Handig voor de reiziger: Smart Home

Bij huisautomatisering denk je vooral aan de Smart Home wanneer je daar ook daadwerkelijk woont. Toch zijn al die slimme apparaten zeker interessant voor reizigers. Als je veel op reis bent is het juist ideaal om jouw woning slimmer te maken. Daar profiteer je niet alleen zelf van, maar ook eventuele gezinsleden zullen er hun voordeel mee doen. Waarom de Smart Home ook handig is voor de reiziger lees je op deze pagina.

Veiliger wonen met een Smart Home thuis

De grootste angst voor mensen die vaak van huis zijn voor hun werk of andere zaken is de kans op inbraak. Het is nu eenmaal een feit dat woningen die voor lange tijd niet bewoond worden sneller uitgekozen worden door inbrekers. De politie geeft altijd als advies om een huis “bewoonbaar” te doen lijken, maar met de gordijnen altijd open of dicht gaat dat niet lukken. Gelukkig zijn er dan PoweredBlinds, elektrische gordijnen die automatisch kunnen openen en sluiten. Je kunt dit zelf regelen met een App als je van huis bent, je kunt deze raamdecoratie ook automatisch laten openen en sluiten op basis van lichtintensiteit of op een tijdklok. Dit geldt ook voor verlichting die je helemaal naar behoefte kunt instellen waardoor er geen vast patroon meer te herkennen valt.

Houd zicht op de woning en contact met het gezin

Met een IP camera kun je overal ter wereld een oogje in het zeil houden, dit type beveiligingscamera werkt via Wifi en is bereikbaar via een uniek IP adres. Zo kun je overal waar je beschikt over een internetverbinding zicht houden op je eigen woning. Met detectie van beweging of het openen van een raam kun je de camera automatisch in werking laten treden en een bericht laten sturen naar jouw telefoon. Dit kan overigens ook met een SMS bericht voor het geval dat je niet online bent. Waar bewakingscamera’s goed werken voor het veilige gevoel tegen inbraak kan je een rookmelder aansluiten op je domoticasysteem voor een veilig gevoel tegen brand. Uiteraard kun je ook contact houden met de andere gezinsleden via beeld en geluid, je kunt precies zien hoe laat jouw kinderen thuiskomen van school. Dat voelt toch een stuk prettiger als reiziger.

De hele wereld met elkaar verbonden

Bij de smart home wordt vaak gedacht aan toepassingen in huis, en dat is inderdaad wel de voornaamste functie van huisautomatisering. Maar veel apparaten zijn verbonden met internet, en kunnen ook online diensten uitvoeren waar je als reiziger goed gebruik van kunt maken. Waar je ook bent kun je de Smart Home op afstand bedienen, van een lamp aanzetten tot de rolluiken sluiten. Alles werkt via een centrale App op je smartphone of tablet. Afhankelijk van het systeem dat je gebruikt is het mogelijk om apparaten van verschillende merken aan elkaar te koppelen, het is zeker aan te raden om te kiezen voor een centrale installatie die werkt via standaard protocollen. Een slimme lamp of een slimme speaker wordt veel effectiever wanneer je deze aan elkaar koppelt.

Minder denken, meer bereiken

Je kiest voor een Smart Home om standaard handelingen over te laten aan slimme apparaten die werken op basis van handige software. Waarom zou je nadenken over het omlaag zetten van de thermostaat als deze zelf kan bepalen of je thuis bent of niet? Waarom is het nodig om je zorgen te maken over gordijnen die na zonsondergang open staan, laat ze gewoon in avond automatisch sluiten. Hoe meer handelingen je kunt overlaten aan de woning, hoe meer tijd en energie je overhoudt voor zaken die er echt toe doen. Je kunt als reiziger in een Smart Home nog nét niet je koffer laten inpakken, maar verder is er ongelofelijk veel automatisch te regelen.

Zonder internet toch een Smart Home

Veel apparaten en diensten in de Smart Home werken via internet, doorgaans via een Wifi router. Dat betekent overigens niet dat je als reiziger altijd online moet zijn, of dat jouw huis zonder Wifi direct niet meer functioneert. Neem bijvoorbeeld de beveiligingscamera van Somfy, die heeft een backup accu waarmee de camera tot een maand na eventuele stroomuitval blijft functioneren. Opnames worden lokaal opgeslagen, en je ontvangt een SMS als er iets te melden valt. Je kunt zelfs een SIM kaart met mobiel internet gebruiken wanneer de stroom mocht uitvallen. Dat geldt ook voor andere autonome zaken zoals verlichting en raamdecoratie. Die kunnen ook functioneren zonder online te zijn, en dat is wel zo prettig.

Zelfs wanneer je als reiziger vaak van huis bent kan een Smart Home installatie jouw leven een flink stuk eenvoudiger maken. Het is alsof er altijd iemand op jouw huis, jouw bezittingen en jouw dierbare gezinsleden past. En dat geeft toch een veilig gevoel. Wij wensen je een prettige en zorgeloze reis toe!

Reageren