Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik

Reykjavík (‘rokerige baai’) is hoofdstad van het prachtige en ruige IJsland. De stad ligt omgeven door prachtige natuur en biedt vele mooie bezienswaardigheden. Een van de bekendste daarvan is de Hallgrimskirkja (de kerk van Hallgrimur), gelegen op een hoge heuvel met een imposante toren. Vanuit bijna de hele stad kan je de kerktoren zien. We zullen hier kort uiteenzetten wat voor kerk het precies is, wat je er kunt bekijken en doen, aandachtspunten en praktische zaken zoals openingstijden en toegangsprijzen.

Hallgrimskirkja kerk Reykjavik

Geschiedenis Hallgrimskirkja kerk

Deze Lutherse kerk is in 1937 ontworpen door Guojon Samuelsson en is uiteindelijk gebouwd van 1945 tot 1986. De ontwerper was geïnspireerd door de woeste vulkanische natuur van IJsland. De kerk is vernoemd naar de bekendste dichter van IJsland, Hallgrimur Petursson (1614-1674). De toren is maar liefst 74 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over Reykjavik. In 1992 is uiteindelijk het kerkorgel in gebruik genomen. Dit prachtige orgel is ontworpen en gebouwd door de bekende Duitser Johannes Klais. Het orgel is wel 15 meter hoog en weegt bijna 25 ton. Het heeft maar liefst 5275 pijpen en is ontworpen om een krachtig en vol geluid door de kerk te laten weergalmen.
In 1982 is een vereniging opgericht: de vrienden van de kunst van Hallgrimskerkja. Deze vereniging heeft een paar artistieke festivals en evenementen naar de kerk gehaald, zoals het festival van de heilige kunst en een internationaal orgel zomerevenement. Tijdens dit zomerevenement zijn er gratis orgelconcerten te beluisteren.

Wat is we te bekijken en te doen?

De kerk heeft een prachtige architectuur van wit beton aan de buitenkant en aan de binnenkant een bijzonder maar eenvoudig interieur met als hoogtepunt het orgel. Je moet proberen aanwezig te zijn als het orgel wordt bespeeld. Regelmatig treden er koren op wat een hele mooie akoestische beleving is in deze kerk! Er is tevens een prachtig kwartsen doopvont aanwezig. De kerk is zo ontworpen dat er op elk moment van de dag zonlicht naar binnen valt. Kortom: een interieur om zelf te ervaren.

Je kunt met de lift naar boven om vanuit de toren heel Reykjavik te bekijken. De kerk staat in het oude centrum van de stad, dus je kan alle richtingen op kijkend de hele stad, haven en kust overzien.

Vlakbij de kerk staat een standbeeld van Leif Eriksson, een van de eerste ontdekkers van Amerika, gebouwd in 1930.

Leif Eriksson standbeeld

Leif Eriksson standbeeld

Praktische zaken

De kerk is open in de zomermaanden (mei – september) van 9:00 tot 21:00 uur en in de wintermaanden (oktober -april) van 9:00 tot 17:00 uur.
De toegang tot de kerk is gratis, alleen om naar boven in de toren te gaan moet een kaartje gekocht worden. Voor volwassen is dit ongeveer 6 euro en voor kinderen ongeveer 1 euro. Ook senioren en studenten mogen mer korting een kaartje kopen.
Elke laatste zondag van de maand is er om twee uur ‘s middags een Engelstalige dienst in de kerk.

Adres is Hallgrimstorg 1, te Reykjavik.

Het is zeker de moeite waard deze kerk te bezoeken in hartje Reykjavik. De buitenkant heeft een bijzondere architectuur geïnspireerd op het woeste vulakanische landschap van Ijsland en in de binnenkant is het imposante orgel te bewonderen en beluisteren. Voor een bezoek aan de toren moet wel betaalt worden, maar dan heb je wel een verbluffend uitzicht over heel Reykjavik, de haven en de kust.

Reageren