Studeren in het buitenland, wie wil dat nu niet? Het is een verrijking, op zowel professioneel als persoonlijk gebied. Behalve dat het enorm goed staat op je cv, leer je namelijk ook zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Bovendien is het een once in a lifetime experience! Studeren in het buitenland is een unieke ervaring en bezorgt je vrienden over de hele wereld. Het is de kans om een land écht te leren kennen en kennis te maken met een andere cultuur. Zoals voor alles eigenlijk wel geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom hieronder een handige checklist voor studeren in het buitenland!
Stage- of studieplek
Het begint natuurlijk allemaal met een stage- of studie- plek. Vaak zijn er vanuit je onderwijsinstituut bepaalde contacten met stageplekken of universiteiten in verschillende landen. Informeer bij de buitenland coördinator wat de opties zijn. Je kan natuurlijk ook altijd zelf je eigen stageplek regelen, al kost dit vaak wel wat meer moeite. Benader hiervoor verschillende bedrijven in het buitenland of mail Nederlandse bureaus die onderhandelen met stagebedrijven in het buitenland.
Verblijf plaats
Het zoeken naar een verblijf plaats in het buitenland kan soms een hele opgave zijn. In het buitenland bestaan niet altijd sites zoals het Nederlandse “Kamernet” en bovendien zijn niet alle kamers beschikbaar voor buitenlandse studenten. Vaak zijn er op de campus woningen voor internationale studenten, zodat je meteen tussen je lotgenoten zit. Bovendien zijn er vaak Facebook groepen voor internationale studenten waar je terecht kan met vragen over studentenwoningen en voor tips van andere studenten die erg behulpzaam kunnen zijn!
Visum
Bij het aanvragen van een visum is het voornamelijk belangrijk dat je dit op tijd regelt! Het kan soms enkele weken duren voordat een visum is aangevraagd, met name wanneer het gaat om een studentenvisum. Informeer bij de onderwijsinstelling of het stagebedrijf of je een studentenvisum nodig hebt. Visa kun je aanvragen via de site van de overheid van het betreffende land.
Ticket
Niet geheel onbelangrijk, het boeken van je ticket! 3 maanden van te voren zijn tickets vaak het goedkoopst. Houd met het boeken van je ticket rekening met nationale feestdagen en vakanties van het land waar je naar toe gaat om inzicht te krijgen in goedkope periodes om te boeken. Verder is het aan te raden om ten minste een week voor de aanvang van je studie of stage aan te komen, om alvast te acclimatiseren en te wennen aan de nieuwe verblijfplaats. Bovendien heb je op deze manier de kans om alvast je te oriënteren in de stad en alvast wat sightseeing te doen!
OV-vergoeding en beurs
Studeren in het buitenland is een dure grap, maar gelukkig zijn er nog enkele manieren om deze ervaring (gedeeltelijk) te financieren. Wanneer je in het buitenland verblijft, heb je de mogelijkheid een vergoeding te vragen voor je studenten reisproduct. Dit doe je door bij DUO aan te geven welke periode je in het buitenland verblijft en op het station – voor de 5e werkdag van de maand waarin je de vergoeding in wilt laten gaan – het product te deactiveren. Wanneer je in Europa studeert, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een Erasmus beurs. Studeer je buiten Europa, dan kom je wellicht in aanmerking voor een andere beurs. Informeer hiervoor bij je huidige onderwijsinstelling!
Zorg dat je altijd bereikbaar bent
Gelukkig kunnen we sinds een paar jaar binnen Europa gratis onze eigen telefoonbundel blijven gebruiken. Ga je echter buiten Europa studeren? Dan is het slim om voor vertrek na te denken hoe je dit wilt regelen. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe simkaart kopen in het land waar je gaat studeren, alleen ben je dan niet meer bereikbaar op jouw oude telefoonnummer. Wil je dit wel? Een idee is dan om een eSIM af te sluiten. Hierdoor kun je bellen, gebeld worden en internetten met twee nummers op één telefoon. Je hoeft dan dus niet met twee telefoons op zak te lopen.
Verzekeringen
Niet het meest leuke om uit te zoeken, wel heel noodzakelijk. Kijk goed na of je reisverzekering studeren in het buitenland dekt. Bij veel reisverzekeringen geldt ook dat je niet meer onder de verzekering van je ouders valt als je uitwonend bent als student. Kijk ook na hoe het zit met je ziektekosten verzekering. Studeer je binnen Europa, dan kan het handig zijn om een gratis European Health Insurance Card aan te vragen, waardoor je in het buitenland qua zorg behandeld zult worden als een lokale bewoner. Ben je van plan om “gevaarlijke sporten” te gaan beoefenen in het buitenland, dan is het ook handig om te kijken of je ziektekostenverzekering dit ook dekt. Onder gevaarlijke sporten worden onder andere diepzeeduiken, bergbeklimmen, raften en parachutespringen bedoelt.
Studentvoordelen
Als student zijnde heb je soms handige voordelen, zoals leuke kortingen bij musea, bioscopen, winkels en andere activiteiten. Wanneer je vakken gaat volgen aan een Universiteit, zul je waarschijnlijk ter plekke een studentenpas ontvangen. Wanneer je echter voor een stage naar het buitenland reist, dan kan het handig zijn om voor €15 een internationaal erkende studentenpas (ISIC) aan te vragen.
Voorbereiding land
Last but not least, bereid je voor op je verblijf in het buitenland! Verdiep je in de cultuur en geschiedenis van het land en laat jezelf informeren over de leukste bezienswaardigheden in de omgeving. Vaak ben je in de weekenden vrij en deze kun je goed besteden door de stad of het land te verkennen en leuke uitstapjes te maken. Het is zonde om niet meer van het land te ontdekken dan alleen de stad van je stage of studie! Wanneer je dus de kans hebt: ga aansluitend aan je studie of stage periode reizen! Op deze manier maak je er een onvergetelijke ervaring van!
Reageren