu kun je de sporen van dit tijdperk nog steeds bewonderen. Een aantal van de originele gebouwen uit die tijd staan er nog te pronken. Tijdens een stadswandeling kom je onder andere de Onze Lieve Vrouwekerk, de middeleeuwse stadsmuren, de Vischpoort, de Smeepoort en het voormalige stadhuis uit de middeleeuwen tegen. Heb je genoeg van alle sightseeing, strijk dan neer in een van de gezellige cafeetjes of restaurants, ga winkelen of doe jezelf tegoed aan een heerlijke portie kibbeling aan de kade.

8. Deventer

Kleurrijk zonsondergangbeeld en lucht van de Deventer Brink in Overijssel.
Herenhuizen aan het water in Deventer tijdens schemering

De eeuwenoude Hanzestad Deventer ligt ook aan de oevers van de IJssel en laat zijn lange en rijke geschiedenis zien aan de hand van de prachtige monumenten, pleinen en oude musea. Het is een charmante stad met een heerlijke sfeer die voelbaar is in de winkelstraten en de knusse cafés en restaurants. Bewonder de prachtige St. Lebuinuskerk en het stadshuis, slenter door het Worpplantsoen (het oudste park van Nederland is) en bekijk  daarna het oudste stenen huis én de oudste bibliotheek van Nederland. De beste manier om alle parels te ontdekken is tijdens een georganiseerde of vrije stadswandeling. Haal wel even een kaart van de stad bij de plaatselijke VVV, zodat je meer kunt lezen over de geschiedenis van alle monumenten.

9. Venlo

Venlo historisch stadhuis in Nederland.
Het historische Stadhuis van Venlo

De meeste mensen denken bij Venlo niet meteen aan een historische Hanzestad, maar het tegendeel is waar. Gelegen in het Hoge Zuiden is Venlo namelijk een gezellige, mooie stad met een groot aantal historische gebouwen, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Romeinse tijd. Wat Venlo echter zo leuk en hip maakt, is de mix van oud en nieuw. Enkele prachtige bezienswaardigheden in het centrum van Venlo zijn de Sint Martinusbasiliek met zijn gotische sculpturen, het Romerhuis, uit 1521 en het indrukwekkende stadhuis in renaissancestijl. Stop af en toe even in een van de leuke straatcafés op het stadhuisplein voor een hapje of drankje en geniet van de Limburgse gastvrijheid (en van een stukje heerlijke Limburgse vlaai).

Lees ook: op vakantie in Limburg; een unieke ervaring!

10. Doesburg

Oude rij huizen met restaurants in de historische Nederlandse stad Doesburg tijdens zonsondergang.
Centrale plein in Doesburg met zijn oude gebouwen

Doesburg is een van de oudste van alle Hanzesteden van Nederland. Met zijn strategische ligging aan Oude IJssel en de Gelderse IJssel groeide deze charmante plek uit tot een belangrijke vestingstad. Het middeleeuwse stadscentrum van Doesburg is nog intact en telt ruim 150 beschermde monumenten waaronder het stadhuis, de Waag en de Sint-Martinuskerk. Daarnaast staat Doesburg bekend om de productie van heerlijke mosterd en is er zelfs een museum aan gewijd. Proef wanneer je er bent zeker ook de heerlijke traditionele mosterdsoep. Om je vingers bij af te likken…

Zie jij jezelf al rondslenteren door een van deze mooiste Hanzesteden Nederland? Zet ze dan nu nog op je bucketlist en laat je terugvoeren in de tijd van het Hanzeverbond!

Reageren