Handige tips voor je roadtrip door Australië

Ben je van plan om op roadtrip te gaan door Australië? Goed plan. Dit fantastische land ligt namelijk vol met de mooiste, ongerepte en onvergetelijke wegen.

Tijdens het reizen per auto krijg je als beste de kans om alle iconische bezienswaardigheden en verborgen juweeltjes van het land te bezoeken. Je kunt zoveel tijd doorbrengen als je wilt in de mooiste nationale parken, steden en daarbuiten.

Voordat je op pad gaat, zijn er echter een aantal belangrijke dingen om te onthouden tijdens het rijden in Australië. Lees snel verder om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je roadtrip, zodat je zonder stress kunt vertrekken!

Houd je ogen open voor wilde dieren op de weg

Let tijdens het roadtrippen in Australië extra goed op dieren die de weg kunnen oversteken, vooral op het platteland. Het komt nogal vaak voor dat je na zonsondergang koala’s en kangoeroes tegenkomt.

Rijd op donkere landwegen daarom niet harder dan 20 kilometer per uur om ongelukken te voorkomen. Tijdens sommige seizoenen is de kans bovendien groter dat je dieren zult tegenkomen op de weg.

Heb je jouw reis geboekt via een reisaanbieder en ga je bijvoorbeeld op vakantie met TravelEssence naar Australië? Dan zullen zij je alles vertellen over de beste reisperiode voor het maken van een roadtrip én wat je moet doen in het geval dat je dieren tegenkomt op de weg.

Vergeet niet om aan de linkerkant van de weg te rijden

Vergeet niet om aan de linkerkant van de weg te rijden

Net als de buurlanden Nieuw-Zeeland en Indonesië rijden mensen in Australië aan de linkerkant van de weg en zitten ze dus aan de rechterkant van de auto. De Australische wet schrijft tevens voor dat je links moet aanhouden, tenzij je een ander voertuig inhaalt.

Dit is dus even omschakelen, aangezien je waarschijnlijk niet gewend bent om op deze manier te rijden. Maar geen zorgen, het went snel!

Leer unieke verkeersborden uit je hoofd

In Australië zijn auto’s en road trips even wat anders dan in Nederland. Als je eenmaal door Australië rijdt, moet je niet verbaasd zijn als je verkeersborden tegenkomt die je waarschijnlijk nergens anders ter wereld zult vinden.

Of je nu in Tasmanië of Queensland bent, de kans is groot dat je verkeersborden ziet waarop kangoeroes en koeien te zien zijn die zich dicht bij auto’s bevinden. Er zijn ook regelmatig borden die laten weten dat er beweegbare bruggen, dalen en trams aankomen.

Het is dus handig om te voor je reis vast een beetje te verdiepen in de verschillende verkeersborden die in Australië voorkomen. Zo ben je beter voorbereidt op het onverwachte.

Je mag (in sommige gevallen) rijden met je buitenlandse rijbewijs

Kan je niet wachten om aan je Australische roadtrip te beginnen? Dan hebben we goed nieuws. Je kunt in veel gevallen namelijk rijden met een internationaal rijbewijs in Australië, of zelfs gewoon je buitenlandse rijbewijs gebruiken.

Zorg er natuurlijk wel voor dat het nog geldig is en dat er een goede foto opstaat. Heb je een Nederlands rijbewijs? Dan moet je een Engelse vertaling bij je hebben of een internationale vergunning aanvragen.

In het Noordelijk Territorium is de regel iets anders. Je rijbewijs is hier geldig zolang je langer dan drie opeenvolgende maanden niet in dit gedeelte van Australië bent geweest.

Lees ook: Waar moet je aan denken bij het maken van een rondreis door Australië?

Bereid je voor op tolwegen

Terwijl je op de panoramische snelwegen van Australië rijdt, valt het je misschien op dat er enorm veel tolwegen zijn, maar geen tolhokjes. Dat komt omdat alle Australische tolwegen elektronisch worden geregeld. En er zijn twee manieren om te betalen.

Rijd je in een huurauto? Controleer dan of er een elektronisch tolsysteem is geïnstalleerd. Als dit het geval is, zal het autoverhuurbedrijf de tol op je creditcard in rekening brengen. Als dit niet het geval is, moet je de kosten binnen 24 uur na het passeren van de tolweg online betalen.

Nu je deze belangrijke verkeersregels over autorijden in Australië kent, hoeft je alleen nog maar de juiste (huur)auto én route te hebben voor je epische Aussie roadtrip. Vergeet vooral niet om met volle teugen te genieten. Safe trip!

Reageren