Hampi het nog relatief onbekende hippie dorp in India

Hampi is een rustig dorp met mooie oude tempels of ruïnes die hiervan over zijn, het is vergelijkbaar met Ayutthaya in Thailand maar dan nog dichter bij elkaar en minder toeristisch. De toeristen die je er tegenkomt zijn voornamelijk hippies of backpackers. 

hampi india

How to get there

Hampi heeft geen eigen treinstation, maar je kunt er vrij gemakkelijk komen. De meeste toeristen zullen met het openbaar vervoer door India reizen. Neem de trein naar Hospet, let op deze gaat niet iedere dag. Daarna is het nog ongeveer een half uur met de tuk tuk, spreek van te voren het tarief af (tussen 200-250 Indian Rupees).  

Where to stay 

Hampi is niet groot, er zijn ook niet heel veel hostels en hotels. Het is daarom ook verstandig vooraf een hotel te reserveren. Als je een backpacker bent kun je dit ook 3-4 dagen voorafgaand doen. Hampi wordt gesplitst door de rivier Tungabhardra, je kunt het best verblijven in de buurt van de Virupaksha tempel aan de rivierkant. Dit is het ‘centrum’ van Hampi, voor zover je het zo kan noemen. Er is een straat waar allerlei souvenirstalletjes zijn met daarboven vaak een restaurant. 

What to do

Het gebied rondom Hampi bestaat uit meer dan 500 tempel (ruïnes). Veel van deze tempels zijn gratis te bezoeken, enkel voor de centrale tempel Virupaksha tempel moet je entree betalen (200 Indian Rupees per persoon). De Virupaksha tempel is een verzamelpunt voor verschillende wandelingen door Hampi. In de Virupaksha tempel staat een olifant die je tegen betaling mag aaien. 

Je kunt Hampi op verschillende manieren verkennen. Per tuk tuk, per fiets of brommer of met een tour. Wij hebben ervoor gekozen om meteen bij aankomst fietsen te huren, dit kan in het hele dorp kost ongeveer 100 Indian Rupees per fiets per dag. Dat is iets meer dan één Euro per dag. Bij elk restaurant, hotel of bezienswaardigheid kan je een plattegrond van het gebied in Hampi krijgen. 

Wij hebben er voor gekozen om één dag een privé fietstour te doen voor in totaal 600 Indian Rupees. Deze tour duurde van 08:00 tot 16:00, hierdoor krijg je iets meer uitleg over het gebied en de bezienswaardigheden. De tour nam ons ook mee naar een Indiase bruiloft, wat wij in eerste instantie een beetje vreemd om naar een bruiloft van een wildvreemde te gaan. Maar de gids legde uit dat dit zowel voor de toeristen een leuke ervaring is als voor het bruidspaar. het brengt geluk om buitenlandse gasten op de bruiloft te ontvangen. 

De dagen na die volgde op de fietstour hebben we gevuld met de tempels die we tijdens de tour niet bezochten. En het bezoeken van de andere kant van de rivier. Je kan eenvoudig naar de andere kant van de rivier komen door een bootje te nemen. Je kan kiezen om met een 10 persoon stalen boot te gaan die vertrekt wanneer deze vol is 10 Indian Rupees per persoon. Of je neemt een soort rieten mandje die vertrekt wanneer jij wil max 3-4 personen 50 Indian Rupees, dit zou je voor de ervaring moeten doen.

What not to miss

  • Monkey temple (aan de andere kant van de rivier).
  • Zonsondergang. Bij de entree van de Virupaksha tempel kun je rotsen beklimmen vanaf dat punt heb je een mooi uitzicht over de rivier de tempels en rotsen aan de andere kant van de rivier.
  • De verschillende soorten tempels die in het gebied te vinden zijn.
  • Een fietstocht naar Sanapur lake, onderweg rijd je door de rijstvelden en een leuk dorpje.

Reageren