De grootste Barbakan van Europa

Er werd misschien wat schamper gelachen toen het Nederlands voetbalteam ooit tijdens een EK als basiskamp Krakau uitkoos. Maar zo gek was dat niet. De Poolse vestingstad staat immers bekend om de veelzijdige historische architectuur, al zullen de voetballers daar weinig van mee hebben gekregen. De Barbakan is zeker één van de meest imponerende attracties van Krakau. Een oude verdedigingslinie die nodig was ook, want Krakau was in de Middeleeuwen een zeer gefortuneerde stad en werd dus regelmatig belegerd.

Fraai bolwerk in Krakau

Het bolwerk ligt tegen de oude stad van Krakau – de voormalige hoofdstad van Polen – en is omgeven door Planty, het in 1989 na jaren van verval gelukkig weer geheel opgeknapte fraaie stadspark. Dat park is een aanrader, want vooral in de zomermaanden is het uit zo’n dertig kleine parken opgebouwde Planty druk bevolkt en een prachtige omgeving om er aangenaam te verpozen. In de nabijheid zijn er talloze kraampjes te vinden voor een versnapering en het uitzicht op de Barbakan is op sommige plekken overweldigend.
Wie door het park naar Barbakan loopt, komt standbeelden tegen van onder meer Copernicus en ook Chopin (de componist werd in Polen geboren onder de naam Fryderyk Franciczek Chopin) had er ooit een voorname plek.

In het park

De Barbakan is een belangrijk element in het park, met uitzicht op de ruim dertig meter hoge Florianuspoort. Deze twee elementen zijn feitelijk samen met een klein stukje overgebleven stadsmuur de laatste herinneringen aan de vestingwallen die Krakau ooit in de 13e en 14e eeuw kreeg na de Ottomaanse belegering. De Gotische vesting stamt uit 1498 en is slechts één van de drie nog in Europa overgebleven ‘barbakan’ en van dit trio ook nog de grootste. Polen heeft er in Warschau nog één, de uit 1540 komende vesting. Kenmerkend voor die van Krakau zijn de liefst 130 schuttersgaten, verdeeld over vier etages. De artillerie nam plaats in de onderste rij, de schutters voerden hun verweer vanaf de bovenste rij. Denk overigens niet dat het bolwerk onneembaar was, want in 1655 raakte men er uiteindelijk verstoken van voedsel en munitie en moest men zich tegen de Zweedse aanvallers gewonnen geven.

Toeristische trekpleister

Barbakan is tegenwoordig vooral een toeristische trekpleister, een plek waar tevens het Stedelijk Historisch Museum is gehuisvest. Voor een heel schappelijke prijs kunnen de bezoekers binnen de drie meter dikke buitenmuren zien hoe tijdens de Middeleeuwen werd geleefd. Er zijn ook herinneringen te vinden aan de lokale ‘verzetsheld’ Marci Oracewicz, die uit hoofde van de Confederatie van Bar de Russische generaal Panin tijdens bloedige gevechten van het leven beroofde.

Niet altijd geopend

Let er wel op dat de vesting alleen in haar geheel is te bekijken van april tot oktober. Buiten die periode is een deel van de Barbakan niet toegankelijk. De openingstijden zijn van 10.30 uur tot 18.00 uur.
De meest interessante periode om het museum te bezoeken is van begin juli tot eind augustus, wanneer bezoekers worden meegetrokken in een Middeleeuws schouwspel. Ook worden er gedurende deze periode in het 500 jaar oude gebouw concerten of theatervoorstellingen gegeven.
Kaartjes zijn op verschillende locaties verkrijgbaar en kosten slechts acht Zloty met mogelijkheden tot korting bij grotere afname.

Reageren